Slovenija
19041 ogledov

Novost, zaradi katere se vam lahko zniža otroški dodatek

CSD Šiška Saša Despot
Mnogi padli v višji dohodkovni razred zaradi drugačnega tolmačenja zakona.

Bralka nas je opozorila, da je prišlo pri odločanju Centrov za socialno delo o pravicah iz javnih sredstev, med katere med drugim spadajo otroški dodatki, državne štipendije in znižano plačilo vrtca, do drugačnega tolmačenja zakona, zaradi česar je njena družina padla v višji dohodkovni razred. 

Pravice iz javnih sredstev je uveljavljala za tri otroke, za katere ima z bivšim možem določeno skupno skrbništvo, po katerem ona plačuje preživnino za otroke očetu otrok, on pa njej. "Do sedaj so se plačane in prejete preživnine izravnale, medtem ko so v novi odločbi upoštevali le preživnino, ki jo plačuje oče, tiste, ki jo plačujem jaz, pa niso upoštevali," razlaga mama treh otrok. 

Spremembe pri razlagi zakona

Na ministrstvu, ki ga vodi Ksenija Klampfer, pritrjujejo, da je res prišlo do sprememb v tolmačenju zakona. "Zakonodaja se v tem delu ni spremenila," poudarjajo pri MDDSZ. "Ministrstvo je ugotovilo, da izvajanje pravila upoštevanja preživnine v sostarševstvu na način, da se zgolj izravna dogovorjena preživnina, ni pravilno."

Neplačevanje preživnine je treba dokazati

Razlagajo, da Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) določa, da se preživnina, določena z izvršljivim pravnim naslovom, kot dohodek na podlagi 4. odstavka 12. člena navedenega zakona ne šteje le, če oseba dokaže, da preživnine ni prejela. 

Družina Razburjenje Slovenija Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

To lahko stori zlasti s predlogom za izvršbo, potrdilom sodišča o njegovi vložitvi, sklepom o izvršbi, dokazilom o neuspeli izvršbi ali s potrdilom pristojnega ministrstva, da se je začel postopek za izterjavo iz tujine. 

"Neprejemanje preživnine mora torej stranka dokazati sama, CSD pa mora pri odločanju v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku upoštevati načelo zaslišanja stranke, kar pomeni, da mora, preden izda odločbo, stranki dati možnost, da se izjavi o vseh dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločbo," razlagajo pri ministrstvu. 

Družinske finance | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri plačilu upoštevajo transakcije

Preživnina kot odhodek pa se upošteva na podlagi 13. člena zakona le, če jo oseba dejansko plačuje. "Tudi v tem primeru mora stranka v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku predložiti dokazilo, da le-to res plačuje in v kakšni višini, pri čemer se praviloma tovrstni odhodek dokazuje s finančnimi transakcijami," še pojasnjujejo pri ministrstvu. "Ministrstvo meni, da bi zgolj v izjemnih primerih stranka oziroma njen bivši mož oz. partner lahko to dejstvo dokazovala z izjavo na zapisnik, pod kazensko in materialno odgovornostjo."

Denar Slovenija Od banke boste dobili pomembno obvestilo, lahko vas preseneti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Pika82 13:37 16.november 2018.

    Je pa mir vreden več kot ves denar,prezivnina,socialni transferji....če je pa to za vas gospod brencl olajšava, pa kar pogumno prevzamite moje mesto...v enem mesecu bi se vam zmešalo ze od preracunavanja kaj oahko kupite in kaj lahko placate in ...prikaži več kako boste prebrodili mesec, bog ne daj da bi prisli kakšni nepricakovani stroški

  • Pika82 13:33 16.november 2018.

    Trapasto brencl47. Sama sem ob locitvi imela kup problemov,groženj,izsiljevanja....med drugim tudi da od njega ne dobim niti centa...socialna, policija,sodišče....en kup živcev, neprespanih noči,strahu.... na koncu sem pristala na skupno starševstvo,kjer so določili da drug drugemu placujeva preživnino,oz je nihče ne ...prikaži več plačuje ker se izniči,zato da imam ljubi mir in skrbim za otroke po svojih najboljših močeh...in kljub temu da je bilo na sodišču rečeno da stroške deliva,ne dobim niti centa...

  • onyxx 16:43 15.november 2018.

    Pri skupnem skrbništvo so otroci pol časa pri mami in pol pri očetu, zato je pri razvezi treba določiti preživnino, ki jo mama plačuje očetu in obratno za razliko od skrbništva npr. mame, ki potem prejema preživnino od očeta. Ker ...prikaži več se preživnini običajno določita v enaki višini, je res idiotizem, da bi si dva to nakazovala na račun in imela dodatne stroške. Je pa očitno CSD našel nov način, kje dobiti denar za nepremišljeno povišanje denarnih pomoči.