Slovenija
355 ogledov

Nekateri učenci bodo doma, drugi v šolah

Osnovna šola Profimedias
SMC je včeraj predlagala, da 2. januar postane spet dela prost dan. A četudi njihov zakon ne bo dobil podpore, učencem nekaterih šol 2. januarja 2017 v vsakem primeru ne bo treba k pouku. Večina bo sicer ob nespremenjeni zakonodaji šolske klopi gulila kot vsak običajen delovnik.

"Na naši šoli, skupaj s starši, zunanjimi sodelavci, društvi in našimi upokojenimi sodelavci tradicionalno obeležujemo medegeneracijsko obarvan svetovni dan Zemlje, ki je v letošnjem šolskem letu, 2016/2017, na soboto," o razlogih, zakaj učencem OŠ Marjana Nemca Radeče v ponedeljek, 2. januarja ne bo treba v šolo, pravi ravnateljica Katja Selčan. "Na ta dan, 22. aprila 2017, bomo imeli pouk, s prvošolci bomo zasadili generacijsko drevo v parku Dvor Hotemež in izvedli dan dejavnosti za učence od 1. do 9. razreda, Živimo z naravo, dan Zemlje, Radeče in okolica . Tako bomo pouka prost dan nadomestili 22. aprila 2017."

OŠ Marjana Nemca Radeče ni edina šola, kjer bodo učenci 2. januarja doma. Pouka prosti bodo 2. januarja recimo tudi učenci na OŠ Miklavž na Dravskem Polju (nadomeščanje 13. 5. 2017), OŠ Mirana Jarca Črnomelj (nadomeščanje 6. 5. 2017) ali na OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (nadomeščanje 17. 12. 2016).

Šolski koledar sicer vsako leto določi ministrstvo za izobraževanje, vzgojo in šport, a šole imajo pri njegovem oblikovanju tudi nekaj svobode. 

Šola lahko dva dneva določi sama

"Šola lahko v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, ne more pa ju izvesti na dan, ko pouk že poteka," je zapisano v Pravilniku o šolskem koledarju za osnovne šole. "Dneva ne smeta biti določena v istem tednu, razmik med njima pa mora biti najmanj teden dni."

Tako so se lansko šolsko leto nekatere šole odločile, da bodo 25. in 26. aprila imele prost dan, s čimer so povezale vikend s prvomajskimi počinicami ter na ta način pridobile deset prostih dni v kosu. 

Hiter pregled spletnih strani posameznih šol sicer pokaže, da bo večina slovenskih osnovnošolcev v ponedeljek, 2. januarja morala k pouku. Kako je pri vas?

irma.hus@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • Janez_53 18:23 30.november 2016.

    Gospod Cerar, se vam ne zdi, da imamo v državi mali milijon pomembnejših in bol nujnih stvari za rešiti? Ko bomo počistili Avgijev hlev, pa pridejo lahko bonbončki na vrsto!

  • Žirafa 14:58 30.november 2016.

    Če je učitelj, ki poučuje na ljubljanski šoli, iz Ljubljane, naj se vozi z avtobusom.

  • pmetod 13:12 30.november 2016.

    Ko bo šla drugega januarja večina staršev v službe, bodo morali poskrbeti še za varstvo svojih otrok; ko pa bi bili na pomladno soboto lahko z njimi, bodo pa otroci v šolah. Zakaj obstaja v vsaki šoli svet staršev, če ...prikaži več je tiho ob potrjevanju takih koledarjev?