Slovenija
31852 ogledov

Za tiste, ki se ne bodo želeli samotestirati, razumevanja očitno ne bo

Samotestiranje Epa
Ta teden v veljavo stopi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki tudi za področje srednjih in višjih šol ter izobraževanja odraslih določa nekaj sprememb.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo - kot je znano - začelo izvajati v sredo, in ne že v ponedeljek. Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek. 

Ta določa tudi, da bodo za učence starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli. V skladu s sklepom ministra, pristojnega za izobraževanje, se bodo izobraževali na daljavo. Vsaj tako je bilo komunicirano ob sprejetju odloka. 

Ni nujno, da bo zanje zagotovljen pouk na daljavo

Na nekaterih srednješolskim zavodih že zdaj poteka hibridni model poučevanja, da lahko tudi tisti, ki so odsotni zaradi karanten, sledijo učnemu procesu. Za dijake, ki se ne bodo želeli samotestirati, pa zadnji odlok ne predvideva izobraževanja na daljavo. 

V okrožnici, ki jo je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslalo šolam, srednjim šolam, dijaškim domovom, višjim strokovnim šolam in organizacijam za izobraževanje odraslih, jasno piše, da "dijakom, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT oziroma, ki se ne bodo želeli samotestirati, je začasno prepovedano zbiranje v vzgojno izobraževalnih zavodih, sodelovanje pri pouku v VIZ in drugih oblikah organiziranega dela z dijaki". 

Zapisano je tudi, da lahko zoper te dijake šola vzgojno ukrepa v skladu z zakonodajo in šolskimi pravili in še, da odlok zanje ne predvideva izobraževanja na daljavo. 

Kaj pa zaposleni, ki ne bodo želeli sodelovati 

Nekateri učitelji so že napovedali, da ne bodo prisostvovali samotestiranju učencev / dijakov. Kaj lahko v tem primeru stori ravnatelj? 

Ministrstvo v isti okrožnici odgovarja, da učitelj mora izvajati naloge skladno s pogodbo o zaposlitvi in navodili delodajalca. Poudarjajo, da "tako kot za ostale zaposlene, tudi za učitelje velja, da lahko odklonijo delo samo, če bi to pomenilo protipravno ravnanje ali opustitev". 

"Ukrep potreben, če želimo ohraniti pouk v šolah" 

Pred sredo, ko izvajanje ukrepa stopi v veljavo, je glede samotestiranja odprtih še več neznank. Ministrica Simona Kustec je v petek zvečer v oddaji 24 ur zvečer povedala, da so na ministrstvu prisluhnili pobudam, da so imeli dodatno srečanje z ravnatelji in da so njihove pobude prenesli do svetovalne skupine. 

"Zaradi tako zahtevne epidemiološke slike ta hip je ta ukrep potreben, če želimo ohraniti pouk v prostorih šole," je izpostavila. 

Covid-19 maske PCT Covid-19 Zdravje Število okužb še kar raste, bolnišnice pokajo po šivih Covid-19 Covid-19 Slovenija Po večernem kriznem sestanku: "Upamo, da bo to zadostovalo"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Naklonsky 13:39 16.november 2021.

    Otroci, ki se ne bodo testirali, naj ostanejo doma. V glavnem gre za problematične učence, v glavnem še bolj problematičnih staršev. Torej nikakršne škode, kvečjemu korist za normalne otroke!

  • Luksi 09:19 15.november 2021.

    Šole trenutno žal niso varne, zato, ker vlada ni ukrepala, ko je bil čas. Soglasja ne mislim podpisati, pa ne zato, ker bi se strinjal z antivaxerji, ampak zato, da bosta otroka lahko doma, ker zdaj me silijo, da ju ...prikaži več pošiljam v leglo okužb. Verjetno bom pa fašistovem nalogu padel med antivaxerje, ampak dejstvo je, da vlada preprosto ne ukrepa...

  • jakec1575 23:46 14.november 2021.

    mislim, da je samotestiranje zdrav kompromis in da bi to moralo umiriti zogico. Vemo, da vlada dela nezakonito, a v tem trenutku rabimo tudi zdravo pamet. samotestiranje nikogar ne bo ubilo. Bo pa morda koristno. Bolnisnice so polne. postelje so, ...prikaži več kadra ni. trpeli bodo drugi programi. to je realnost. upor zaradi upora je blaznost. Upor mora imeti cas, trenutek. Ta vlada nas je pripeljala do sem. ampak presekati je treba.