To so novosti, ki jih za šolarje napoveduje minister

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Med drugim bodo v srednjih šolah uvedli nov predmet.
Oglej si celoten članek

Minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo je na konferenci ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju med drugim napovedal uvedbo novega predmeta v srednje šole. 

"Načrtujemo uvedbo predmeta za državljansko vzgojo v različne srednješolske programe," je dejal na konferenci. "Cilj je opolnomočenje državljanov, da bo vsak do polnoletnosti posedoval osnovna in praktična znanja za udeleževanje v javnih zadevah."

Povedal je tudi, da so na ministrstvu pripravili predlog Zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami ter napovedal spremembe pri izobraževanju učiteljev. "Želimo na novo usmeriti karierni razvoj učiteljev, da bo odgovarjal na izzive 21. stoletja," je dejal. "Učiteljem želimo dati več avtonomije pri poučevanju in dlje jih želimo obdržati v procesu lastnega izobraževanja."

V tem mandatu ministrovanja Jerneja Pikala so sicer na ministrstvu že prej pripravili nekaj novosti. Med drugim zakon o zasebnih vrtcih, ki bi občinam omogočila znižanje financiranja zasebnih vrtcev, ki ga bodo sprejemali jeseni, ter zakon o financiranju zasebnih šol, ki je prav tako padel - potem ko so ga poslanci in poslanke najprej potrdili, je sledil veto državnega sveta in zakon ponovno ni bil potrjen. 

Vrtci Zasebni vrtci: ministrstvo obljublja prihranke, izračunati jih ne znajo

Slovenija Zasebni vrtci samo za elito? To so številke.

Jernej Pikalo Jernej Pikalo: Prizadevali si bomo, da uvedemo brezplačni vrtec

Vroč kostanj v DZ Potrdili sporni zakon o financiranju zasebnih šol

Prav tako so v tem mandatu potrdili spremembe zakonov o gimnazijah ter poklicnem in strokovnem izobraževanju, po katerih mladoletni dijaki sami ne bodo mogli več opravičevati izostankov pri pouku, starši pa bodo imeli pravico dobiti podatke o njihove šolskem uspehu. 

Spremenili so tudi pravilnik o šolskem koledarju - po novem ne bo več potrebno umetno dodajati delovnih sobot, saj je po novem določen le datum začetka in konca pouka, ne pa več minimalno število dni pouka. 

Novost Novost za šolarje, spreminja se šolski koledar

Več novosti Če bo motil pouk, ga bo učitelj lahko "vrgel" iz razreda

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:43 21. Avgust 2019.

    Se ne spomnim več, ampak zdi se mi, da smo imeli v prvem letniku obrambo svoje čase. Je pa brez …

  • 14:04 21. Avgust 2019.

    državljansko vzgojo ze leta zahteva sds. pa ceprav je bila 2 x v vladi, ga ni uvedla. sedaj pa sam …

  • 13:07 21. Avgust 2019.

    A bo to povratek v dobo komunizma,ko smo bili prisiljeni hoditi na vse svinske procesije,sicer so bili uporabljena prisilna sredstva,ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.