Šarec dramatično: Življenje še dolgo ne bo več takšno, kot je bilo doslej!

Foto: UKC Maribor Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor Foto: Anže Petkovšek Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana
V Sloveniji je razglašena epidemija koronavirusa.
Oglej si celoten članek

"NIJZ je že poslal predlog, da se zaradi lažjega spopadanja razglasi epidemija. S tem se bo lahko aktivirala civilna zaščita in podsistemi," je pojasnil predsednik vlade Marjan Šarec. S ponedeljkom se zapirajo vzgojno-varstvene ustanove. Pristojni ministrstvi pripravljata vse potrebno, je še povedal Šarec. 

"Slišimo očitke, da je prepozno, a tudi Avstrija je dala odredbo, da se del vzgojno-izobraževalnihb ustanov zapre v ponedeljek, del pa v sredo. Ukrepamo sorazmerno," je dejal Šarec. 

Ukrep zapiranja šol prinaša resne posledice

"Moram pa v tej situaciji biti razumski in povedati prebivalkam in prebivalcem, da zapiranje šol pomeni tudi posledice. To zadeva 300 tisoč ljudi, kje bodo dobili varstvo tisti, ki bodo morali biti na delu, ogromno medicinskega osebja, za nekatere otroke je obrok v šoli edini, ki ga dobijo, gre za nevarnost za stare starše, ki so rizična skupina, prevozniki bodo prešli na vozne rede, ki veljajo za počitnice in praznike," je povedal Šarec. 

Interventni zakon ministrstva za delo ureja pravice tistih, ki bodo doma, da bodo imeli nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, je zagotovil Šarec. 

"Kot vlada ne moremo tekmovati, kdo bo prej razglasil kakšen ukrep, ampak moramo ravnati enotno, odgovorno in predvsem s skrbjo za državljane. Hektično ravnanje lahko situacijo samo poslabša," je povedal Šarec. 

"Nam se kopičijo tudi vozila, ki jih v svojo državo ne spusti Hrvaška. Tudi slovenska policija bo na meji z Italijo začela zavračati tovorna vozila, ki prihajajo k nam, saj bi Slovenija lahko postala žep, kjer bi se začela tovorna vozila kopičiti pri nas," poudarja Šarec.

Predsednik vlade poziva vse, da naj ne pozivajo k tekmovanju, kdo bo prej zaprl šole ali sprejel ta oziroma drugi ukrep: "To bi imelo še slabše posledice, kot če ravnamo tako, kot smo doslej," in dodaja: "Kdor pravi, da je vse prepozno, nima prav. Tudi tisti ne, ki pravijo, da smo preveč rigorozni. Skušamo ukrepati ob pravem času s primernimi ukrepi."

"V naslednjih tednih bo zagotovo takšnih in drugačnih težav. V eni odredbi ne moreš zajeti vseh situacij, zato je treba ukrepe prilagajati na situacijo, kakršna je. Ta problem imajo vse države, za zdaj nobena ni razglasila epidemije. Mi jo bomo razglasili zaradi lažje organizacije dela, ker moramo po zakonu o nalezljivih boleznih to storiti, če želimo vključiti civilno zaščito, gasilce in ostale podsisteme. Sodelovati bodo morali tudi pri odpravi posledic," še poudarja premier.

Življenje še dolgo ne bo takšno, kot je zdaj

"Posledice ne bodo majhne, danes smo obravnavali tudi padec gospodarske rasti, napoved Umarja je, da bo padla za polovico. To pomeni, da bomo vsi v tej državi morali živeti in se zavedati, da še nekaj časa življenje ne bo tako, kot je bilo do zdaj," je povedal Šarec in pozval: "Če ni res nujno, ostanite doma, pripravljeni bodite na pomoč drug drugemu."

"Virus je nekaj novega, vendar pa je Slovenija do zdaj obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo. Zato smo vsi, ki smo na odgovornih položajih, smo in bomo naredili vse, da bo situacija obvladana in da se bo situacija vrnila v normalne tire. Razne tviter strokovnjake prosim in pozivam, da prepustijo delo civilni zaščiti, NIJZ in nenazadnje vladi Republike Slovenije, danes še tej, čez dva dni naslednji vladi, to je vse, kar je pomembno," je sporočil Šarec. 

"Vsak dan dobivamo kup predlogov, kako bi morali reševati situacijo, zaupajmo tistim, ki imajo odgovorne položaje, verjemite mi, da vedo, kaj delajo. Noben ukrep doslej ni zamudil, je  pa res, da imamo nekoliko večji problem, ker je bilo veliko okuženih med zdravstvenim osebjem, kar je povzročilo več težav," je povedal Šarec. 

Zdaj je čas za enotnost, za usklajeno delovanje in da nastopijo sile za zaščito in reševanje v polni moči. Sva na zvezi z gospodom Šestanom, zadeve ima pod kontrolo, vse sile, ki sodijo pod civilno zaščito, bodo odslej v akciji, zato bomo razglasili epidemijo.    

Marjan Šarec

Jože P. Damijan je izračunal, koliko okuženih lahko po optimističnem in pesimističnem scenariju pričakujemo v Sloveniji. 

Danes so potrdili prvi primer na Goriškem, gre za zdravnika, ki je smučal v Italiji, nato pa bil še v ponedeljek v službi in pri svojem delu ni uporabljal zaščitne maske, zvečer se mu je stanje poslabšalo in je ostal doma. 

Premier Šarec je napovedal, da se s ponedeljkom zapirajo vse šole in vrtci.

Starši, katerih otroci niso bolni, niso upravičeni do bolniške. Kakšna do rešitev za njih, še ni jasno, za zdaj je možno delo od doma, plačan ali neplačan dopust, minister Pikalo bo predlagal stoodstotno nadomestilo, minister za zdravje Šabeder je omenil, da bi interventni zakon lahko prinesel 80-odstotno nadomestilo.

Zaradi strahu pred okužbo je velik naval na spletne trgovine, ponekod ni mogoče dobiti termina za dostavo ali prevzem. 

Že včeraj se je zaprla osnovna šola v Kamniku, danes pa še v Šmarju pri Jelšah, v obeh primerih je šlo za okuženi učiteljici.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 17:13 12. Marec 2020.

    Če bi Šarec vedel kaj ga čaka bi kak mesec prej odstopil. No kdor nima pameti ima srečo. Šarec, ki …

  • 13:51 12. Marec 2020.

    "ukrepi niso bili zamujeni"!? Vse vsaj mesec dni prepozno. Osnove, da bi vse pozvali, da ne potujejo v italijo in …

  • 13:31 12. Marec 2020.

    Eni ste pa res moteni. Politika vam je uničila um in razum. Vse za naše, ki so najbljši. Ja pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.