Slovenija
18021 ogledov

Starši razburjeni zaradi visokih zneskov na položnicah

položnice Dejan Mijović
V šoku zaradi višine zneska.

Na nas se je obrnilo več staršev, ki so prejeli visoke septemberske položnice za plačilo vrtca, ker jim centri za socialno delo še niso izdali odločbe o znižanem plačilu vrtca. V tem primeru morajo starši plačati 77 odstotkov polne cene programa vrtca, ki znaša na primer v Ljubljani za prvo starostno obdobje 485 evrov.

V vrtcu Kolezija staršem z objavo na oglasni deski predlagajo, da plačajo znesek, ki so ga plačevali po lanskoletni odločbi, kar je praksa, ki so se je vrtci že posluževali tudi v preteklih letih, da bi staršem olajšali težave zaradi višjih stroškov ob pričetku šolskega leta. 

vrtec Vrtoglava položnica za vrtec Slovenija Ker odločbe za vrtec še ni, dobila račun za 600 evrov

"Zaradi reorganizacije CSD-jev po celi Sloveniji še niste dobili odločb o znižanju plačila vrtca. Po zakonu moramo tistim, ki nimajo rešenih odločb zaračunati polno ceno," so v vrtcu zapisali na oglasni deski. "Dnevno sprejemamo rešene odločbe, a je še veliko nerešenih. V vrtcu smo vam zamaknili rok plačila položnice. Predlagamo vam, da plačate znesek, ki ste ga plačevali lansko leto."

Po odločbi poračun za nazaj

V kolikor bodo v odločbi uvrščeni v višji ali nižji dohodninski razred kot do meseca avgusta, jim bodo razliko poračunali za nazaj. Tako bi bilo tudi v primeru, če bi plačali polno ceno vrtca, a je za mnoge starše, kljub poznejši nižji položnici težko pokriti tako visoke stroške prvih mesecev novega vrtčevskega leta. 

Obvestilo v vrtcu Kolezija | Avtor: Bralec Bralec

Pri Mestni občini Ljubljana pojasnjujejo, da na podlagi zakona o vrtcih staršem naknadno po prejemu odločbe izstavijo poračun mesečnega računa v višini znižanega plačila vrtca iz odločbe, izdane staršem v skladu z zakonom, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.  Pravica jim v skladu z odločbo pripada najkasneje 60 dni po dnevu vključitve otroka v vrtec oziroma najkasneje 60 dni po izteku prejšnje odločbe. "Z novelo zakona o vrtcih, ki je stopila v veljavo konec leta 2017, smo vrtce na rednih aktivih ravnateljev javnih vrtcev MOL seznanili oziroma usmerili v aktivno ozaveščanje staršev, preko SMS, elektronskih in drugih obvestil, v izogib morebitnim nevšečnostim," pojasnjujejo pri MOL. 

"Javni vrtci na območju Ljubljane so dolžni delovati v skladu z Zakonom v vrtcih. V praksi se velikokrat izkaže, da starši v okviru svojih finančnih zmožnosti ne morejo plačati polne ceno programa, zato se posamezni vrtci glede na trenutne razmere samostojno odločijo in poskušajo staršem na ta način stopiti nasproti."
MOL

Jeseni povečano število vlog

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga po novem vodi ministrica Ksenija Klamfer, pojasnjujejo, da je vzrok zaostankov, tako kot tudi pretekla leta, močno povečano število vlog v mesecih avgust, september in oktober. 

Center za socialno delo, CSD Velika prenova Slovenija Za en teden bo na CSD-jih mrknil informacijski sistem denar bankovci štetje denarja Zamude Slovenija Zamude predvsem pri štipendijah

"V teh mesecih je vložena večina vlog za pravico do državne štipendije, saj je začetek šolskega oziroma študijskega leta, poleg tega pa so v mesecu septembru prvi vpisi otrok v vrtec, zaradi česar se močno poveča število vloženih vlog za uveljavljanje pravice do znižanega plačila vrtcev," razlagajo pri MDDSZ. "Prav tako na večje število vlog vplivajo spremembe, ko upravičenci z že priznanimi pravicami sporočajo spremembe statusa, spremembe vzgojnoizobraževalnih zavodov oziroma centri za socialno delo ugotovijo spremembe po uradni dolžnosti in morajo ponovno odločati o pravicah ter izdati novo odločbo."

Poleg navedenega na centrih za socialno delo prioritetno rešujejo vloge za uveljavljanje denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ker so navedeni prejemki namenjeni zagotavljanju osnovnih sredstev za preživljanje. 

Denar, štetje denarja Izplačila Slovenija Odredba ministrice bo razveselila marsikatero družino

 

En teden ni deloval informacijski sistem

1. oktobra se je začela tudi nova organizacijska struktura centrov za socialno delo in v prvem tednu oktobra zaradi tega zaposleni na CSD-jih niso mogli dostopati do informacijskega sistema ISCSD. "Temu se žal nismo mogli izogniti," poudarjajo pri MDDSZ. 

Dodajajo, da starši, ki jim odločba o znižanem plačilu vrtca s strani CSD ni izdana, plačajo 77 odstotkov cene programa in ne polne cene. "Preveč plačano jim vrtec poračuna pri naslednji položnici za vrtec, kar pomeni, da se znesek na položnici ustrezno zniža," razlagajo pri ministrstvu. 

Navajajo, da so CSD-ji do vključno 15. oktobra že odločili o 95.694 vlogah (85.821 dosjejih) in 145.885 pravicah, in sicer o 74.725 otroških dodatkov, 28.978 štipendijah in 28.978 varstvenih dodatkih. 

denar računalnik kalkulator Novost Slovenija Tako bomo pravice na CSD-jih uveljavljali po novem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • Jana Bejba 19:41 22.oktober 2018.

    Eh, nič novga, to traja že lep čas.. V občini Cerknica, če se ne motim, kar se tiče časovnosti.. V lanskem, če ne v predlanskem letu so dali obvestilo v to brezplačno občinsko revijo, kjer ti imaš stalni naslov v ...prikaži več lastni občini, seveda po pošti mesečno. V spominu imam.. Da so rekli pristojni od občine Cerknice, da niso imeli dovolj denarja, da bi krili subvencije za vrtce, kamor starši vpisujejo otroke v vrtec seveda. In ta težava, kjer ste tudi tukaj v žurnalu24 napisali, se pojavlja tudi povsod

  • joze63 17:09 18.oktober 2018.

    Vlado - minister prezidenta, ministre, ter parazi.. birokrate ministrstrstva za delo..in druge sprašujem.. VI TUDI SEBI NISTE IZPLAČALI 2 MESECA PLAČ, KOD NISTE IZPLAČALI ŠTIPENDIJ - 👎 NEMOČNIM DIJAKOM, ŠTUDENTOM- ! ? Če ste za kako ne delo ! ? ...prikaži več ? ? UPAM, DA STOPITE PRED OGLEDALO SE OZRETE VANJ IN POVPRA$ATE, ~ ZRCALCE, ZRCALCE POVEJ, KDO NAJVEČJA -BARABA brez človečnosti  V DRŽAVI SLOVENSKI JE TEJ -TEJ! ? ?. Anti državni parazit.. Od "kamenega" srca iskrena hvala.

  • ginko 17:04 18.oktober 2018.

    Starši - brez razburjanja. Ko so bile volitve, ste spali ali žurirali. S tem ste izvolili to golazen, ki vam danes pobira denar. Lepo plačajte, ali pa boste varuške doma. In naslednje volitve ne bojkotirate, če ne boste še naprej ...prikaži več varuške. Pa mirne živce.