Slovenija
14389 ogledov

UKC: Včerajšnja sobota je bila katastrofalna

Otrok poškodba Profimedia
"Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo v težko poškodovanih, kot na običajno sončno soboto," so o poškodbah med rekreativci sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) in dodali: "Nobenega sledu o karanteni."

"Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibate tveganih opravil, ki v tem času niso nujno potrebna," je povedal vodja Urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan.

Koronavirus v Italiji Covid-19 Zdravje Najstniki: fantje v tem času bolj trpijo

jadralni padalec | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Porabili veliko krvi

"Vsakega poškodovanega tretiramo kot potencialnega bolnika s COVID 19, kar pomeni, da se moramo zaščititi celotno osebje in prostor in hkrati oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Težave s preskrbo s krvjo se že kažejo. Včeraj smo imeli dve zelo hudi poškodbi, kjer smo porabili veliko krvi in danes je treba res varčevati s to krvjo, če se le da," pa je povedala Jelena Bregar, nadzorna anesteziologinja. 

koronavirus COVID-19 Kitajska Razlogov ne najdejo Svet Kitajska po teh podatkih znova v strahu: prihaja drugi val virusa?

Gorsko kolesarjenje | Avtor: Pixabay Pixabay

Ne obrezovati niti drevja

"Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo toliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto in nobenega sledu o karanteni. Zato ljudi še enkrat opozarjam, naj bodo doma. Mi za poškodovane poskrbimo, na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, oživljanje je bistveno otežena. Zato še enkrat … ne obrezovati drevja, ne iti na motorje ali gorska kolesa, ostanite doma. Predlagam, da kaj preberete, pokličete dobre prijatelje. Jaz vem, da je zelo težko biti doma, ampak vsi moramo to zdržati," je povedal predstojnik KO za travmatologijo prof. dr. Matej Cimerman.

Komentarjev 11
  • djdj 16:04 29.marec 2020.

    Nekateri pravijo, da bi moralo biti kot v vojni. Kjer obležiš tam ostaneš. Sprašujem se kako lahko zmankuje krvi zaradi nekaj ponesrečencev in se sesuje zdravstvo zaradi 100 okuženih, ki sploh ne potrebujejo krvi...

  • maresem 14:36 29.marec 2020.

    Od vseh teh verjetno 3/4 idiotov. Plačajo naj vse stroške.

  • tomislav 14:24 29.marec 2020.

    Vsem poslat račune za urgentno storitev, zdravljenje, zaščito in drastično kazen.

Sorodne novice