Slovenija
11251 ogledov

Pri otroškem dodatku so mu upoštevali denar, ki ga ni dobil. Bog vedi, koliko je še takih primerov!

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
V odločbi so mu upoštevali, kot da je imel dvakrat toliko prihodkov, kot jih je imel v resnici.

"Te dni sem dobil odločbo centra za socialno delo v katerem so mi kot s.p.-ju upoštevali, da sem imel 7.474,10 evra prihodkov, čeprav je bil moj dobiček na podlagi davčnega obračuna manj kot štiri tisoč evrov. Seveda smo posledično padli v višji razred, kar se pozna na otroškem dodatku in štipendijah," nas je obvestil bralec.

Po raziskovanju je ugotovil, da je upoštevani znesek 75 odstotkov bruto minimalne plače, ta znesek pa lahko CSD upošteva le, če je prosilec šele začel opravljati dejavnost.

"S. p. imam odprt že od leta 2005 in nisem normiranec. Uveljavljam stroške. Do sedaj so vsako leto upoštevali dobiček," pravi. Zdi se mu, da na centru za socialno delo morda še niso obveščeni o spremembi zakona, sploh ker je na spletnem forumu nekdo pred dobrim mesecem opisal enak primer kot je njegov. "Tudi on je lansko leto imel izračun narejen iz dobička ugotovljenega na podlagi davčnega obračuna, letos je pa dobil 75 odsotkov minimalne bruto plače. Bog vedi, koliko je še takih primerov," se sprašuje bralec.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo spodnjo določbo, da se za vse samostojne podjetnike, ki imajo nižji dohodek, upošteva dohodek v višini minimalne plače.

Če je oseba dejavnost šele začela opravljati ali če je njen mesečni dohodek iz dejavnosti nižji od višine bruto minimalne plače, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75% bruto minimalne plače.

Stari 14. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Novi zakon, ki je bil v uradnem listu objavljen 22. decembra lani, pa določa, da se 75 odstotkov minimalne bruto plače lahko upošteva le tistim samostojnim podjetnikom, ki so šele začeli opravljati dejavnost, pa še ti lahko dokazujejo, da je njihov dohodek drugačen, o čemer smo že poročali. 

Prvi odstavek 14. člena se spremeni tako, da se glasi:

»(1) Če je oseba dejavnost šele začela opravljati, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75 % bruto minimalne plače.«.

Za prvim odstavkom se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:

»(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko oseba izpodbija zakonsko domnevo upoštevanja dohodka iz dejavnosti v višini 75 % bruto minimalne plače tako, da dokazuje, da izkazuje dohodek iz dejavnosti v višini, različni od 75 % bruto minimalne plače.«.

Nova določba 14. člena zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Možna uporaba tudi za dolgoletne samostojne podjetnike

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pravijo, da so na spremembo centre za socialno delo opozorili. Dodajajo, da se ta določba o 75 odstotkih minimalne plače lahko v določenih primerih uporablja tudi za samostojne podjetnike, ki imajo s. p. že dlje časa. "Če pride pri taki osebi do spremembe vrste peridočnega dohodka (izguba ali začetek prejemanja plače skupaj z regresom, nadomestila plače, pokojnine, nadomestila in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja, starševskega dodatka, preživnine, delnega plačila za izgubljeni dohodek, nadomestila za invalidnost in sprememba dohodka zaradi dela za najmanj polovični oziroma polni delovni čas), bi se tako ponovno upošteval dohodek samostojnega podjetnika kot tekoči dohodek in se tako šteje, da je ta oseba dejavnost šele začela opravljati," pojasnjujejo na ministrstvu.

Domnevo, da imaš 7.500 evrov dobička, lahko izpodbijaš

Kot po novem določa zakon, pa lahko tudi tisti, ki so šele odprli s. p., izpodbijajo zakonsko domnevo, da imajo približno 7.500 evrov neto prihodkov in zahtevajo, da se jim ne upoštevajo dejanski prihodki. "Oseba to stori na primer s potrdilom davčnega organa. Kot ustrezna dokazila se tako štejejo dokazila, skladno z načelom proste presoje dokazov po Zakonu o splošnem upravnem postopku," na vprašanje, kako se to stori, odgovarjajo na ministrstvu za delo.

Za samostojne podjetnike se pri vlogah za otroške dodatke in druge pravice iz javnih sredstev sicer upošteva neto princip dohodkov, "kar pomeni, da se dohodki in prejemki upoštevajo po zmanjšanju za normirane stroške oziroma dejanske stroške, priznane po zakonu, ki ureja dohodnino, ter za davke in obvezne prispevke za socialno varnost, odtegnjene od teh dohodkov in prejemkov," razlagajo na ministrstvu. Podatke dobijo od finančne uprave.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • ginko 14:42 12.november 2018.

    Pa še naprej volite Židanove SD, da bodo še naprej upravljali "socialno" delo za vas na CSD, po komunističnih smereh.

  • srecnii 12:19 12.november 2018.

    Pelješ avto k vulkanizerju, ne dobiš računa, pelješ avto k električarju, ne dobiš računa, pelješ popravt avto k enmu sp. ne dobiš računa, pridejo zmontirat vrate ne dobiš računa ITD....saj vem, za nas kupce ceneje, ampak ne rabte pol šefi ...prikaži več jamrat kako imate več za plačat vrtca, manjše otroške, itd....CSD bi moral gledat tud premoženje, nepremičnine, premičnine....tako nekdo reven dobi skoraj isto kot tisti, ki LAŽNO prikazuje podatke v resnici pa ima doma en kup vrednih premičnin.

  • srecnii 11:41 12.november 2018.

    Še veliko več je imel dobička, če je delal brez računa. 4000 evrov dobička za s.p. NI NIČ. Vidite kako goljufajo državo