Slovenija
3419 ogledov

Epidemiolog Fafangel: Praktično nismo več varna država

Mario Fafangel
14-dnevna kumulativna incidenca za Slovenijo znaša 9,85.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je na tiskovni konferenci povedal, da se epidemiološka slika v svetu ni umirila, ampak število primerov covid-19 ves čas narašča. "Ni nobenega trenda v upadanju, trend je v naraščanju," je poudaril Fafangel. "Situacija na Balkanu je resna, številke so še v porastu. Hrvaška ima 14-dnevno kumulativno incidenco okoli 20, kar je dva krat več kot v Sloveniji."

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Slovenija Spet veliko okužb, Slovenija vstopa v rumeno

Po besedah Fafangla v Sloveniji veliko testiramo, številke testiranih pa se bodo še povečale. "Zelo pomembne bodo številke v naslednjih dneh, če bomo z ukrepi uspeli držati številke na današnji ravni, bomo uspešni," je dejal Fafangel. "Težava je, da se posledice vidijo v roku 14 dni. Krivulja je sicer manj strma, kot smo jo videli na začetku marca. Rezultate ukrepov glede strožje karantene bomo videli v roku 14 dni. Pomembno je, kar naredimo kot skupnost - da vsak od nas ravna samozaščitno."

Od 132 primerov jih je bilo 25 vnesenih

Od 29. 6. do 5. 7 smo imeli 132 primerov, 25 jih je bilo importiranih, osem iz Hrvaške, sedem iz BiH, 4 iz Srbije, dva s Kosova, eden iz Kazahstana in tri iz Črne gore. 12 primerov je bilo povezanih z importiranimi primeri, 27 pa z lokalnim virom okužbe. "Vidimo, da iz večine importiranih primerov prehajamo na več primerov prenosa znotraj države," je poudaril Fafangel. "Na tem področju moramo ukrepati, da bomo omejili prenose."

Janez Cigler Kralj Spremembe Slovenija Vlada bo razglasila ogrožena območja

Aktivnih primerov v državi je čez 150, NIJZ je v epidemioloških raziskavah podal 673 predlogov za karanteno. "To so kontakti, ki so najbolj tvegani, 33 oseb, za katere je bilo identificiranih kot visoko tveganih in so imeli karanteno, je zboleli," je povedal Fafangel. "Bili so v stiku, bili identificirani, so ostali doma in ni bilo dodatne verige prenosa."

Število predlaganih karanten se viša iz tedna v teden, saj je tveganih kontaktov vedno več. "Koliko je tveganih kontaktov, je zelo pomembno," je poudaril Fafangel.

14-dnevna incidenca okoli 10

14 dnevna kumulativna incidenca je 9,85, če zaokrožimo smo na 10. "To pomeni, da smo dosegli tisti nivo, ki smo ga postavili za druge države, da niso več varne," je dejal Fafangel. "To pomeni, da moramo sedaj narediti vse, da trend naraščanja novih primerov ustavimo. Če bodo naši primeri stabilni, bomo ostali pri tem, če ne, bomo dodatno ukrepali."

"Številka 10 ni padla z drevesa. Izhaja iz naših kapacitet. 15 primerov na dan je tista številka, ki jo epidemiologi lahko obvladujemo.

Mario Fafangel

Opozoril je, da število potrjenih primerov ni edini kazalnik, pomembno je, koliko kontaktov ima ta primer. "V enem primeru smo uspeli identificirati 70 tveganih kontaktov," je dejal Fafangel. "V tem primeru imamo problem. Tudi za delo epidemiologov, da lahko omejimo širjenje." Zato je še enkrat opozoril na upoštevanje socialne distance, da bo takšnih kontaktov manj.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Vlada načrtuje spremembe pri testiranju ljudi na covid-19

Dejal je, da so nam pri iskanju kontaktov lahko v pomoč tudi aplikacije. "Iskanje kontaktov je analogna zadeva, epidemiolog se pogovori z okuženo osebo in obvesti kontakte," je dejal Fafangel. "S pomočjo aplikacije bi lahko bili kontakti prej obveščeni in bi lahko ravnali samozaščitno. Aplikacija mora biti prostovoljna in temeljiti na zaupanju, da uspemo obvladovati epidemijo brez drastičnih ukrepov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • MihaPu 01:01 08.julij 2020.

    Tisti urad za statistiko in ki rišejo grafe si že manejo roke, to bo zaslužka še pa še pri tem natolcevanju gor dol kot bitcoin. To je kot ena predikatska mašina in špekulacija samo da je ta špekulacija vnaprej znana kot nateg.

  • Avatar Leon
    Leon 15:39 07.julij 2020.

    Fafangel za takšno pogruntavščino o varni džavi ne rabis biti minister . Na ulicah imamo fašistične postrojbe in varde ,ki nam odkrito grozijo. Vlada je slepa kura ....

  • Avatar praufo
    praufo 14:28 07.julij 2020.

    ravno sem bral na nekem portalu o številu migrantov , ki se nahjajo po bivši yugi in seveda o ilegalnih prehgodih naše meje ... oni ne rabijo karantene , važno je , da začivkajo čarobno besedo "azil" in so lepo ...prikaži več na varnem , nihče jih ne testira, jim je grozi, nič, medtem ko država lastne državljane pošilja v karanteno pa še grozi jim s kaznijo , plan je pa vsak dan 500 kontrol, vsaka kontrola pa šteje dohtarja+policaja ... zato rabimo policijo migranti se pa lepo šetajo preko meje, res odlična dr