Velika zmeda pred uvedbo samotestiranja v šolah. To odgovarja ministrica.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V sredo se začenja samotestiranje otrok v šolah. Ravnatelji kritični, še vedno se postavljajo ševilna vprašanja.
Oglej si celoten članek

Vlada je prejšnji teden sprejela nove ukrepe, s katerim se bodo otroci samotestirali v okviru šol. Ministrica Simona Kustec je v petek zvečer javno povedala, da so šole s strani ministrstva prejele okrožnico s podrobnimi navodili. Izkazalo se je, da so okrožnico prejeli komaj včeraj, postavljajo se številna vprašanja, izpostavljajo ravnatelji. 

V sinočnji oddaji Politično s Tanjo Gobec na javni televiziji je ravnateljica osnovne šole Franceta Bevka v Ljubljani Barbara Kompjut ministrici izpostavila skrbi pred sredo. "V en koš se je metalo proticepilce, protestnike, antimaskarje. In v ta koš so zdaj padli tudi tisti starši petletnikov, šestletnikov, sedemletnikov, osemletnikov, ki niso proti ukrepom, ki niso proti cepljenju, niso proti samotestiranju. Samo skrbi jih, kako bomo to v sredo ob osmih zjutraj naredili."

"Potrebovali bi teden, da se naučijo" 

Ravnatelji osnovnih šol menijo, da bi zlasti najmlajši potrebovali več časa, vsaj teden ali dva, da se samotestiranja naučijo s starši doma. Kompjutova je v sinočnji oddaji izpostavila tudi na posebne primere, do kakršnih bo prihajalo. 

"Ena mati mi je napisala, da bo otrok prišel v šolo. Ne bo se cepil, ne bo se samotestiral in ne bo nosil maske. Prišel bo v šolo in lahko pokličem policijo, lahko naredim kar koli. Želimo vam samo povedati, da potrebujemo točno navodilo, kaj narediti, če bo otrok hotel v šolo." 

Ravnateljica OŠ Franceta Bevka je izrazila še pomislek pred hibridnim modelom poučevanja, do katerega so se v Združenju ravnateljc in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva v Sloveniji že prejšnji teden negativno opredelili. 

"Drugo je, če imaš ti celoten oddelek v karanteni in učitelj z njim dela na daljavo. Tudi zdaj ko pridejo v šolo posamezni otroci prebolevniki ali pa cepljeni, ko sta v razredu dva z učiteljico, preostali pa na daljavo, tudi gre. Ne predstavljamo si pa točno, kako bomo zagotovili pouk petnajstim doma in desetim v šoli ali obratno," je pojasnila Kompjutova. 

Ministrica ponavlja: Samotestiranje ali zaprte šole

Kustečeva odgovarja, da je odlok jasen, da če se starši ne bodo strinjali s samotestiranjem, potem se bo moral otrok izobraževati na daljavo. Povedala še, da je protokol, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, zelo jasen. "Mi ga bomo ravno zaradi tega, da bodo res vsi obveščeni, še danes objavili na spletnih straneh našega ministrstva, zato, da starši to res lahko pregledajo." 

Ponovila je še, da je samotestiranje nekaj, kar moramo narediti, če hočemo imeti šole varno odprte. 

Covid-19 Za tiste, ki se ne bodo želeli samotestirati, razumevanja očitno ne bo

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 12:59 15. November 2021.

    Na katerih šolah bodo ministrca, pa sekretarji z njenega ministrstva, zdravstveni minister, predstavniki NIJZ in svetovalne skupine praktično preizkusili svoja …

  • 11:19 15. November 2021.

    Gre za sprevrženo korona pedofilijo, fašizem in ustrahovanje ter nič drugega. Vlada očitno bolj zaupa 6 letniku, da se bo …

  • 11:19 15. November 2021.

    Ne briga jih nic, se najmanj pa se ozirajo na zdravje. Siljenje ljudi v neke oslarije, ki nimajo z medicino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.