Slovenija
2100 ogledov

Kustečeva: Poslali okrožnico, šole morajo biti pripravljene

Samotestiranje otrok Profimedia
Samotestiranje v šolah. Ministrica: "Prisluhnili smo stroki kot ravnateljem."

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo - kot je znano - začelo izvajati v sredo, in ne že v ponedeljek. Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek. Ta določa tudi, da bodo za učence starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli. V skladu s sklepom ministra, pristojnega za izobraževanje, se bodo izobraževali na daljavo.

Ministrica: Šolam smo poslali okrožnico

V oddaji 24ur zvečer je ministrica Simona Kustec povedala, da so včeraj osnovnim šolam poslali posebne okrožnice, kjer je odlok še natančneje obrazložen. "Pomembno se mi zdi, da smo sprejeli spremembo, da je dovolj časa za pripravo tako otrok, staršev, kot šol." 

Ravnatelj OŠ Prežihov Voranc Marjan Gorup je v oddaji 24ur zvečer poveda, da je nekaj neznank glede tega še odprih, nekaj se jih odpira sproti. Najbolj jih skrbi, kako bo testiranje potekalo z najmlajšimi. Pri nas se bodo s testi, ki so priporočeni za otroke od 14. leta starosti naprej, namreč testirali tudi otroci, stari šest let. 

Kustečeva je glede tega izpostavila, da je to vprašanje za stroko, za njeno ministrstvo je pomembno to, da so okrožnici priložili poseben protokol samotestiranja in dodali, da morajo za samotestiranje otroka starši soglašati.  Gorup je pri tem povedal, da so ravnatelji v zadnjih dneh podali pobude vladi, da bi spremenili dele odloka. "Nismo želeli, da se zmanjšuje ostrina ukrepa, ampak da se odgovornost vsaj v prvih dneh prenese na starše. Mislim, da bi bilo bolje, če bi otroci v domačem okolju prvi teden zvadili postopek." 
 
Ministrica je odgovorila, da so na ministrstvu pobudam prisluhnili, da so imeli dodatno srečanje z ravnatelji in da so njihove pobude prenesli do svetovalne skupine. "Zaradi tako zahtevne epidemiološke slike ta hip, je ta ukrep potreben, če želimo ohraniti pouk v prostorih šole," je izpostavila Kustečeva. 

Na vprašanje, kakšne bodo posledice za kakovost v naših šolah, če bo prišlo do delitve, če bo del otrok šolan doma, del pa v šolah, je ravnatelj Gorup predvsem izpostavil željo, da do tega ne bi prišlo. "Ni namen ukrepov, da se ljudi deli, pač pa da se nas nekako prisili, da se bolj disciplinirano obnašamo do velikih razsežnosti epidemije." 

prostovoljci Rdečega križa na kliniki Golnik COVID-19 Gorenjska S strahom in tesnobo pričakujejo naslednji teden Šolanje od doma Slovenija To čaka starše, če se otrok v šoli ne bo samotestiral

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • QSprm 17:20 14.november 2021.

    En in edini namen bebavih ukrepov, ki nimajo nobene zveze z medicino, je uvedba apartheida in brezglavo siljenje v cepljenje. Pedofilisticni manijaki so se izzivljajo nad mularijo. V normalnem svetu bi ze greli zatozne klopi. Ne pa v talibanisticnem rezimu, ...prikaži več kjer cilj opravicuje sredstva in se grejo sveto vojno proti nevernim necepljenim in uvaja obvezno zakrivanje obraza. Dobrodosli na ladji korona norcev.

  • QSprm 15:45 13.november 2021.

    Slepo sledenje bolestnim navodilom rezima ni nobeno poslusalnje. Tukaj ni nobene nejasnosti, niti se ni treba trudit iskat smisla v bebavih rezimskih uredbah. Cisto jasno gre za uvedbo aparheida in pedofilisticno izzivljanje rezimskih placancev nad mularijo. Nihce pri zdravi pameti ...prikaži več ne bo podpisal soglasja za posege v telesa otrok.

  • joze95 10:56 13.november 2021.

    Ministrica Kustečeva ima popolnoma prav. Ravnatelji so dolžni da pomagajo pri zaščiti družbe pred virusom kdor ne zmore naj gre nazaj učit. Ali ni dovolj smrti zaradi neumnosti učiteljev in njihovih predstojnikov? Razen redkih izjem je treba v to tkivo ...prikaži več barabij zarezati zares in dokončno.