Slovenija
9805 ogledov

Ravnatelji razočarani nad vlado: "Hibridnega pouka ne podpiramo"

Šola in koronavirus Profimedia
Ravnatelji podpirajo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije, a opozarjajo, da morajo biti ukrepi prilagojeni realnim okoliščinam in zmožnostim izvedbe v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

"Iz informacij v medijih in ponoči objavljenega Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 na žalost ugotavljamo, da vlada naših priporočil pri uvedbi obveznega samotestiranja učencev ni upoštevala, nad čemer smo izredno razočarani. Še enkrat poudarjamo, da ravnatelji podpiramo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije, kamor sodi tudi samotestiranje, ukrepi pa morajo biti prilagojeni realnim okoliščinam in zmožnostim izvedbe v vzgojno-izobraževalnih ustanovah," so v izjavi po zadnji spremembi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, sporočili iz Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. 

Šolanje od doma Slovenija To čaka starše, če se otrok v šoli ne bo samotestiral

"Javnosti sporočamo, da ne odstopamo od svojih stališč, vendar smo dolžni upoštevati in izvajati Odlok vlade."
Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije

Ravnatelji so že v sredo povedali, da zaradi izredno slabe zdravstvene situacije podpirajo obvezno samotestiranje učencev. Opozorili pa so, da je treba takšne odločitve uvajati postopno. Ravnatelji so predlagali, da bi se samotestiranje za otroke od 1. do 5. razreda ter otroke in mladostnike s posebnimi potrebami izvajalo v domačem okolju. Za preostale bi bilo možno samotestiranje pod določenimi pogoji izvesti v prostorih šol. 

Šolanje od doma, pouk, šola, učenje | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hibridnega pouka ne podpiramo"

Osnovni cilj je izvajanje pouka v prostorih šol. "Hibridnega pouka v šolah ne podpiramo. Pouk na daljavo je resda možen, ni pa enakovreden pouku v šoli in zavedati se je treba, da ga bodo šole  izvajale različno glede na svoje zmožnosti," opozarjajo ravnatelji. 
Staršem sporočajo, naj nestrinjanje z ukrepi naslovijo na odločevalce, napovedane proteste pred šolami pa opustijo, saj ne bodo pripomogli k reševanju situacije niti ne bodo v luči delovanja skupnega cilja, to je dobrobit vseh otrok. 

"Že od začetka epidemije ugotavljamo, da ravnatelji nismo vključeni v načrtovanje ukrepov, ki posegajo v delo vzgojno-izobraževalnih zavodov. Zato ponoven poziv vladi in MIZŠ, da nas nemudoma vključite v vsa nadaljnja odločanja, ki posegajo v delovanje vzgojno-izobraževalnih ustanov," vladi in pristojnemu ministrstvu še sporočajo ravnatelji in ravnateljice. 

hitri test antigenski testi Slovenija Ministrstvo prosi, da z dvigom HAG testov počakate

Od 17. novembra dalje je v osnovnih in srednjih šolah predvideno obvezno samotestiranje, h kateremu morajo soglasje podati starši. V primeru, da soglasja ne bo, se bo tak učenec šolal na daljavo, predvideva zadnja sprememba odloka. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Cccc 22:03 12.november 2021.

    Otroke bi morali testirati starši pred šolo, če je otrok pozitiven pač ostane doma, eventuelno se potem v šoli še enkrat pretestira cel razred v katerem je ta otrok. Če se testirajo v šoli bo zaradi enega pozitivnega cel razred ...prikaži več doma, ker je že bil v stiku z ostalimi.

  • porko2 18:51 12.november 2021.

    Vlada in Zdravstvena stroka, bi se morali enkrat skupaj vsesti, določiti pravila, in bašta! Nema spreminjana vsak drugi dan. Ne podpiram vlade posebno pa Jojota ne. Ta tip je bolan, sploh ne ve kaj dela, samo žepe si polni. Kaj ...prikaži več vidite kakšen konkreten ukrep? Vsak dan sprememba. Kar se pa tiče šolnikov in učencev pa je katastrofa. Starši bi zdaj to, učitelji drugo, potem čez en dan obratno!

  • dare326 17:31 12.november 2021.

    Socializem oz. komunizem ni dovolil misliti s svojo glavo. Zato smo z negativno selekcijo dobili generacijo, ki sedaj lapa v tri dni, samo da lahko povejo, da tudi oni mislijo.