Slovenija
11467 ogledov

Ministrica zaradi razmer na CSD-jih udarila po mizi

Ksenija Klampfer Saša Despot
Do takšnega kaosa, kot se je zgodil lani, ne bi smelo več priti.

"Prvega oktobra se je zgodila reorganizacija CSD, ki je bila po moji oceni postavljena v najslabši možni čas, ko je vsako leto največ  vlog," je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

"Takrat je namreč zaradi začetka študijskega in vrtčevskega leta največje število vlog za štipendije, subvencije vrtcev, malic in kosil. Poleg tega v prvem tednu meseca oktobra ni deloval informacijski sistem, kar je seveda še poslabšalo stanje pri reševanju zadev."

"Računamo, da bomo z ukrepi in optimizacijo poslovnih procesov dosegli, da v prihodnje ne bo več prihajalo do takšnega kaotičnega stanja, kot se je zgodilo v lanskem letu."

Ksenija Klampfer, ministrica za delo

Do konca januarja na tekočem

Dodala je, da so z različnimi ukrepi, kot je prerazporeditev dela in delo preko delovnega časa, uspeli, da je konec novembra večina CSD-jev, največje težave so nastale na območju CSD Ljubljana, že poslovala brez zamud. "Takoj ko smo ugotovili, da s temi ukrepi ne bomo uspešni, sem 19. decembra izdala sklep o prenosu teritorialne pristojnosti, kar pomeni, da smo približno 6000 vlog prerazporedili na tiste centre, ki niso beležili zaostankov," je razložila ministrica. "V prvih dveh tednih meseca januarja je bilo od približno 6000 rešenih okoli 5000 vlog. Za preostalih 1000 računamo, da bodo vloge rešene še v tem tednu, tako da bi zaostanki morali biti odpravljeni do konca januarja."

denar računalnik kalkulator Novost Slovenija Tako bomo pravice na CSD-jih uveljavljali po novem Denar, štetje denarja Kljub avtomatizaciji Slovenija Kdo mora in komu ni treba vložiti vloge na CSD

Na ravni celotne Slovenije je na CSD-jih predvidenih 72 novih zaposlitev. "Kadrovski razrez še ni narejen, a bo v prihodnjih dneh," je pojasnila Barbara Tiselj z direktorata za socialne zadeve. "Spremljamo kadrovsko strukturo posameznih CSD, analiza je pokazala, da je na območju Ljubljane in Maribora kadrovska podhranjenost malo večja kot drugje."

V. d. direktorice CSD Ljubljana Anja Osojnik je razložila, da je do zamud prišlo pri odločanju o letnih pravicah iz javnih sredstev, kot so otroški dodatek, znižano plačilo vrtca in državne štipendije. "Na CSD Ljubljana smo rešili skoraj vse zadeve iz meseca septembra in oktobra, čakamo še na zadeve, kjer je potrebna dopolnitev ali odstop zadev s strani drugih CSD," je pojasnila Osojnikova. "Zaposleni že rešujejo vloge iz meseca novembra, rešujemo pa tudi vloge za državne štipendije, za katere pričakujemo, da bodo rešene v najkrajšem možnem času."

Mesečne pravice brez zaostankov

O mesečnih pravicah, kot so denarna socialna pomoč, izredna pomoč ali varstveni dodatek, odločajo znotraj zakonsko določenega roka, ki je 60 dni, razen kadar čakajo na dopolnitve s strani strank ali na odstope s strani drugih CSD. "Do zamud prihaja le na eni enoti centra, kjer smo s prerazporeditvijo nalog takoj ukrepali," je pojasnila Osojnikova. "Zagotovili smo, da se bodo vloge v prihodnje reševale pravočasno."

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

denar bankovci štetje denarja Zamude Slovenija Zamude predvsem pri štipendijah

Služba ZUPJS (Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev) se po besedah Osojnikove v Ljubljani seli v nove prostore na Dalmatinovi 2, kjer bo mogoče po novem oddati vlogo ter prejeti vse potrebne informacije glede stanja reševanja le te. "Vlogo bo mogoče oddati tudi na vsaki enoti, a bo posredovana na službo ZUPJS," razlaga Osojnikova. "V kratkem bomo vzpostavili tudi novo internetno stran, kjer bodo objavljeni vsi kontaktni podatki."

Prvega marca bo zaživel Krpan

Po besedah ministrice bodo v prihodnjih mesecih nadaljevali z ukrepi, predvsem kar se tiče informatizacije CSD. Prvega marca uvajajo nov dokumentarni sistem Krpan, ki naj bi omogočil hitrejše evidentiranje in reševanje vlog. "Zavedati se moramo, da CSD-ji sedaj uporabljamo zelo različne dokumentarne programe," je pojasnila v. d. direktorice direktorata za socialne zadeve Barbara Tiselj. "Uvedba Krpana bo sistem poenotila in razbremenila strokovne delavce na CSD, ker bo glavna pisarna poknjižila, skenirala in vnesla vlogo v sistem. Krpan bo prinesel poenotenje, po informacijah drugih uslužbencev, ki ta sistem že uporabljajo, je dobrodošel in deluje dobro."

Denar Spremembe Slovenija Novost, zaradi katere se vam lahko zniža otroški dodatek

Ministrica ocenjuje, da ob uvedbi novega sistema ne bi smelo prihajati do zamud. "Sistem je stestiran, odločili smo se tudi, da ga bomo uvajali postopoma, najprej v glavnih pisarnah, potem še pri preostalih strokovnih sodelavcih," je povedala Klampferjeva.

Uvajanje informativnega izračuna

Nadaljevali bodo z uvajanjem sistema informativnega izračuna, za katerega pa bodo potrebne tudi dodatne zakonske spremembe. "Zakonodaja je na tem področju zelo kompleksna in je potrebna manjših sprememb," je pojasnila Tisljeva. "Aktivno delamo na tem, da bi omogočli lažje delo strokovnim delavcem, da se ne bodo toliko ukvarjali z administracijo in bodo imeli več časa za teren."

Ministrica je pojasnila, da informativni izračun kot tak sicer že deluje od prvega decembra naprej za letne pravice, kot so štipendije, otroški dodatki ter subvencije za malice in kosila. "V mesecu decembru tako približno 25 tisoč uporabnikom ni bilo potrebno vložiti vloge," je pojasnila Klampferjeva. "Posebej bi izpostavila, da ko je vloga enkrat v sistemu, je po enem letu ni več potrebno vlagati, ampak jo sistem sam zazna in kreira odločbo."

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Otroški dodatek Slovenija Pri otroškem dodatku so mu upoštevali denar, ki ga ni dobil. Bog vedi, koliko je še takih primerov!

Tisljeva je poudarila, da je sistem informativnega izračuna na CSD-jih veliko bolj kompleksen kot so dohodninske odločbe, ki jih vsi poznamo. "Oni imajo vse potrebne informacije sami, mi pa jih pridobivamo iz 38 različnih evidenc," je poudarila Tisljeva. Gre za sistem, ki je vezan na druge vire, kar pomeni, da če pade eden od teh virov, ne deluje celoten sistem. To se je zgodilo decembra, ko je prišlo do zaostankov na CSD-jih, ker štiri dni ni deloval vir s Fursa. Zaostanki v oktobru pa so bili posledica reorganizacije CSD-jev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • primc 07:08 22.januar 2019.

    Torej tisti CSji, ki so pridno in z naporom uredili vloge pravočasno, so za nagrado dobili še odprte vloge CSD-jev, kjer jim delo očitno ne diši dovolj, da bi se pomučili glede roka?

  • Avatar jezeran
    jezeran 18:31 21.januar 2019.

    No lepo se pravi, če se je dalo delo porazdeliti, nekateri gledajo v luft, drugi pa se kopajo v papirjih. Obvezno prerazporediti ljudi, pa bo, ne pa da jamrajo da jih je premalo. Ko pridem v CSD, nikjer nobene gužve, ...prikaži več sprehajajo se iz pisarne v pisarno, čvekajo, pijejo kavice, itd. Ne meni o tem da jih je premalo, ampak da sistem ne deluje

  • mph 17:14 21.januar 2019.

    Drugega kot negativizem v odzivih bralcev tako ali tako ni bilo za pričakovati. S tem narodom so presenečenja res redka. V dobro mislim. Ja, birokracija je problem tako tukaj kot v tujini, mi pa se zdi ta odgovor konkreten in ...prikaži več argumentiran. Kako bo drugo leto se bo pa takrat ocenjevalo. Šarca nisem volil, je pa zame pozitivno presenečenje, kot so mnogi drugi v ekipi. Nekaterih bolje da ne bi bilo, vendar politika je pač glede realnosti, ki smo jo naredili volilci s svojo porazdelitvijo glasov.