Slovenija
962 ogledov

Drage babice, dedki, mame in očetje! Dovolite, da vam pomagamo.

Upokojenci Profimedia
Banke so v pričakovanju 31. marca, ko bodo na računu nakazane pokojnine, upokojencem namenile posebne nasvete.

Banke, pošte in hranilnice po vsej Sloveniji so 31. v mesecu po navadi v znamenju upokojencev, ki na tisti dan prejmejo pokojnine. Ker pa upokojenci sodijo v najbolj ogroženo skupino prebivalstva glede okužbe s koronavirusom, jih omenjene ustanove pozivajo, naj v torek, ko bodo izplačane pokojnine, v poslovalnice hodijo le v nujnih primerih in dvig opravijo na bankomatu.

denar upokojenec | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v primeru uporabe bankomatov, kjer je na nekaterih poleg dviga mogoče plačevati položnice in preveriti stanje na transakcijskih računih, banke stranke naprošajo, naj spoštujejo varnostne ukrepe in si po uporabi bankomata umijejo in/ali razkužijo roke.

Pri NLB opozarjajo, naj stranke tudi v primeru dviga na bankomatih preverijo, kateri bankomati delujejo, tistih v zaprtih poslovalnicah ali na drugih zaprtih lokacijah namreč ne morejo polniti.

starejši upokojenci par Slovenija Takšen protikrizni dodatek bodo dobili upokojenci

Če bo obisk bančne poslovalnice neizogiben, banke svetujejo, da je treba predhodno preveriti odprtost in delovni čas poslovalnic. Pri NLB so "v želji po zajezitvi širitve koronavirusa prilagodili urnike ter zmanjšali število odprtih poslovalnic, ki bodo 31. marca sicer odprte pol ure dlje, med 8. in 13. uro".

Tudi ob izplačilu pokojnin bo veljajo, da je vstop v poslovalnice omejen, saj je lahko v poslovalnici naenkrat le toliko strank, kot je bančnih okenc. "Če so vrata poslovalnic zaprta, stranke naprošamo, da dokler ne pridejo na vrsto počakajo zunaj. V poslovalnici naj upoštevajo varnostno razdaljo tako do zaposlenih kot ostalih strank. Pred in po bančnem opravilu naj uporabijo razkužilo," varnostna navodila posredujejo banke.

V Združenju bank Slovenije upokojencem, ki uporabljajo spletno ali mobilno banko, svetujejo, da opravijo bančne posle na daljavo. Izogibajo naj se plačilom v gotovini, na prodajnih mestih plačujejo s kartico, v izogib nepotrebnim stikom pa še posebej priporočajo uporabo brezstičnih kartic oziroma mobilnih telefonov.

Svojci pomagajte!

Ker nekateri upokojenci niso vešči uporabe najnovejše tehnologije in spletnih bank, večina bank nagovarja tudi njihove svojce, da se s (starimi) starši pogovorijo, naj ne hodijo v poslovalnico po izplačilo pokojnine. Medgeneracijsko sodelovanje je v takih časih ključno. Kar želimo na Žurnalu24 opozoriti tudi z vseslovensko akcijo G.las generacije.

 

"V Novi KBM nam je zdravje naših strank pomembno, zato svetujemo, da v trenutnih spremenjenih razmerah namesto starejših strank nujen opravek v poslovalnici opravijo njihovi pooblaščenci. Ti jim tudi sicer z uporabo svoje spletne in mobilne banke lahko priskočijo na pomoč pri opravljanju vsakodnevnih bančnih poslov," so jasni pri Nova KBM.

Pri NLB dodajajo: "Pooblaščeni na vašem računu vam lahko gotovino, ki jo nujno potrebujete, dvignejo na bankomatih namesto vas."

Abanka pa nagovarja predvsem mlajše, da lahko veliko naredijo že z vzpodbudo starejšim, da se naučijo uporabljati spletno banko in mobilno aplikacijo Abamobi. Po njihovih podatkih zna mobilno banko Abamobi in spletno banko Abanet trenutno uporabljati približno petina uporabnikov med 56. in 70. letom, pri starejših pa odstotek dokaj hitro pade.

NLB Promo Zanimivo Pogovorite se s (starimi) starši, naj ne hodijo v poslovalnico po izplačilo pokojnine

starejši upokojenci par | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vsakomesečni obisk banke starejšim pomeni več kot le bančno opravilo. Zavedati se moramo, da so starejšim vsakodnevni opravki, kot so obisk trgovine ali bančne poslovalnice pomembni tudi zaradi druženja. A ravno njihovo zdravje koronavirus najbolj ogroža.

"Zato jim pomagajte, da se ne bodo po nepotrebnem izpostavljali zdravstvenim tveganjem in jim bo pot v poslovalnico prihranjena. Pomirite starše in stare starše, da je denar, čeprav ga nimajo pri sebi, na njihovem bančnem računu in jim pomagajte, da se prepričajo o stanju svojega računa," sklenejo pri NLB.

Babica in vnukinja. Vseslovenska akcija Slovenija Projekt Glas generacije za povezovanje in proti osamljenosti

Tudi pošte s podobnimi opozorili

Pošta | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Podobno upokojence opozarja tudi Pošta Slovenije, kjer jih naprošajo, naj obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan izplačila pokojnin oziroma ne takoj zjutraj, temveč ga preložijo na prihodnje dni.

Na ta način se bo mogoče izogniti situacijam, ko bi bili prisiljeni čakati v vrsti pred poštami. Večina pošt ima tudi prilagojen delovni čas. Odprte so od 9. do 15. ure, nekatere le do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, niti dežurni pošti ne.

Obveščajo jih tudi, da so v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Slovenije prilagodili postopke izplačila pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih. "Izplačilo bo potekalo na brezkontaktni način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše," so še zapisali.

Prilagojeni so tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine bodo za oskrbovance domov izplačane pooblaščenim osebam.

Bankomat Banke svetujejo Slovenija Nakupujte s kartico, poslujte od doma! Intenzivna nega koronavirus Koronavirus Zdravje Nevaren je za vse genarcije!
Komentarjev 3
  • maiprinligh 19:06 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • kapibara1 14:29 27.marec 2020.

    Danes navsezgodaj uredil polog na banki,, kajti v troek bode stamaedo upokojencev, pa še s cekarji bodo opletali..

  • rganindi 14:05 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks