Slovenija
12474 ogledov

Plačilo vrtca, otroški dodatek in štipendije od 1. februarja po novem

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
S 1. februarjem se spreminjajo meje dohodkov za letne pravice.

Nedavno smo pisali, da delavci po zvišanju minimalne plače ne bodo več upravičeni do najvišje dohodninske olajšave. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so ob tem poudarili, da dvig minimalne plače ne bo imel bistvenega vpliva na socialne in družinske prejemke, saj se razlika pri letnih pravicah, kot so otroški dodatek, plačilo vrtca ali državna štipendija, porazdeli med vse družinske člane. 

Zvišanje meje za 1,4 odstotke

Poleg tega se bodo na podlagi 21. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredsev s 1. februarjem 2019 uskladile meje dohodkov pri posameznih pravicah, in sicer za 1,4 odstotke. 

mobilni telefon telefon Slovenija Novost za slovenske uporabnike mobilnih storitev

"To konkretno pomeni, da je na primer družina, ki trenutno prejema povprečni mesečni dohodek na osebo v višini 310 evrov,  trenutno uvrščena v 3. dohodkovni razred, zaradi dviga mej dohodkov pa bo sedaj uvrščena v 2. dohodkovni razred in bo posledično lahko upravičena do višjega otroškega dodatka," pišejo pri ministrstvu.

Upoštevalo se bo ob novi vlogi

Opozarjajo, da se se navedeno (dvig mej dohodkov) upošteva šele ob vložitvi nove vloge za otroški dodatek ali morebitni spremembi med prejemanjem otroškega dodatka, ne pa že tudi med samo upravičenostjo do otroškega dodatka, saj dvig mej dohodkov ne predstavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.

CSD Šiška Slovenija Ministrica zaradi razmer na CSD-jih udarila po mizi

"Pri tem tudi poudarjamo, da se pri letnih pravicah praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta, kar pomeni, da bo zvišanje minimalne plače na letnih pravicah praviloma lahko vplivalo šele v letu 2020, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2019," še pojasnjujejo pri ministstvu. "Zvišanje plače ni sprememba, zaradi katere bi se izdajale nove odločbe."

Želijo si, da bi dostojno živeli od dela

Dodajajo, da na ministrstvu stremijo k temu, da bi zaposleni posamezniki lahko dostojno živeli od prejemkov iz dela in ne socialnih transferjev. "Slednji so v prvi vrsti namenjeni tistim, ki si zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin (starost, bolezen, brezposelnost ali invalidnost) niso sposobni sami zagotoviti dostojnega preživetja," pravijo pri ministrstvu. "Zmanjševanje tveganja revščine med zaposlenimi in njihove odvisnosti od socialnih transferjev je bil tudi eden glavnih argumentov ministrstva za podporo predlaganim spremembam zakonodaje na področju minimalne plače."

denar računalnik kalkulator Novost Slovenija Tako bomo pravice na CSD-jih uveljavljali po novem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • matermila 10:17 31.januar 2019.

    Se je že začelo,ovce pa še kar ploskajo.

  • mirror 09:26 31.januar 2019.

    Pri nas so meje med dohodkovnimi razredi postavljene tako perfidno, da ob najmanjši spremembi veliko ljudi izgubi ugodnosti in bonitete. To velja samo za srednje in nižje dohodkovne razrede. Med višjimi teh težav ni. Oblast ima rada denar, ki ga ...prikaži več jemlje nižjemu in srednjemu sloju. Direktorje se ne splača obdavčiti, ker premalo nanese, je pred leti izjavil minister Svetlik, masa pa da veliko. Srednji in spodnji sloj smo masa. Enako je pri osebnih avtomobilih. Spodnji razred je najbolj obdavčen.

  • kapibara1 09:24 31.januar 2019.

    Kako ZOPET zavajajo. Če boš presegel limit, za en sam cent, padeš v drugi razred, za prejemanje socialnih transferjev ! Isto je z regresom za upokojence+ Veteranskim dodatkom in vsemi transferji, kjer je postavljen limit !!