To bo vladi danes predlagala strokovna skupina

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA
Brez ukrepov bi 700 ljudi potrebovalo intenzivno nego.
Oglej si celoten članek

Vlada Janeza Janše se bo danes sestala s predstavniki gospodarstva in zdravstvene stroke, nato pa odločala o morebitnem rahljanju in sproščanju nekaterih ukrepov.

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je za Odmeve na RTV SLO včeraj pozno zvečer povedala, da niso pripravili nobenih novih predlogov ali ukrepov za omejitev širjenja virusa. "Prejšnji teden je bil sprejet načrt odpiranja dejavnosti in kriteriji, kdaj je mogoče posamezne dejavnosti odpirati," je dejala Beovićeva. "Mislim, da je smiselno, da se takega načrta držimo, kakršno koli odpiranje dejavnosti pred tem je povezano s precejšnjim tveganjem, da bi prišo do povečevanja bolnikov, kar bi pomenilo omejen dostop prebivalstva do zdravstva."

Foto: Vlada RS sproščanje ukrepov

Slovenija Vlada jutri o sproščanju. To bo predlagala zdravstvena stroka

Poudarila je, da bi opuščanje ukrepov na vrhuncu epidemije predstavljalo poskus, ki bi, v primeru, da bi spodletel, lahko prinesel veliko trpljenja ljudi. "Nikjer na svetu ne poskušajo na tak način," je dejala Beovićeva. Obenem je opozorila, da njihova strokovna skupina pokriva resor zdravstva, vlada pa odloča tudi na podlagi upoštevanja drugih sfer življenja. 

Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Vidimo le vrh ledene gore

Ukrepi po oceni Beovićeve dajejo rezultate, saj bi, v primeru, da jih ne bi bilo, imeli 3000 hospitaliziranih, 700 bolnikov pa bi potrebovalo intenzivno nego. "Problem je, da ne uspemo krivulje obrniti navzdol," je dejala Beovićeva. "Plato vzdržujejo ukrepi, možna bi bila zamenjava enega ukrepa z drugim, sproščanje bi pomenilo porast okužb."

"Če ukrepi ostanejo in vzdržujejo ta plato, potem se bo število hospitaliziranih zmanjšalo do konca januarja. Če se bomo odločili za zamenjavo ukrepov, je težko napovedati, kaj se bo zgodilo."
Bojana Beović

Pred sejo vlade Janša: Nekateri ukrepi vsaj do sredine prihodnjega leta

Po besedah Beovićeve je ocena, da bi se želelo cepiti 57 odstotkov ljudi. "To bi lahko bilo dovolj, da se epidemija bistveno upočasni, kar pa ne pomeni, da bi lahko v nekaj mesecih opustili preproste ukrepe, kot je upoštevanje distance, razkuževanje, uporaba mask in prezračevanje," je še dejala Beovićeva. 

Glede izstopa Maria Fafangla iz strokovne skupine je dejala, da je Fafangel naklonjen mehkim ukrepom, ki so ljudem všečni, a so po oceni Beovićeve primerni za obvladovanje epidemije na dolgi rok. Sama zagovarja kombinacijo hitrih omejevalnih ukrepov, s katerimi je mogoče zamejiti epidemijo, ter uporabo mehkih ukrepov na dolgi rok.

Zdravje Nabava hitrih testov za množično testiranje ni uspela

Slovenski infektolog Andrej Trampuž z Univerzitetne klinike Charite v Berlinu je za oddajo 24URZVEČER na POP TV včeraj zvečer povedal, da je situacija v Sloveniji zelo resna in poudaril, da so ukrepi v Sloveniji nezadostni. Več o tem preberite v prispevku Andrej Trampuž: Ukrepi v Sloveniji so nezadostni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 11:09 13. December 2020.

    beovičeva ne strašite folka zaradi pendamije in ukrepov ker nobeni okrepi neveljajo i poštujte sodišče in človekove pravice

  • 22:37 12. December 2020.

    Bejoviceva vsem slovencem je ze slabo od vasih neumnosti ki jih trosite vsakodnevno.bodite vsaj neka nekaj dni tiho lepo prosim

  • 21:21 12. December 2020.

    odstopi paflikni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.