Slovenija
2119 ogledov

Višja plača, a na koncu manj denarja. Kako je to mogoče?

Družinske finance
Starša zaslužita več, a bosta na koncu na slabšem.

Januarski dvig minimalne plače in februarski dvig plač v javnem sektorju sta sicer za prejemnike višjih dohodkov dobri novici. Kljub temu so nekateri v skrbeh, da bi bili zaradi višjih prihodkov na slabšem denimo pri otroškem dodatku ali plačilu vrtca. Vsak primer je drugačen, odvisen od dohodka na družinskega člana in premoženja.

Spodaj je objavljen tabelaričen prikaz izračuna sprememb višine plače, posledično umestitev v dohodkovni razred, višino otroškega dodatka in plačila za vrtec v evrih v dveh fiktivnih primerih.

Dva primera štiričlanske družine

V obeh fiktivnih primerih izračunov gre za štiričlansko družino z otrokoma, starima dve in pet let. Starša imata oba enako visok dohodek. Otroka hodita v vrtec v občini Kranj, kjer je s februarjem cena programa za oddelke otrokprvega starostnega obdobja višja za približno tri odstotke, drugega starostnega obdobja pa približno 5,5 odstotka. Za drugega otroka plačujejo 30 odstotkov plačila, ki jim je določeno kot znižano plačila vrtca.

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Socialni transferji Slovenija Plačilo vrtca, otroški dodatek in štipendije od 1. februarja po novem

Izračun upošteva tako spremembo neto plače, ki lahko družino pomakne v drug dohodkovni razred, kot spremembo cene vrtca, ki je, kot so v zadnjih dneh pojasnjevale občine, pretežno posledica dviga plač v javnem sektorju. Umestitev v dohodkovni razred pa upošteva tudi februarski dvig dohodkovnih mej. Vpliva premoženja družine na izračun ni bil upoštevan.

Sprememba dohodkovnega razreda

V prvem primeru starša prejemata minimalno plačo in po januarskem dvigu minimalne plače in februarskem dvigu dohodkovnih mej pri letnih pravicah ostaneta v istem dohodkovnem razredu. V drugem primeru pa sta starša javna uslužbenca, ki prejemata nekaj evrov nad povprečno neto plačo v javnem sektorju in po spremembah, med katerimi je upoštevan tudi štiriodstotni dvig plač za zaposlene v javnem sektorju, prideta v naslednji dohodkovni razred.

Spremembe sicer za večino ne bodo začele učinkovati takoj, saj se za tiste z veljavno odločbo s februarjem pravice ne spreminjajo, ampak bodo morebitne spremembe občutili po izdaji nove odločbe. Edino povišanje cen programov vrtcev, za katerega so se že odločile nekatere občine, se bo poznalo že pri naslednjih položnicah.

denar računalnik kalkulator Novost Slovenija Tako bomo pravice na CSD-jih uveljavljali po novem CSD Šiška Slovenija Ministrica zaradi razmer na CSD-jih udarila po mizi

V tabeli so plače navedene v evrih za eno osebo, višina otroškega dodatka in plačilo za vrtec pa v evrih za oba otroka skupaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Dušan Ahlin 11:27 05.februar 2019.

    Levica ni enkrat, ampak že večkrat dokazala, da jim je ekonomija Španska vas, na njo se spoznajo kot zajec na boben, me pa čudi, da svetla zvezda v politiki Marjan Šarec po izjavi Janji Marolt iz Ninamedije ni NIČ boljši ...prikaži več in je potalal bombončke ljudem, da so danes še večji reveži , kot prej.

  • maresem 10:31 05.februar 2019.

    Zakaj pride do tega naslovite vprašanje komunajzarju Mesečniku in Kordišu, gotovo imata tehten odgovor.