Slovenija
3231 ogledov

Velika zmeda pred uvedbo samotestiranja v šolah. To odgovarja ministrica.

Samotestiranje otrok Profimedia
V sredo se začenja samotestiranje otrok v šolah. Ravnatelji kritični, še vedno se postavljajo ševilna vprašanja.

Vlada je prejšnji teden sprejela nove ukrepe, s katerim se bodo otroci samotestirali v okviru šol. Ministrica Simona Kustec je v petek zvečer javno povedala, da so šole s strani ministrstva prejele okrožnico s podrobnimi navodili. Izkazalo se je, da so okrožnico prejeli komaj včeraj, postavljajo se številna vprašanja, izpostavljajo ravnatelji. 

V sinočnji oddaji Politično s Tanjo Gobec na javni televiziji je ravnateljica osnovne šole Franceta Bevka v Ljubljani Barbara Kompjut ministrici izpostavila skrbi pred sredo. "V en koš se je metalo proticepilce, protestnike, antimaskarje. In v ta koš so zdaj padli tudi tisti starši petletnikov, šestletnikov, sedemletnikov, osemletnikov, ki niso proti ukrepom, ki niso proti cepljenju, niso proti samotestiranju. Samo skrbi jih, kako bomo to v sredo ob osmih zjutraj naredili."

"Potrebovali bi teden, da se naučijo" 

Ravnatelji osnovnih šol menijo, da bi zlasti najmlajši potrebovali več časa, vsaj teden ali dva, da se samotestiranja naučijo s starši doma. Kompjutova je v sinočnji oddaji izpostavila tudi na posebne primere, do kakršnih bo prihajalo. 

"Ena mati mi je napisala, da bo otrok prišel v šolo. Ne bo se cepil, ne bo se samotestiral in ne bo nosil maske. Prišel bo v šolo in lahko pokličem policijo, lahko naredim kar koli. Želimo vam samo povedati, da potrebujemo točno navodilo, kaj narediti, če bo otrok hotel v šolo." 

Ravnateljica OŠ Franceta Bevka je izrazila še pomislek pred hibridnim modelom poučevanja, do katerega so se v Združenju ravnateljc in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva v Sloveniji že prejšnji teden negativno opredelili. 

"Drugo je, če imaš ti celoten oddelek v karanteni in učitelj z njim dela na daljavo. Tudi zdaj ko pridejo v šolo posamezni otroci prebolevniki ali pa cepljeni, ko sta v razredu dva z učiteljico, preostali pa na daljavo, tudi gre. Ne predstavljamo si pa točno, kako bomo zagotovili pouk petnajstim doma in desetim v šoli ali obratno," je pojasnila Kompjutova. 

Ministrica ponavlja: Samotestiranje ali zaprte šole

Kustečeva odgovarja, da je odlok jasen, da če se starši ne bodo strinjali s samotestiranjem, potem se bo moral otrok izobraževati na daljavo. Povedala še, da je protokol, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, zelo jasen. "Mi ga bomo ravno zaradi tega, da bodo res vsi obveščeni, še danes objavili na spletnih straneh našega ministrstva, zato, da starši to res lahko pregledajo." 

Ponovila je še, da je samotestiranje nekaj, kar moramo narediti, če hočemo imeti šole varno odprte. 

Samotestiranje Covid-19 Slovenija Za tiste, ki se ne bodo želeli samotestirati, razumevanja očitno ne bo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • vera23 12:59 15.november 2021.

    Na katerih šolah bodo ministrca, pa sekretarji z njenega ministrstva, zdravstveni minister, predstavniki NIJZ in svetovalne skupine praktično preizkusili svoja navodila? Papir vse prenese.

  • becar 11:19 15.november 2021.

    Gre za sprevrženo korona pedofilijo, fašizem in ustrahovanje ter nič drugega. Vlada očitno bolj zaupa 6 letniku, da se bo pravilno samotestiral, kot zaupa staršem, da ga bodo testirali doma. Pa kljub temu, da na testih piše otrok pod 14 ...prikaži več let sam ne sme uporabljati testa, hkrati pa se ga učitelj ne sme dotaknit. BUTALE NA KVADRAT.

  • QSprm 11:19 15.november 2021.

    Ne briga jih nic, se najmanj pa se ozirajo na zdravje. Siljenje ljudi v neke oslarije, ki nimajo z medicino cist nobene zveze. Gre samo za sprijeno cepilno kampanjo pedofilisticnih manijakov, kjer cilj opravicuje sredstva in otroci jih niti priblizno ...prikaži več ne ganejo. En in edini namen je cepljenje, brezglavo siljenje ne glede na vse.