Slovenija
32698 ogledov

Strokovna skupina je predlagala umestitev Hrvaške na rdeči seznam

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
14-dnevna kumulativna incidenca na Hrvaškem je dvakrat višja kot v Sloveniji

Epidemiološka situacija na Hrvaškem se je v zadnjih 14 dneh precej poslabšala. 14-dnevna kumulativna incidenca je dvakrat višja kot znaša v Sloveniji in je presegla mejo 20, pri čemer Hrvati opravijo manj testov kot v Sloveniji. 

Slovenska vlada je v soboto Hrvaško umaknila s seznama varnih držav in jo postavila na t. i. rumeno listo. Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je včeraj za Slovenske novice povedala, da je strokovna skupina predlagala umestitev Hrvaške na rdeči seznam. 

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Slovenija Spet veliko okužb, Slovenija vstopa v rumeno

"Predlog strokovne skupine je bil, da se Hrvaška uvrsti na rdeči seznam, a to ni bilo sprejeto," je povedala Beovićeva. "Preseganje meje 20 na Hrvaškem je ob majhnem številu opravljenih testov nezanesljiva ugotovitev, lahko je obolelih precej več."

Poleg tega slovenske oblasti skrbijo odprte meje Hrvaške z BiH, kjer je epidemiološka situacija še slabša kot na Hrvaškem. 

Rdeči seznam pomeni karanteno

Umestitev Hrvaške na rdeči seznam bi pomenilo, da bi ob povratku iz države tudi državljani Slovenije, ki so trenutno na dopustu na hrvaški obali, morali v 14-dnevno karanteno. 

Voidokilia, Peloponnese, Grčija Svet Kam na dopust? To so najbolj varne in najbolj nevarne države

Oblasti sicer vse, ki dopusujejo ves čas mirijo, da se spremembe, če bo do njih prišlo, ne bodo zgodilo od danes na jutri. Uradni vladni govorec vlade Jelko Kacin je včeraj za Dobro jutro na RTV SLO glede morebitnega zapiranja meje poudaril, da se "to gotovo ne bo zgodilo čez noč". 

"Ne bo se zgodilo čez noč"

Glede morebitnega zapiranja meje s Hrvaško je Kacin je poudaril, da "se to gotovo ne bo zgodilo čez noč". "Pogledati je treba vsak dan posebej," je dejal Kacin. "Pričakuje se, da se bodo stvari še naprej slabšale. Naši epidemiologi so na zvezi z njimi vsak dan. Zadevo težko obvladujejo. Pojavljajo se nova žarišča vsak dan. /.../ Videli bomo, kaj jim bodo prinesli naslednje ure in naslednji dnevi. Odkrito, pri njih še naprej pričakujemo rast."

Mario Fafangel Prestopamo v rumeno Slovenija Epidemiolog Fafangel: Praktično nismo več varna država

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je včeraj zvečer za POP TV dejal, da ni mogoče napovedati, ali bomo in kdaj bomo Hrvaško umestili na rdeči seznam. "Vsekakor pa bomo v tem primeru vsem Slovencem, ki tam dopustujejo, omogočili dva ali tri dni za vrnitev, preden jih doleti karantena," je napovedal Hojs.

Spomnimo - vlada je o umestitvi Hrvaške na rumeni seznam odločala v četrtek, spremembe na meji, po katerih morajo slovenski državljani dokazati, da so bili res na Hrvaškem, so začele veljati v soboto. Tega dne se je začelo tudi vročanje karantenskih odločb za potnike, ki potujejo z rdečih balkanskih držav, neposredno na hrvaški meji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Peter Panter 10:44 09.julij 2020.

    Glede na to, da so npr, secirali Češko z Moravsko, naj tudi na Hrvaškem naredijo selekcijo. Slavonija in Zagreb rdeča cona, ostali rumena z obveznimi dokazili o bivanju.

  • miroslav7 18:34 08.julij 2020.

    če jj ne bi reševal prijatelja hrčeka pred volitvami , bi že zdavnaj morali "hrčeki " biti v rdečem. Zato bomo pa mi.oni sopa odprli mejo z BIH

  • ode 17:17 08.julij 2020.

    Prej bomo sami postali rdeči, kot bomo purgerkovštino razlasili za rdečo.