Slovenija
5723 ogledov

Otroci morajo nadomeščati praznike, učiteljska stavka ni problem

Šola
Otroci so morali danes v šolo, ker zaradi preveč praznikov ni mogoče izvesti prepisanega pouka. Kaj pa dnevi, ko so stavkali učitelji?

Kljub temu, da je sobota, so imeli danes v osnovnih šolah pouk, saj letos zaradi velikega števila praznikov v preostalih šolskih dneh ni mogoče izvesti predpisanega obsega pouka. Po navodilih iz šolskega koledarja naj bi ta dan pouk potekal po ponedeljkovem urniku, a ga lahko šole nadomestijo z drugimi dejavnostmi.

Pravilnik o šolskem koledarju namreč določa, da pouk za učence od 1. do 8. razreda v šolskem letu traja največ 38 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 189 dni, za učence 9. razreda pa največ 35 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 174 dni.

V letošnjem šolskem letu pa zaradi velikega števila praznikov v delovnih dneh, ki so na voljo, ni mogoče izvesti skupnega števila dni pouka, zato je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport določilo, da bo pouk potekal tudi 7. aprila.

V podrobnih navodilih za šolski koledar je predlagano, da pouk v soboto poteka po ponedeljkovem urniku, vendar lahko šole pouk nadomestijo tudi z izvedbo drugih dejavnosti. Tako bodo mnoge šole danes pripravile športne dneve in podobno.

Po pravilniku lahko sicer šole same določijo, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, a ju ne morejo izvesti na dan, ko pouk že poteka.

Za srednje šole pa odločitev, da bo pouk potekal tudi danes, ne velja, saj so te pri organiziranju pouka nekoliko bolj svobodne.

Da je dvolično, da se nadomešča praznike, medtem ko izgubljeni dnevi zaradi učiteljske stavke niso problem, je na Twitterju opozoril Jure Brankovič. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:55 07.april 2018.

    Ti naši učitelji so LAŽNJIVCI!! Otroci so morali v šolo zaradi stavke to pa je SRAMOTA in nepošteno do otrok!! Kaj so otroci krivi,da učitelji nikoli nimajo dovolj denarja!! Najboljše je,da edino JS dobiva plačo ostali pa bomo pač v ...prikaži več suženstvu!! Res žalostno,da tako "šolani ljudje ne vidijo tistih,ki trdo delajo za 600 evrov in tako niske plače dobivamo samo zaradi požrešnega JS-ja saj so vlade prisiljene dvigovati davke in trošarine,če želijo da požrešen JS ne stavka!!

  • saso43 18:49 07.april 2018.

    Stavkati bi morali za boljše vzvode s katerimi bi lahko zatrli nasilje, ki se dogaja v osnovnih šolah po Sloveniji. Na šoli smo imeli krizni sestanek zaradi nasilja, pa so se vsi po vrsti samo izgovarjali kako nič ne morejo, ...prikaži več ker da imajo zvezane roke. Vsi, CSD, ravnatelj šole, strokovna delavka šole in predstavnik policije so samo metali pesek v oči in povedali NIČESAR o tem kako dejansko zatreti nasilje na šoli. Tako da prosim - brez komentarjev o tem kako so prosvetniki ubogi.

  • saso43 18:41 07.april 2018.

    In zakaj bi morali naši otroci nadomeščati tista 2 dneva, ko so učiteljski bedniki stavkali "za svoje pravice" (beri za svoje žepe). Če stavkajo kjer koli drugje so kaznovani stavkajoči delavci. Naši otroci MORAJO po zakonu OBVEZNO hoditi v osnovno ...prikaži več šolo, kar pa še ne pomeni, da morajo oni osebno odgovarjati za neumnosti njihovih učiteljev. Veliko več je delavcev, ki delajo dosti več za dosti manj denarja. Osebno sem videl učiteljico, med delovnim časom, kako se je sprehajala po mestu.