Slovenija
10812 ogledov

To čaka starše, če se otrok v šoli ne bo samotestiral

Šolanje od doma Profimedia
Staršem otrok, ki se ne želijo samotestirati in se bodo zato šolali na daljavo, ne pripada nadomestilo zaradi višje sile

Pri starših, ki se bodo odločili, da se njihov otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo posledično šolal na daljavo, ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.

Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v takšnih primerih ni mogoče slediti razlagi, da je pri delavcu višja sila povzročila obveznost varstva otroka, kot jo predvideva zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

Ni namreč podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih, pojasnjujejo na ministrstvu.

hitri test antigenski testi Slovenija Ministrstvo prosi, da z dvigom HAG testov počakate

Šolanje na daljavo zaradi odločitve staršev o netestiranju otroka s hitrimi testi za samotestiranje namreč ni "zunanji dogodek, nepričakovan dogodek ali dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti ali ga odvrniti". Nezmožnost institucionalnega varstva je v takšnem primeru posledica odločitve staršev in ne višje sile zaradi zunanje objektivne okoliščine, so pojasnili.

Obvezno samotestiranje na covid-19, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo. S spremembo odloka, ki jo je sprejela v četrtek, pa bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Svoje mnenje glede napovedane spremembe so že podali ravnatelji osnovni šol. Ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije podpirajo, a opozarjajo, da morajo biti ti prilagojeni realnim okoliščinam in zmožnostim izvedbe v šolah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Antikrist
    Antikrist 10:59 13.november 2021.

    Vse starše pozivam, da se ne pustijo sprovocitrati fašistični bandi Ivana Janše!

  • vzev 18:02 12.november 2021.

    Upam, da bo čim več staršev proti temu maltretiranju otrok. Potem bi pa tudi bilo pravično, da ko se bo ugotovilo, da so to neustavni ukrepi, da kazensko odgovarjajo ti politiki, ki so uvedli te ukrepe.

  • Ivo 17:28 12.november 2021.

    Starši, ki ne želijo testiranja otrok niso ravno od 7h do 15h v državni službi Vlada, kaj menite? Ni ravno brihtna odločitev... Privatnice, ki delajo popoldan, bodo z veseljem naredile dodatno delo učiteljem in otroke obdržale dopoldne doma, sproti pa ...prikaži več še nadzorovale pouk! Imamo dosti takšnih po državi...