Slovenija
8279 ogledov

Zamude predvsem pri štipendijah

denar bankovci štetje denarja
Reorganizacija in nedelovanje informacijskega sistema.

"V zvezi z reševanjem vlog sporočamo, da na 1. stopnji o vlogah odločajo CSD-ji, zato nimamo podatka kdaj bodo vse vloge rešene, se pa centri izredno trudijo, da čimprej," na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve (MDDSZ) odgovarjajo na vprašanje, kdaj bodo izplačane septembrske štipendije za dijake. CSD-ji ne zaostajajo le pri reševanju vlog za državne štipendije, pač pa tudi vlog za otroške dodatke in subvencije vrtcev.

Zamud ne bodo izplačevali med mesecem

Septembrske dijaške štipendije, ki bi morale biti izplačane 10. 10. , je po podatkih ministrstva prejelo 16. tisoč dijakov, koliko je vseh upravičencev pa na ministrstvu še ne vedo, ker odločanje po centrih za socialno delo še ni zaključeno. "Pravica do državne štipendije vedno izplačuje za nazaj, zato se v primeru zamude pri izdaji odločbe lahko izplačilo zamakne v naslednji mesec," pojasnjujejo na ministrstvu. Tisti dijaki, ki štipendije oktobra niso dobili, oziroma še niso dobili odločbe, saj njihova vloga v septembru ni bila rešena, bodo štipendijo najverjetneje dobili torej v petek, 9. novembra. 

Reorganizacija in nedelovanje informacijskega sistema

"Poudarjamo pa, da se največ vlog za otroški dodatek, državno štipendijo in subvencijo vrtca vlaga avgusta, zato so v jesenskem času CSD-ji bolj obremenjeni. V primeru večjega števila vlog CSD-ji delajo nadure preko delovnega časa, nekateri tudi ob vikendih," pravijo na ministrstvu za delo. Na centrih za socialno delo pa poudarjajo, da so z delom v zaostanku zaradi dveh izpadov.

Avgusta tako teden dni niso mogli delati zaradi reorganizacije CSD-jev, zadnji teden v oktobru pa ni deloval informacijski sistem. "Res je 1. oktobra začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo in v prvem tednu oktobra je zaradi tega zaposleni na CSD-ih niso mogli dostopati do informacijskega sistema centrov za socialno delo (ISCSD). O tem smo javnost že prej obveščali. Temu se žal nismo mogli izogniti in zato se strankam opravičujemo in jih prosimo za razumevanje," pravijo na ministrstvu.

Obdelujejo avgustovske vloge

Da imajo velike težave, priznavajo na Centru za socialno delo Murska Sobota, kjer obdelujejo še vloge, ki so bile izdane avgusta. Največje zamude imajo ravno pri štipendijah, kdaj jih bodo dijaki in študenti prejeli pa trenutno še ne znajo napovedati.

Zakonski rok je dva meseca

Centru za socialno delo severna Primorska je uspeli rešiti večino vlog za dijaške štipendije, ki so bile oddane avgusta in je večina dijakov na tem območju štipendije 10. 10. prejela. Bojijo pa se, da bodo imeli precej zamud pri izplačilu štipendij, ki se bodo za to šolsko leto začele izplačevati prihodnji mesec. "Zakonskih rokov pa ne bomo presegli," razlaga direktorica Patricija Može. Glede na zakon imajo CSD-ji za reševanje določene vloge časa dva meseca.  

 

 

Komentarjev 4
  • Janci13 10:26 13.oktober 2018.

    .... za družino pa je zamuda, če otrok ne dobi štipendije - jasno! Nič krivi ljudje so ostali brez nakazil, prejemajo položnice za vrtec s polno ceno vrtca, na CSD-jih pa je vedno več bolniških staležev, tudi odpovedi delovnega razmerja, ...prikaži več celo tistih, ki nimajo na vidiku nove zaposlitve. Ker ta kaos, to dobesedno norčevanje iz ljudi, to spreminjanje zakonodaje vsakih 5 minut, v škodo predvsem tistih na minimalcu, se ni začelo letos.

  • Janci13 10:21 13.oktober 2018.

    ....in prav grozljivo je, kakšne informacije prihajajo v javnost. Ker jih običajno dajejo tisti, ki o zadevah nimajo pojma. Ena takšnih je bila, ko je ministrica za delo, družino in socialne zadeve javno izjavila, da saj pa nobeno leto CSD-ji ...prikaži več niso štipendijskih odločb izdelovali pred 15.9. Takrat je bila vsako leto izdelana več kot polovica odločb!! Ministrstvo je ves čas zagotavljalo, da zamud ne bo. Zanje je zamuda prekoračitev 60 dnevnega zakonskega roka.

  • Janci13 10:12 13.oktober 2018.

    Spoštovana novinarka. V avgustu delo ni bilo onemogočeno en teden, ampak mesec in pol, zato je za izdelavo VSEH dijaških odločb, pa tistih za znižano plačilo vrtca, ostalo 14 dni, namesto meseca in pol. Za delavce na CSD-jih 12 urniki ...prikaži veči 7 dni v tednu, pa se na večjih CSD-jih še ni izšlo. Zadnji teden v oktobru je verjetno tiskarski škrat. CSD Murska Sobota (in še veliko drugih CSD-jev) pa rešuja vloge, ki so bile VLOŽENE v avgustu, ne pa izdane; če bi bile izdane, ne bi imeli več kaj reševati.