Slovenija
23233 ogledov

Novost za šolarje, spreminja se šolski koledar

Osnovna šola
Nova pravila se bodo pričela uporabljati v šolskem letu 2019/2020.

Ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Jernej Pikalo, je spremenilo Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole. "V doslej veljavnem pravilniku se črta drugi odstavek 4. člena," pojasnjujejo pri ministrstvu. 

Po doslej veljavni določbi 4. člena Pravilnika je bilo število dni pouka omejeno. Omejitev je vsebovala določitev najmanj 38 tednov po pet dni pouka in hkrati določala najmanjše število dni pouka, ki znaša 189 dni.

"Zaradi vsakoletnega spreminjanja koledarja se dnevi začetka in konca pouka težko ujamejo s številom tednov pouka, prav tako prihaja do odstopanj pri določitvi najmanjšega števila dni pouka," težave z zdajšnjim pravilnikom opisujejo pri ministrstvu. "Zato s spremembo pravilnika ohranjamo samo datume začetka in konca pouka."

Šola Bizarno Slovenija Otroci morajo nadomeščati praznike, učiteljska stavka ni problem

Dodajajo, da se je tudi v praksi izkazalo, da spodnja omejitev števila tednov in hkrati dni pouka ni smiselna oziroma ni potrebna, saj je že podana omejitev pouka z opredelitvijo trajanja dveh ocenjevalnih obdobij, znotraj katerih je šola dolžna realizirati učne načrte v skladu s predmetnikom.

Letos bi imeli eno delovno soboto manj

"Po dosedanji praksi je bilo treba glede na obstoječo ureditev zaradi določitve minimalnega števila dni pouka umetno dodajati delovni dan oziroma dan pouka, in sicer na soboto," razlagajo pri ministrstvu. "Taka ureditev ima lahko glede na preostale določbe Pravilnika posledično tudi več delovnih sobot."

Učenci v šoli Koledar Slovenija V novem šolskem letu kar tri delovne sobote

Osnovna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

V šolskem letu 2018/2019 je tako ministrstvo določilo soboto, 2. februarja za delovno soboto z opombo "pouk v skladu z 2. odstavkom 4. člena pravilnika o šolskem koledarju". Če bi že letos bil v veljavi novi pravilnik, bi bili osnovnošolci na ta dan prosti. 

Šole lahko dva dni pouka izberejo po svoje

S tretjim odstavkom 7. člena Pravilnika je šolam sicer dana avtonomija pri izbiri dveh dni pouka, da jih lahko izvedejo na drug dan, kot je določen s šolskim koledarjem. "Vendar to organizacijo dela šole predvidijo glede na svoje potrebe in potrebe okolja, v kateri se posamezna šola nahaja," poudarjajo pri ministrstvu. "Te prilagoditve so opredeljene v letnem delovnem načrtu, ki ga sprejme svet šole."

Osnovna šola Drugi januar 2017 Slovenija Nekateri učenci bodo doma, drugi v šolah

Obstoječa ureditev je v praksi z dodajanjem delovnega dne na soboto šolam lahko povzročila tudi organizacijske težave v zvezi s prevozi, šolskimi kosili in podobno.

Spremembe se bodo začele uporabljati z novim šolskim letom 2019/2020.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:23 24.februar 2019.

    Težko je očitno podaljšati šolsko leto za 2-3 dni, lažje je otroke in starše obremenjevati z delovnimi sobotami. Kot da že tako otroc nimajo premalo prostega časa (se pravi morajo met še manj prostega časa), ko cele popoldneve nalogo delajo. ...prikaži več Po navadi še v petkih naloge več kot za čez teden. Šolski sistem očitno izdeluje in uokvirja sužnje.

  • Lavdan 12:36 24.februar 2019.

    Pa bodo lahko da imajo Pikalov urnik.

  • mirror 15:38 23.februar 2019.

    Minister Pikalo se huduje čez "štempljanje" prisotnosti delovnega časa, ker da je to zelo staromodno. Staromodno gor ali dol, v vseh proizvodnih podjetjih po svetu to uporabljajo kot eno enostavnih in najučinkovitejših učinkovito sredstev prisotnosti na delu.