Zdravje
5417 ogledov

Najstniki: fantje v tem času bolj trpijo

Koronavirus v Italiji Epa
V italjanski spletni anketi na 3.000 najstnikih, ki jo je izvedel Laboratorij za najstnike, so strokovnjaki ugotavljali, kako se na trenutne težke razmere odzivajo mladostniki.

"Zavest in previdnost povezana z novim koronavirusom pri najstnikih iz dneva v dan rasteta," je za Italijansko tiskovno agencijo Anso komentiral predsednik laboratorija Maurizio Tucci. Iz raziskave sklepajo, da se na izolacijo najstniki odzivajo veliko bolje, kot so na začetku domnevali. "Generacija, ki je bila vzgojena praktično v vati, tako kot njihovi starši, se je v teh težkih razmerah odlično odzvala," pravi.

 

Pri tem anketa ugotavlja, da so fantje v teh časih izolacije veliko bolj osamljenih od deklet. Dekleta si namreč veliko več pomagajo za ohranjanje stikov s prijateljicami z družbenimi omrežji. Zato fantje v tem oziru bolj trpijo od deklet.

Manj zaskrbljeni na severu

Pojasnjuje, da so po začetnem nelagodju in strahu mladostniki kmlau sprejeli trenutne razmere. Sicer pa zaskrbljenost zaradi koronavirusa raste s starostjo in spolom, zelo zaskrbljenih je denimo 18,3 odstotka deklet in le 8,3 odstotka najstnikov. Zanimiv je tudi podatek, da je strah višji pri najstnikih na severu (11,1 odstotkov) kot na jugu (22,2 odstotkov). To pripisujejo temu, da na severu že poznajo in doživljajo težke razmere, na jugu pa se jih predvsem še bojijo.

S trenutnimi zelo strogimi ukrepi vlade za zajezitev širjenja koronvirusa se strinja kar 93 odstotkov mladostnikov, strogo pa jim sledi od 49 do 79 odstotkov vprašanih. Le 0,4 odstotka najstnikov je odgovorilo, da ne spoštujejo pravil. Najbolj previdni so starejši od 19 let, med njimi pa punce bolj kot fantje.

Kaj lahko storite danes za drugo generacijo?

 

Danes obvezno pokličite svoje starše in stare starše in jim zabičajte, naj ob prihodu pokojnine ne hodijo na banko ali na pošto. Ponudite jim pomoč pri spletnem bančništvu, najlažje pa bo, če bodo v času Covid-19 plačevali le s kartico.

Ponudite se, da greste v trgovino namesto njih, ali pa skupaj prek interneta naročite blago na dom. Če morajo rokovati z gotovino, naj obiščejo raje bankomat, to pa naj storijo z rokavicami za enkratno uporabo, po uporabi bankomata pa naj si dobro umijejo ali vsaj razkužijo roko. Več o tem, kako lahko pomagate starejši generaciji prav danes in jutri pa v spodnjem prispevku Drage babice, dedki, mame in očetje ...

Upokojenci Slovenija Slovenija Drage babice, dedki, mame in očetje! Dovolite, da vam pomagamo.

 

Novi koronavirus Hud zaplet Svet Med novimi žrtvami koronavirusa tudi 16-letnica Dijaki Slovenija Šolska ministrica o tem, kaj bo z letošnjo maturo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.