Slovenija
28667 ogledov

"Rekli so mi, da nimam zavarovanja. Skoraj me je kap!"

Čakalnica
Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so ji zamrznili.

"Ko sem prišla k zdravniku, mi je sestra povedala, da nimam urejenega zdravstvenega zavarovanja. Skoraj me je kap," nam je povedala bralka, ki je samostojna podjetnica. Kot je ugotovila kasneje, so ji zaradi nekajdnevne zamude pri plačilu prispevkov zamrznili zdravstveno zavarovanje.

"Tistim zavarovancem, ki so samostojni zavezanci za prispevek (samostojnim podjetnikom, kmetom, osebam, ki opravljajo samostojni poklic...), se v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov zadržijo pravice do zdravstvenih storitev in denarnih dajatev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te pravice se zadržijo tudi po njih zavarovanim družinskim članom (ne otrokom, samo zakoncu, ali staršem če so zavarovani kot družinski člani)," so pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

Zdravstvene storitve, ki niso nujne, morajo ljudje z zamrznjenim zavarovanjem plačati sami, ko plačajo prispevke, pa lahko od ZZZS zahtevajo povračilo.

Na dan 15.5.2018 je dolg iz naslova neplačanih prispevkov za samostojne podjetnike in kmete znašal skoraj 24 milijonov evrov.

"Te osebe imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, le pravice iz zavarovanja so jim zadržane, dokler ne poravnajo svojih obveznosti. Ko so obveznosti do plačila prispevkov poravnane, avtomatično pridobijo vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, prav tako pa se jim na podlagi računov povrnejo vsi stroški zdravstvenih storitev za nazaj (v času, ko so jim bile pravice zadržane)," pravijo na ZZZS.

Bognedaj, da ugotovite v sredo popoldan!

Odmrznitev isti dan je mogoča samo osebno. "Če želi oseba to urediti takoj (še isti dan, ko je poravnala obveznosti), mora to urediti osebno na ZZZS in sicer mora predložiti potrdilo FURS, da nima dolga iz naslova prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje," pojasnjujejo na ZZZS.

A to ni lahko, kar je na svoji koži občutila tudi naša bralka. Prispevki namreč niso plačani isti hip, ko na banki plačaš plačilni nalog, ampak se denar med bankami prenakaže le šestkrat dnevno, najkasneje ob 16.30. Tudi če so prispevki že plačani, je treba na eDavkih naročiti potrdilo o plačanih prispevkih.

Nato pa je treba še osebno oditi na ZZZS, kjer pa ob četrkih sploh ni uradnih ur, ob petkih se zaključijo ob enih, ob ponedeljkih in torkih ob treh, le ob sredah delajo do petih.

Najenostavneje je za tiste, ki lahko obisk zdravnika odložijo. Zadržanje pravic se namreč avtomatično odstrani, potem ko ZZZS od finančne uprave dobi obvestilo, da so prispevki plačani. To avtomatično obveščanje o dolžnikih pa ne poteka vsak dan, ampak enkrat tedensko, vsak prvi delovni dan v tednu. "Na podlagi teh podatkov se izvede zadržanje pravic oz avtomatična odprava le tega," pravijo na ZZZS.

Limit je tak, da zamrznitev doleti vse, ki pozabijo

Zamrznitev pravic se izvede, če je dolg višji od 50 evrov, kar pomeni, da doleti praktično vse, ki na plačilo pozabijo. Prispevki za zdravstveno zavarovanje samostojnih podjetnikov namreč znašajo najmanj 131 evrov.

Zaposleni, ki jim prispevek plačuje delodajalec nimajo zadržanih pravic, če delodajalec ne plačuje prispevkov, saj navedeni zakon tega ne določa. Predvidevamo, da se je zakonodajalec tako odločil, ker zaposleni, kot šibkejša stranka v delovnem razmerju nimajo vpliva na dejanja delodajalca in posledično ne morejo nositi odgovornosti, če prispevkov delodajalec ne plača.

ZZZS

Zamrznitev pravic je v veljavi od leta 2002, ko je zamrznitev pravic veljala tudi za otroke, ki so zavarovani po samostojnem podjetniku, do leta 2011 pa se otrokom pravice iz zavarovanja ne zamrznejo. 

Število neplačnikov prispevkov (samostojnih podjetnikov, kmetov in oseb, ki si same plačujejo prispevke), ki imajo zamznjene pravice iz zdravstvenega zavarovanja, se zmanjšuje.

"Število teh neplačnikov je danes za 20 odstotkov nižje v primerjavi s stanjem leta 2013, pri čemer se je število samostojnih podjetnikov in drugih samostojnih poklicev znižalo celo za 50 odstotkov. Znižanje pripisujemo zaključku gospodarske krize, zaključenim osebnim stečajem na sodišču ter prekinitvi državnega subvencioniranja s.p.-jev. Povečanje števila neplačnikov prispevkov s strani samostojnih podjetnikov v letu 2012 in 2013 sovpada z obdobjem, ko je država (Ministrstvo za gospodarstvo) spodbujala v obliki subvencij zaposlovanje samostojnih podjetnikov (upravičenec je prejel 4.500 evrov od države ob odprtju s.p.)," pravijo na ZZZS.

 

Kaj je nujno zdravljenje, do katerega so upravičeni tudi tisti, z zamrznjemi pravicami iz zavarovanja?

· nujne in neodložljive zdravstvene storitve za ohranitev življenjsko pomembnih funkcij, zaustavljanje večjih krvavitev in oskrbo ran, preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali življenjskih funkcij ter antišok terapij;

· zdravljenje zvinov in zlomov ter poškodb, ki zahtevajo specialistično obravnavo;

· zdravljenje zastrupitev;

· storitve za preprečevanje širjenja infekcij, ki bi pri zavarovani osebi utegnile povzročiti septično stanje;

· storitve, ki so z zakonom predpisane kot obvezno zdravljenje, ali so z zakonom opredeljene kot obvezne in za katere po naših predpisih ni plačnik država, delodajalec ali zavarovana oseba sama;

· nujni prevozi z reševalnimi vozili;

· zdravila, predpisana na recept s pozitivne liste, potrebna za zdravljenje stanj iz predhodnih alinej;

· medicinski pripomočki, potrebni za obravnavo stanj iz predhodnih alinej, in sicer v obsegu, kot ga določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • petosa47 00:00 21.avgust 2018.

    Ne branim državo in ne ZZZS, zanima pa me koliko sp-jevcev "pozabi" plačati mobitel. Nihče. Torej državo in ZZZS se lahko nateguje, operaterje pa ne, ker vas izklopijo, za kaj vas po tem država (ZZZS) nebi smela izklopiti.

  • blueone 18:49 20.avgust 2018.

    Zanimivo bi bilo vedeti, koliko je bilo zamude s plačilom in ali je bil poslan kak opomin za plačilo?

  • silvo82 16:06 20.avgust 2018.

    kot je videt je birokratov v sloveniji preveč ker nič ne delajo