Svet
45410 ogledov

Razmere na hrvaški obali vse bolj resne

Hrvaška plaža Profimedia
Hrvaška je v petek zabeležila rekord odkritih novih primerov od začetka epidemije, odkrili so jih kar 116 novih primerov. Če se bo tako nadaljevalo, bi Hrvaška že v dveh tednih lahko sodila na tako imenovani rdeči seznam.

NIJZ namreč vlado obvesti, ko država preseže 40 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. Spomnimo, strokovna skupina pod vodstvom Bojane Beović je zaradi večjega števila vnesenih primerov že predlagala uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam, a vlada tovrstne odločitve ni sprejela.

Hrvaška ima trenutno kazalnik 25,5, Slovenija pa 11,3, kar pomeni, da je splošno tveganje za okužbo na Hrvaškem 2,3 krat večje.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Slabe novice s Hrvaške: Število okužb preseglo včerajšnji rekord

Kot smo poročali, pa so razmere med posameznimi regijami v Sloveniji in županijami na Hrvaškem zelo različne.

Na hrvaški obali je še vedno stabilno v zelenem z malo okužbami Istra, tudi Primorsko-goranska županija ima manj okužb kot Slovenija, Ličko-senjska pa nekaj več.

Izjemno pa so se poslabšale razmere na južnem delu hrvaške obale. Manj kot dvajset aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev ima le še Splitsko-dalmatinska županija, medtem ko imajo Zadarska, Šibeniško-kninska ter Dubrovniško-neretvanska med 22 in 25 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev.

Ob tem je presenetljivo, kako zelo so se razmere na hrvaški obali poslabšale v vsega nekaj dneh. Še pred dobrim tednom je bila celotna hrvaška obala varna, spodaj si lahko ogledat zemljevid glede na podatke, ki so veljali 2. julija.

Če je v določenem okolju veliko potrjenih primerov, to ne pomeni, da se boste okužili, je pa pokazatelj tega, kakšno je tveganje v določenem okolju. Kakšno bo tveganje za vas, je odvisno od vašega vedenja in okolja, v katerem boste dopustovali.

Verjetnost za okužbo se da bistveno zmanjšati tako, da se izogibate gneči, tesnim stikom z ljudmi, ohranjate razdaljo, v zaprtih prostorih nosite masko in si dosledno umivate ali razkužujete roke.

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović vsem, ki prihajajo z dopusta, svetuje, da se bo vrnitvi domov vsaj teden dni ne družijo z ranljivimi skupinami, v zaprtih prostorih nosijo maske, se dosledno opazujejo in ob prvih bolezenskih znakih testirajo.

Portorož Covid-19 Slovenija Tako (ne)varna je slovenska obala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Oanstella
    Oanstella 01:49 12.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • tonni 12:12 11.julij 2020.

    Zadeva Dragonja bi morala biti tudi prioriteta.

  • tonni 12:11 11.julij 2020.

    Vlada rešuje hrvaški turizem, za naše državljane jim očitno ni mar.