Svet
15654 ogledov

Kam na dopust? To so najbolj varne in najbolj nevarne države

Voidokilia, Peloponnese, Grčija Profimedia
Kdor še vedno misli, da ni varno iti na dopust v Italijo, Španijo ali Grčijo, naj še enkrat razmisli.

Od prvega vala, ko so najhujši prizori prihajali iz Italiji in Španije, se je marsikaj spremenilo. Zdaj sta ti dve državi bolj (Italija) ali približno enako (Španija) varni kot Slovenija, obe pa sta gledano kot celota precej varnejši kot Hrvaška.

Med najbolj varnimi državami v Evropi so Madžarska, baltske države, od počitniških destinacij pa Malta, Ciper in Grčija. Zelo varne so še Slovaška, Finska, Norveška in Irska, ki imajo manj kot pet aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev.

Italija je zelo varna s petimi, Avstrija in Slovenija jih imata dvakrat toliko, podobno število okužb imajo še Belgija, Poljska, Francija in Španija.

Epidemiološko nevarne so Švedska, ki s 138 aktivnimi primeri na sto tisoč prebivalcev v Evropi ostaja razred zase, Luksemburg, ki jih ima 68 ter Portugalska s 46.

Na Balkanu je vse rdeče

Na Balkanu so razmere precej dramatične, vse države z izjemo Albanije (34) so vse države globoko v rdečem, najslabše so še vedno razmere v Severni Makedoniji, sledita Črna gora z okrog 70 okužbami, Bosna okrog 60 in Srbija okrog 50.

Če razmišljate o dopustu v tujini, se velja pozanimati ne le o razmerah, ki veljajo v državi, ampak tudi o razmerah v regiji oziroma v kraju, v katerem boste bivali.

Pred dnevi smo na primeru Hrvaške pokazali, da so obalne županije podobno tvegane kot Slovenija in ne dvakrat toliko, kot to velja za celotno Hrvaško.

Danes smo pripravili podroben pregled aktivnih okužb za Italijo, ki velja za zelo varno, trenutno dvakrat bolj varno državo kot Slovenija. A če je na zemljevidu Evrope celotna Italija temno zelena, so razmere po posameznih deželah precej različne.

Tako so razmere v Lombardiji še vedno zelo slabe in je primerljiva z Makedonijo, medtem ko je naša soseščina (Furlanija in Veneto) varnejša od Slovenije, prav tako zelo varna je južna Italija s Sardinijo in Sicilijo. Priljubljena Toskana ima približno toliko aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev kot Slovenija.

Stanje v državi je gotovo kazalnik pri odločanju, kam na dopust, a največ lahko za varnost na dopustu naredite sami, tako da se izogibate gneči, v zaprtih prostorih nosite masko, skrbite za fizično razdaljo do drugih ljudi in si dosledno umivate in razkužujete roke.

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović vsem, ki prihajajo z dopusta, svetuje, da se bo vrnitvi domov vsaj teden dni ne družijo z ranljivimi skupinami, v zaprtih prostorih nosijo maske, se dosledno opazujejo in ob prvih bolezenskih znakih testirajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam1 11:48 08.julij 2020.

    S temi reklamami in promocijami za preživljanje dopusta v času pandemije je isto,kot bi promovirali trde droge in jih ponujali kar vse vprek......