Tako se bodo zvišale cene vrtcev po Sloveniji

Foto: Profimedia
Zaradi zvišanja plač bodo starši kmalu prejeli do deset odstotkov višje položnice.
Oglej si celoten članek

Zaradi dviga plač v javnem sektorju se bodo skoraj povsod po Sloveniji zvišale cene vrtcev. V Ljubljani sicer odločitve o morebitni podražitvi niso sprejeli, jo bodo pa po tem, ko bodo preračunali, kaj konkretno pomeni januarski dvig plač v povezavi z zvišanjem povprečnine v praksi. 

Za razliko od Ljubljane pa so se v nekaterih primestnih občinah že odločili za dvig cen. V Litiji bodo te dvignili v povprečju za 4,5 odstotka. V Kamniku cen zaenkrat niso spreminjali, a bo povišanje stroškov dela v prihodnosti zagotovo vplivalo na ceno storitev. V Grosuplju so napovedali, da bodo cene zvišali s 1. aprilom.

V Kranju za tri do pet odstotkov višje cene

Mestni svetniki v Kranju so zaradi povišanja plač v javnem sektorju že potrdili dvig cen vrtca za od tri do pet odstotkov, odvisno od programa, pri čemer bo tudi občina morala za vrtce zagotoviti dodatnih 290.000 evrov. Marca dvig cen vrtcev načrtujejo tudi na Jesenicah, tržiški občinski svet bo podražitev predvidoma obravnaval na februarski seji, radovljiški pa na marčevski. Kolikšna bo podražitev, še ni jasno.

Socialni transferji Plačilo vrtca, otroški dodatek in štipendije od 1. februarja po novem

Izračun Višja plača, a na koncu manj denarja. Kako je to mogoče?

Vrtci v novogoriški občini so že pripravili predloge novih cen programov, ki so jih posredovali občini. Mestni svet novogoriške občine bo predloge obravnaval na eni izmed sej v prihodnjih mesecih in o tem sprejel ustrezen sklep.

Tudi v Novi Gorici niso zadovoljni nad tem, da država v primeru dviga plač v javnem sektorju prelaga finančno breme na občine, ne da bi zagotovila tudi vir financiranja.

Sedem do deset odstotkov v Novem mestu

Na novomeški občini so dodali, da se sicer prizadevajo, da bi spremembe zaradi dviga plač v javnem sektorju čim manj obremenile starše, "gotovo pa brez podražitev otroških vrtcev ne bo šlo".

Foto: Profimedia Vrtec

Po podatkih, ki so jih zbrali v vrtcih, v vrtcu Ciciban predlagajo dvig cen za približno sedem do deset odstotkov, v Pedenjpedu za sedem do devet odstotkov, v Stopičah za slabih šest in v Brusnicah za osem odstotkov.

V Mariboru in Celju preračunavajo

Glede morebitnega dviga cen so v Mariboru povedali, da za zdaj načrtujejo preračun cen programov vrtcev po izplačilu januarskih plač. V kolikor bo ugotovljeno, da so se stroški, ki predstavljajo elemente za oblikovanje cene programov vrtcev bistveno spremenili, bodo predlagali prilagoditev cen programov v mariborskih javnih vrtcih.

Tudi starši v celjski občini lahko pričakujejo zvišanje cen, za koliko, pa bo znano potem, ko bodo vrtci preračunali ekonomske cene po podatkih iz zaključnih računov za leto 2018, ko bodo znani tudi podatki o višini stroškov storitev in materiala ter živil kot ključnih elementov cene. Gradivo o višini cen bo občina predvidoma uvrstila na aprilsko sejo mestnega sveta.

V Velenju dvig za deset odstotkov

V Velenju je mestna občina že na januarski seji mestnega sveta ceno vrtčevskih programov dvignila za deset odstotkov, za povišanje stroškov programov pa bodo letos zagotovili okoli pol milijona evrov več proračunskih sredstev.

To je razlog! Starši razburjeni zaradi visokih zneskov na položnicah

V Murski Soboti bo nova cena višja za osem odstotkov in začne veljati s 1. februarjem. Cene so pri njih nazadnje spreminjali leta 2016, vzrok za neizogibno povišanje pa je po besedah ravnatelja Boruta Anželja napredovanje delavcev za plačilni razred ali dva, odpravninah, višjem regresu. Do zdaj so odpravo plačnih nesorazmerij v letih 2017 in 2018, zvišanje regresa za letni dopust, zvišanje dodatnega pokojninskega zavarovanja javnih uslužbencev in rast cen življenjskih potrebščin uspeli nadomestiti z iskanjem notranjih rezerv.

V Ljutomeru ne višajo cen

V ljutomerskem vrtcu pravijo, da bodo cene najverjetneje ostale enake. Precej težav pa imajo s prostori, saj ponekod niso več primerni. Za prizidek se borijo že 30 let, a ga kljub obljubam še vedno nimajo.

V Gornji Radgoni glede financiranja in dviga cene programa vrtca v tem trenutku še nimajo odgovora, saj je odvisen od proračuna občine. Cen niso dvigali od leta 2008, dodatne stroške so obvladovali z racionalizacijo stroškov in dodatnimi sredstvi iz proračuna občine.

V Lendavi cene še usklajujejo, predvidevajo pa, da bo nove občinski svet obravnaval konec februarja oziroma v začetku marca. O dvigu ekonomske cene vrtca za zdaj še ne razmišljajo v občinah Dobrovnik, Kobilje in Turnišče.

Foto: Profimedia Vrtec

Višje cene vrtcev se obetajo tudi v Vrtcu Slovenj Gradec, ki deluje na območju mestne občine in občine Mislinja. Predlog za zvišanje cen bodo tamkajšnji mestni svetniki obravnavali na seji 13. februarja, vodstvo vrtca pa predlaga zvišanje v razponu od 4,8 do nekaj manj kot sedem odstotkov.

Kot je pojasnila ravnateljica vrtca Ivica Vaukan, tudi pri njih cene zvišujejo zaradi rasti stroškov dela, ki so posledica dogovorov za višje plače. Če bodo mestni svetniki predlog potrdili, bodo nove cene veljale od 1. marca dalje.

Med prvimi podražitev napovedali na Ptuju

Za starše vključenih otrok v oddelke prvega starostnega obdobja se bodo cene zvišale od 1,55 evra za tiste, ki plačujejo 10 odstotkov ekonomske cene, do dobrih 23 evrov več kot zdaj za tiste otroke, katerih starši spadajo v najvišji dohodkovni razred in plačujejo 77 odstotkov ekonomske cene. Največ je otrok, katerih starši plačujejo 35 odstotkov ekonomske cene, ti pa bodo po novem plačevali od dobri pet do dobrih 10 evrov več kot doslej.

Spremembe Novost, zaradi katere se vam lahko zniža otroški dodatek

So pa nedavno pohiteli in med prvimi v Sloveniji potrdili podražitev na Ptuju, ki bo starše v najbolj obiskani starostni skupini v povprečju obremenila za okoli osem evrov. Tako Vučakova kot županja Nuška Gajšek sta povedali, da je razlog za podražitev posledica nedavnega dogovora o dvigu plač v javnem sektorju, eden od njih pa tudi dejstvo, da so se letos v vrtcu s 180 zaposlenimi srečali z nižjim vpisom otrok.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:58 11. Februar 2019.

    V Avstriji je max cena vrtca brez olajsav 180€.

  • 12:41 11. Februar 2019.

    Aha, torej bomo dvig plac v javnem sektorju placali vsi starsi iz neto plac in to ljudem nad 40 placnih …

  • 11:09 11. Februar 2019.

    Starši, to je rezultat talanja Šarčevih bombončkov, ste misli, da vam bo kaj dal , malo morgen, več vzel,

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.