Slovenija
18001 ogledov

Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

Družina
Novela predvideva ukinitev otroškega dodatka za sedmi in osmi razred ter dodatka za veliko družino.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je vlado in vse odločevalce danes pozvala, naj odstopijo od napovedanih ukrepov na področju socialne in družinske politike. 

Koalicijski člani državnozborskega odbora za finance so namreč z ministrom Andrejem Bertoncljem včeraj usklajevali novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. 

"Ukrepi, ki jih predvideva vlada, so nepričakovani in nedopustni, saj kažejo na to, da namerava vlada varčevati na plečih tistih skupin, ki so najbolj ranljive – na plečih otrok in družin, ki živijo pod ali na robu revščine." 

Darja Groznik, predsednica ZPMS

Iz osnutka zakona, ki ga je pridobila STA, izhaja, da se zaradi nastanka novih obveznosti za proračun ali zaradi sprostitve določenih pravic lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, h katerim se je zavezala celo na ustavni ravni.

Denar Slovenija Od banke boste dobili pomembno obvestilo, lahko vas preseneti

Iščejo načine, kako bi zmanjšali izdatke

Andrej Bertoncelj | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance Saša Despot
Z osnutkom predloga novele zakona, ki so ga najprej na vladi nameravali obravnavati že ta četrtek, določajo tudi ukrepi, ki obseg izdatkov za leto 2019 zmanjšujejo. Če bodo vsi v sedanjem osnutku zapisani ukrepi potrjeni, se bodo izdatki zmanjšali nekaj več kot 160 milijonov evrov.

Med predlogi, s katerimi naj bi zmanjšali proračunske izdatke, je tudi predlog, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada, s čimer bi lahko privarčevali 11 milijonov evrov. 

Dodatnih 20 milijonov evrov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah.

Otroški dodatek za sedmi in osmi razred je bil po varčevalnih ukrepih v obdobju krize ponovno uveden v začetku letošnjega leta. 

Šolska malica Dodatki Slovenija Tisti v 7. in 8. dohodkovnem razredu oddajte vlogo za otroški dodatek še letos

Do konca leta 2019 naj se ne bi usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, prav tako bi, kot navaja STA, ohranili zgornjo mejo pri nadomestilu za delavke na porodniškem dopustu. S prvim ukrepom naj bi privarčevali 16 milijonov evrov, z drugim 40 milijonov evrov.

Predlog koalicijsko še ni usklajen

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
A očitno je ukrep povzročil precej razburjenja že med samimi koalicijskimi partnerji, saj je predsednik SMC Miro Cerar, ki se je danes pogovarjal s premierjem Marjanom Šarcem ter ministrom Andrejem Bertoncljem, sporočil, da predloga v četrtek še ne bo na vladi.

V SMC so po besedah Cerarja opozorili, da je treba najti rešitve, ki ne posegajo v ranljive ali občutljive družbene skupine, med drugim v družino. Kot je dejal, so se na pogovoru, ki je bil konstruktiven, odločili, da bodo našli rešitve, ki v ranljive družbene skupine ne bodo posegale na tak način.

V četrtek bo ministrica za delo iz vrst SMC Ksenija Klampfer po besedah Cerarja nadaljevala pogovore z Bertoncljem, da dokončno izoblikujeta rešitve.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob prihodu na srečanje s premierjem po navedbah STA povedala, da ministri predloga zakona o izvrševanju proračuna še niso prejeli v pregled in obravnavo oz. se o njem sploh še niso pogovarjali.  Tako se ji zdi nemogoče, da bi vlada v četrtek potrdila predlog, lahko pa začne razpravo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • mph 21:36 09.december 2018.

    "Ukrepi, ki jih predvideva vlada, so nepričakovani in nedopustni, saj kažejo na to, da namerava vlada varčevati na plečih tistih skupin, ki so najbolj ranljive – na plečih otrok in družin, ki živijo pod ali na robu revščine." Darja Groznik, ...prikaži več predsednica ZPMS Težko verjamem, da imajo delovna mesta 7. in 8. razreda težave s preživljanjem.

  • Marko Janežič 13:39 18.november 2018.

    Prov vam je.Kaj ste jih pa volili.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:59 15.november 2018.

    Pa še 20 miljonov prišparaš, ko migričev ne futraš, pa še 6 miljonov prišparaš ko ukineš državne dajatve cerkvi, pa še 5 miljonov prišparaš, ko kup nepotrebnih agencij ukineš, pa še sigurno 100 miljonov prišparaš, ko posodobiš birokratske sisteme in ...prikaži več odpustiš vsaj polovico JU (ne javi sektor, da ne bo pomote, ker potem bi oni kar gasilce pa pedagoge, pa policijo in zdravnike ukinli da bi svoje birokratske riti obstale ob napajalnem koritu).