Slovenija
25272 ogledov

Kdo mora in komu ni treba vložiti vloge na CSD

Denar, štetje denarja
Od 1. decembra ni več treba vlagati vlog za podaljšanje letnih pravic. V določenih primerih pa je vlogo treba dati.

"Imamo mnogo klicev, ko ljudje preverjali, ali vloge res ni potrebno oddati. Prejetih vlog je precej manj, ni sicer še vse poknjiženo in tudi sicer je prvi in drugi teden v mesecu precej manj vlog kot proti koncu konec meseca," nam je povedalal Alenka Šantavec iz CSD Maribor. Informacijski sistem 1. delovni dan v mesecu pripravi seznam vseh, ki jim v tem mesecu potečejo pravice, nato pa CSD o njihovih pravicah odloča po uradni dolžnoti. 

"Za podaljšanje pravice ni treba oddati vloge, je pa še vedno treba sporočiti vse spremembe, ki vplivajo na te pravice. Če nekdo na primer drugega otroka vpiše v vrtec, mora to sporočiti," opozarja.

Alenka Šantavec ob tem vse, ki plačujejo preživnino, poziva, naj že v mesecu, ko se jim pravica iz javnih sredstev izteče, dokazila o plačani preživnini pošljejo na CSD, da jim bodo lahko znesek upoštevali v odločbo, sicer zneska plačane prežininine ne bodo upoštevali in se bodo morali na odločbo pritožiti.

Decembra precejšnja gneča 

Zamud pri odločanju nimajo, priznava pa, da decembra poteče večje število pravic. Spomnimo, lani decembra so lahko vlogo za otroški dodatek oddale tudi družine, ki sodijo v sedmi in osmi dohodkovni razred, tako da so centri za socialno delo prejeli 2,4-krat več vlog kot leto prej ali kar 23 tisoč več kot leto prej.

Direktor CSD Zagorje Rok Zupanc pravi, da je še prezgodaj za ocene, koliko ljudi kljub temu, da ne bi bilo treba, še vedno oddaja vloge. Prav tako ne beležijo povečanega števila klicev, zato ocenjuje, da so bili ljudje prek medijev ustrezno obveščeni.

"Glavnina vlog navadno pride v drugi polovici meseca," opozarja Patricija Može, direktorica CSD Severna Primorska. "V dveh paketih smo dobili seznam vseh, ki jim pravice potečejo konec meseca in zdaj o njih odločamo po uradni dolžnosti," je pojasnila.

"Pomembno je, da morajo tisti, ki pravico uveljavljajo prvič, še vedno oddati vlogo," pravi in opozarja, da se 1. 1. 2019 zvišuje cenzus za državno štipendijo. Kdor je do zdaj presegal cenzus in ni bil upravičen do štipendije, mora oddati vlogo.

Za 8.500 otrok ne bo denarja, če ne bo vloge

Do državne štipendije bodo v novem letu upravičeni tudi dijaki in študenti iz družin, kjer mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evra. Zdaj je meja 576,89 evra. Za tiste, kjer je dohodek na družinskega članak med 576,90 in 659,30 evra bo državna štipendija znašala 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence.

Do državne štipendije naj bi bilo upravičenih okoli 8500 dijakov oziroma študentov več, dobili pa jo bodo le, če bodo zanjo zaprosili. Vlogo je mogoče oddati že ta mesec.

"Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, kakor tudi vlagatelji, ki jim državna štipendija v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa," opozarja ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 08:53 10.december 2018.

    CSD se utaplja v birokratske vrzeli