Slovenija
9158 ogledov

Ne le za očala, dobi se lahko tudi povračilo za kontaktne leče

leče
1/2
Shutterstock
Tudi za nakup kontaktnih leč je od ZZZS mogoče dobiti povračilo denarja, a le v izjemnih primerih.

"Pravico do novih očal imam vsaki dve leti, ampak jih tako pogosto ne menjam, saj jih le redko uporabljam, saj skoraj vedno nosim leče. Zakaj mi zdravstvo ne pokrije tudi nakupa leč, vsaj v znesku, ki bi mi pripadal za očala," se sprašuje bralec.

"Zavarovane osebe so upravičene do posameznih vrst medicinskih pripomočkov in ne do vrednosti, na podlagi katere bi potem lahko izbirali med sorodnimi pripomočki. V obveznem zdravstvenem zavarovanju so zagotovljena očala za bližino za osebe nad 63 let starosti, očala za daljavo (ni starostne omejitve) in nekatera druga očala kot primarni medicinski pripomočki pri korekciji vida," pojasnujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Izpostavljajo, da so tudi kontaktne leče pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar le izjemoma. Dobijo se lahko pri pri določenih stanjih: na primer stožčasti izboklini roženice (keratokonus); brezlečnosti eneg očesa (monokularna afakija); razliki v dioptriji med očesoma, ki presega 3 dioptrije (anizometropija); ametropiji, ki presega 8 dioptrij itd. Celoten seznam je na koncu članka. 

Kadar ima zavarovanec zaradi teh stanj pravico do kontaktnih leč, ima hkrati pravico tudi do očal.

Očala bi lahko zamenjali vsaki dve leti, toda ...

Načeloma imajo kratkovidni in daljnovidni pravico do novih očal vsaki dve leti, otroci do 15 let in odrasli z ametropijo 10 in več ali 90-odstotno izgubo vida ali več pa vsako leto.

Zavarovane osebe nova očala za daljavo prejmejo v povprečju po 870 dneh (pripadajo 140 dni prej), očala za blizu pa po 1003 dneh, kar je devet mesecev po tem, ko bi jim že pripadala.

Povračilo pri najnižjih dioptrijah znaša okrog 40 evrov, pri najvišjih pa skoraj tristo evrov. Več informacij o povračilu stroškov za očala lahko najdete tukaj. Vsak pogodbeni izvajalec ZZZS (optik) mora ponujati očala brez doplačila, če pa se zavarovanec odloči za dražja očala, jih lahko doplača. Seznam lahko najdete tukaj.

Večino plača dopolnilno zavarovanje

V letu 2017 je bilo izdanih največ očal za daljavo (110.015), za bližino pa 38.079. Celotna vrednost izdanih pripomočkov za izboljšanje vida je bila lani 8,4 milijona evrov, od tega

2,3 milijona v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se stroški za očala za odrasle krijejo v višini 10 odstotkov, 90 odstotkov gre iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

___

Kontaktne leče so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in sicer pri točno določenih stanjih, ki jih opredeljujejo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja v 80. členu.

"80. člen

Zavarovana oseba ima pravico do trdih, poltrdih ali mehkih leč pri

naslednjih stanjih in boleznih:

1. stožčasti izboklini roženice (keratokonus);

2. brezlečnosti enega očesa (monokularna afakija);

3. razliki v dioptriji med očesoma, ki presega 3 dioptrije

(anizometropija);

4. ametropiji, ki presega 8 dioptrij;

5. kombinirani brezžariščnosti, če kombinacija (vsota) ametropije in

astigmatizma presega 8,0 dioptrij;

6. iregularnem astigmatizmu;

7. obojestranski afakiji;

8. psevdofakiji."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice