UKC: Včerajšnja sobota je bila katastrofalna

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo v težko poškodovanih, kot na običajno sončno soboto," so o poškodbah med rekreativci sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) in dodali: "Nobenega sledu o karanteni."
Oglej si celoten članek

"Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibate tveganih opravil, ki v tem času niso nujno potrebna," je povedal vodja Urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan.

Covid-19 Najstniki: fantje v tem času bolj trpijo

Foto: Shutterstock jadralni padalec

Porabili veliko krvi

"Vsakega poškodovanega tretiramo kot potencialnega bolnika s COVID 19, kar pomeni, da se moramo zaščititi celotno osebje in prostor in hkrati oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Težave s preskrbo s krvjo se že kažejo. Včeraj smo imeli dve zelo hudi poškodbi, kjer smo porabili veliko krvi in danes je treba res varčevati s to krvjo, če se le da," pa je povedala Jelena Bregar, nadzorna anesteziologinja. 

Razlogov ne najdejo Kitajska po teh podatkih znova v strahu: prihaja drugi val virusa?

Foto: Pixabay Gorsko kolesarjenje

Ne obrezovati niti drevja

"Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo toliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto in nobenega sledu o karanteni. Zato ljudi še enkrat opozarjam, naj bodo doma. Mi za poškodovane poskrbimo, na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, oživljanje je bistveno otežena. Zato še enkrat … ne obrezovati drevja, ne iti na motorje ali gorska kolesa, ostanite doma. Predlagam, da kaj preberete, pokličete dobre prijatelje. Jaz vem, da je zelo težko biti doma, ampak vsi moramo to zdržati," je povedal predstojnik KO za travmatologijo prof. dr. Matej Cimerman.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:04 29. Marec 2020.

    Nekateri pravijo, da bi moralo biti kot v vojni. Kjer obležiš tam ostaneš. Sprašujem se kako lahko zmankuje krvi zaradi …

  • 14:36 29. Marec 2020.

    Od vseh teh verjetno 3/4 idiotov. Plačajo naj vse stroške.

  • 14:24 29. Marec 2020.

    Vsem poslat račune za urgentno storitev, zdravljenje, zaščito in drastično kazen.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.