Slovenija
21273 ogledov

Tako (ne)varna je slovenska obala

Portorož
1/2
Profimedias
V zadnjih dneh veliko pišemo o razmerah v posameznih regijah na Hrvaškem, a tudi pri nas je ena regija že v rdečem, ena na meji, slovenska obala pa je zelo v rumenem območju, saj je pojavnost covida-19 v obalno-kraški regiji kar 14,9 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev.

Mnogi so se razburjali zaradi gneče na naši obali in se hudovali, da pišemo o tem, kako varna je Hrvaška. Preverili smo, kakšni so kazalniki po slovenskih regijah. 

Slovenija ima po podatkih, ki so bili objavljeni v petek dopoldne, 11,3 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev. NIJZ je za mejo varne države določil 10, za mejo, ko se prižge rdeča luč, pa 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. A tako kot smo v preteklih dneh opozarjali za Hrvaško, tudi po Sloveniji razmere niso povsod enake.

Najslabše so razmere v primorsko-notranjski regiji, če bi bila država, bi po vrnitvi iz nje najbrž že razglasili obvezno karanteno, saj ima kazalnik 40,1, blizu rdečemu je tudi Koroška, kjer je kazalnik 36,8. V oranžnem območju je goriška regija, kjer je pojavnost aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev 23,9.

Najbolj varni sta savinjska in gorenjska regija, v zelenem pa so še posavska, pomurska regija in Jugovzhodna Slovenija. Pod varno mejo deset je tudi zasavska regija.

V rumenem območju sta posavska in osrednjeslovenska regija, slovenska obala (obalno-kraška regija) ima kazalnik 14,9 aktivnega primera.

Na hrvaški obali sta imeli imajo več aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev Dubrovniško-neretvanska, Zadarska ter Šibeniško-kninska županija.

Najbolj varna je Istra, bolj varna pa je tudi Primorsko-goranska županija (Opatija, Reka, Crikvenica, Novi Vinodolski, Krk, Cres, Lošinj in Rab). Nekaj manj okužb kot naša obalna regija ima tudi Ličko-senjska županija.

Ob tem velja opozoriti, da pri manjšem številu prebivalcev že vsaka posamezna okužba lahko pomeni veliko spremembo kazalnika aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Tako je ena izmed občin presegla mejo 10, ki je določena kot varna, pa je imela le enega potrjeno okuženega.

Okužbo lahko preprečimo tako, da se izogibamo gneče, tesnih stikov z ljudmi, vzdržujemo razdaljo, v zaprtih prostorih nosimo zaščitno masko in si redno umivamo in razkužujemo roke. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
 • Avatar Oanstella
  Oanstella 01:50 12.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

 • Avatar praufo
  praufo 12:45 11.julij 2020.

  do sedaj še nisem slišal niti ene razlage (uradne) od partizanov, ki so osvobodili trst, zakaj trst ni slovenski ... kot drugo mi ni bilo nikoli jasno po tem kar sem razisokoval zgodovino, zakaj bi morala istra pripadati hrvaški ... ...prikaži več vsi ti primorski borci skačejo do zraka kako so osvobodili primorsko, medtem ko jih istra nikoli ni brigala ... zakaj? zato, da se danes slovenčki tlačijo na ubogi slovenski obali in zdej je že to problem ... dejte oblast bone še za hr, ker ste tako pametni

 • Avatar praufo
  praufo 12:39 11.julij 2020.

  sam bi predlagal oblasti, da se tovarišu kardelju postavi še en spomenik, ker toliko koristi kot je on naredil za svoj narod , ni še nihče prej in težko če bo kdo še kaj podobnega zmogel