Slovenija
24837 ogledov

Izredno stanje na centrih za socialno delo

Ženska se utaplja pod goro fasciklov, fascikli
Na centrih za socialno delo se utapljajo v vlogah za otroške dodatke.

Zaradi spremenjene zakonodaje je na centrih za socialno delo močno podaljšano odločanje o otroških dodatkih in subvencijah za vrtec. "Lani sem odločbo dobil v kakšnem tednu, letos sem po enem mesecu poklical, povedali so, da se čaka vsaj dva meseca," nam je sporočil bralec.

Razlog je sprememba zakonodaje. Od začetka leta so namreč do otroških dodatkov upravičene tudi družine, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu, otroški dodatek naj bi znova dobilo kar 45 tisoč otrok. Število prejemnikov bi se tako povečalo za 20 odstotkov. Lepo, a vse te družine so morale oddati vlogo za otroški dodatek, večina jih je to storila isti mesec. 

Decembra je bilo tako vloženih 2,4-krat toliko vlog kot leto prej ali skoraj 23 tisoč več, pet tisoč več vlog kot lani pa so CSD-ji prejeli tudi januarja.

"Naval je bil pričakovan. Nanj se ni bilo mogoče posebno pripraviti, saj so CSD ji kadrovsko omejeni. Zaradi večjega števila vlog CSD ji delajo nadure preko delovnega časa, nekateri delajo ali so delali tudi ob vikendih," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Če odločba o subvenciji vrtca ni veljavna, nove pa še ni, imajo vrtci različne prakse, nekateri izdajo enako položnico kot običajno, drugi staršem zaračunajo polno ceno, ki je vsaj za starše v slabšem finančnem položaju najbrž kar šok. V Ljubljani na primer vrtec za nižjo starostno skupino stane 485 evrov, za višjo pa 346 evrov.

Trdijo, da se je povprečno rok za izdajo odločbe podaljšal le za okoli štiri dni, centri za socialno delo pa odločbe "večinoma izdajo v zakonsko določenem roku dveh mesecev od prejema vloge". Podatkov, kje se je rok najbolj podaljšal in koliko se najdlje čaka na odločbo, nimajo.

Zakon ne dovoli, da bi se izognili gneči

Največ vlog za otroški dodatek se sicer vlaga avgusta, saj gredo septembra v šolo, najmanj pa okoli aprila. A starši vloge ne morejo oddati tako, da bi se izognili najhujši gneči. "Zaprosilo za ponovno odločanje v času veljavnosti pravice ni možno, saj je bilo o pravici že pravnomočno odločeno, odprava ali razveljavitev pravnomočne odločbe pa je skladno z zakonom o upravnem postopku mogoča samo z izrednimi pravnimi sredstvi (npr. ničnost, nadzorstvena pravica) ali skladno z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, če gre za točno določene spremembe, ki se upoštevajo," pravijo na ministrstvu. Vlogo je tako mogoče oddati, če se na primer rodi še en otrok, če starš ostane brez službe in podobno.

Na srečo je letos zadnjič

Mnogi so oziroma bodo letos vlogo oddali zadnjič, prihodnje leto bodo CSD-ji tako kot finančna uprava začeli izdajati informativne izračune.

"Pri vseh letnih pravicah iz javnih sredstev (otroški dodatek, subvencija vrtca, malice, kosila, državna štipendija) se bodo informativni izračuni izdajali avtomatično, enkrat letno. Tako bo uporabnik dolžan podati vlogo samo za prvo uveljavljanje pravice (npr. ob rojstvu otroka), potem pa bo sistem avtomatično enkrat letno preveril izpolnjevanje pogojev za nadaljnje prejemanje pravice. Obdelava podatkov bo avtomatizirana, kar pomeni, da bodo strokovni delavci bistveno razbremenjeni administrativnega dela," pojasnjujejo na ministrstvu.

CSD Šiška Brez glasu proti Slovenija Konec varčevanja pri otroških dodatkih in uvedba informativnega izračuna za socialne transferje!

Za nadaljnje prejemanje letne pravice tako ne bo več potrebno oddajati vlog, ampak bo center za socialno delo sam po uradni dolžnosti izvedel postopek preverjanja tistih letnih pravic, ki se iztečejo v konkretnem mesecu.

Socialna stiska CSD Slovenija Družina v dodatni stiski, ker CSD ne odloči

Upravičenci bodo "obveščeni o podatkih, s katerimi razpolaga center za socialno delo (zlasti premoženjski položaj družine in izpolnjevanje pogojev) in nameravano odločitvijo (višina pravice/subvencije in obdobje upravičenosti). Informativni izračun bo veljal kot začasna odločitev centra za socialno delo, ki bo, če se uporabnik z njo strinja, avtomatsko postala končna odločba. V primeru, da uporabnik na informativni izračun poda ugovor, bo izračun pregledala pristojna služba centra za socialno delo in izdala odločbo," razlagajo. Informativni izračun bo v uporabi pri vseh pravicah iz javnih sredstev.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar čavez
    čavez 22:36 16.april 2018.

    Pa da še dodam - Če boste čefurjem ukinili socialno podporo se jih 80% vrne tja od koder so se privlekel.

  • ivan83 16:01 16.april 2018.

    a ni bilo vedno izredno stanje??? preveč biroktratizacije, premalo ljudi na terenu, eni delajo veliko drugi nič in se na ta način "švercajo" na račun drugih

  • ginko 14:07 16.april 2018.

    SD - glavni upravljalec večini zavodov skupaj z SMC - pogrebci drugorazrednih državljanov. Zato SD vodi na anketni listi za bodoče volitve. Večni komunistični lažnivci in nategi drugorazrednih državljanov. Ali ni res tako tovarišica Mrakova. Raja mora oddati vaš "toaletni ...prikaži veči papir" do dneva točno, vam se pa j.... za narod, ki potrebuje zakonsko pomoč. Expressni ste bili v SD bivša ministrica pri urejanju za migrante in vaših intrigah z otroki. Udbomafija narekuje svojim medijem, da je SD 1. BLEF