Slovenija
2728 ogledov

Za en teden bo na CSD-jih mrknil informacijski sistem

Center za socialno delo, CSD Anže Petkovšek
Informacijski sistem, ki je podlaga za odločanje o pravicah iz javnih sredstev, zaradi nadgradnje en teden ne bo deloval.

Prvega oktobra bo začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo. Namesto zdajšnjih 62 CSD bo ustanovljenih 16 novih CSD, ki pa bodo imeli skupaj 63 enot. "Maribor je bil največji in smo ga ločili na dve enoti," je razliko v številki med zdajšnjim številom CSD in enotami razložila odhajajoča ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak

Zaradi organizacijskih sprememb, ki se bodo zgodile 1. oktobra, bo potrebna nadgradnja informacijskega sitema ICSD, ki je podlaga za odločanje, zaradi katere en teden le ta ne bo deloval. "Nadgradnje ni mogoče izvesti prej," je razložila ministrica za delo in poudarila, da bodo uporabniki kljub temu dobili predvidena izplačila. "Izplačila bodo na datume, kot so predvideni, ne bo pa mogoče v tem času vnašati vlog, tudi e-vlog preko e-portala ne." 

Ob socialni pomoči socialna aktivacija

Poudarila je, da je reorganizacija CSD-jev proces, ki prinaša tri pomembne spremembe in koristi za uporabnike, in sicer programe socialne aktivacije, informativni izračun ter novo organizacijsko strukturo CSD.

"Socialna aktivacija je pomembna zato, ker prvič vpeljujemo v našo državo koncept aktivne socialne politike," je razložila Kopač Mrakova. "To pomeni, da ne gre le za materialno pomoč prejemnikom socialne pomoči, ampak tudi za njim prilagojene programe, da se čimbolj približajo trgu dela." 

Končni cilje, je, da socialni delavec ne pogleda le premoženjskega statusa, ampak naredi z uporabnikom poglobljen strukturiran intervju, v dialogu z njim določi način reševanja situacije ter podpiše pogodbo o aktivaciji, s katero je omogočeno spremljanje in poglobljeno delo z družino.
Anja Kopač Mrak, ministrica MDDSZ 

V programe socialne aktivacije, ki jih bodo s pomočjo sredstev evropskega sklada izvajali v letih 2017 do 2022, je bilo do sedaj že vključenih okoli 1400 dolgotrajnih prejemnikov socialne pomoči in dolgotrajno brezposlelnih oseb. "Približno 25 odstotkov jih ima pozitivne izide, mnogi med njimi so že dobili tudi zaposlitev," je o učinkovitosti programov, ki se bodo s pomočjo sredstev evropskega sklada izvajali v letih 2017 do 2022, povedala ministrica.

Informativni izračun januarja 2019

Že dalj časa napovedovane informativne izračune bodo uporabniki prvič prejeli v januarju 2019. "Tistim, ki pravice potečejo decembra, ne bo več potrebno oddajati vloge za podaljšanje, ampak bo podaljšanje pravic avtomatično," je poudarila ministrica. 


Razložila je, da bo informativni izračun veljal za vse pravice iz javnih sredstev. "Nastane pa pri postopku priznavanja razlika med enoletnimi pravicami, kot so otroški dodatek, državna štipendija, subvencije za kosila, malice in vrtec, za katere velja avtomatizem, ter pravicami, kot sta denarna socialna pomoč, varstveni dodatek in subvencija za najemnine, kjer avtomatizma v podaljšanju ni," je poudarila ministrica. "Uporabniki bodo tudi za mesečne pravice dobili informativni izračun, vendar bo potrebno oddati vlogo za podaljšanje."

Avtomatizem ne velja pri prvi vlogi

Pomembno je tudi, da avtomatizem ne velja pri prvi vlogi za posamezno pravico. "Družina, ki se ji sedaj rodi otrok, mora prvič vložiti vlogo," je razložila Kopač Mrakova. "Na ta način državljan ali državljanka, ki vlaga vlogo, izrazi, da želi uveljavljati pravico. Sistem bo avtomatično pregledal baze podatkov in izdal informativno odločbo."

Namen reorganizacije CSD-jev je poenotiti delovanje centrov, med katerimi obstajajo velike razlike. "Ne v pravicah, ampak v načinu dela," je poudarila ministrica. "Želimo si, da bo z zmanjšanjem administrativnega dela in reorganizacijo centrov več časa za strokovne naloge." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ode 21:09 10.september 2018.

    Nadgradnja je potrebna zaradi tisočev že prispelih in pričakovanih desettisočev migrantov, ki bo treba vse v najkrajšem času obdariti z ekstra socialnimi transferji, kakršnih svet še ni videl.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:13 10.september 2018.

    Kaj dosti se tako ali tako ne bo poznalo, če mrkne sistem za cel mesec, kolikor počasi delajo.