Z majem se draži dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Z majem so bo podražila premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Oglej si celoten članek

Vzajemna bo z majem premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uskladila z rastjo stroškov za zdravstvene storitve. Premija bo po novem znašala 30,12 evra oz. z najvišjim zakonsko dovoljenim popustom 29,22 evra. V Vzajemni so podražitev utemeljili z lansko izgubo in povišanjem cen zdravstvenih storitev.

Usklajene premije bodo prvič obračunali v aprilu, saj se premije plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

Kot so sporočili iz Vzajemne, so namreč lani po prvih nerevidiranih rezultatih zabeležili več kot pet milijonov evrov izgube pri teh zavarovanjih, ministrstvo za zdravje pa je z letošnjim letom povišalo cene zdravstvenih storitev za pet odstotkov.

Druga podražitev letos Nova podražitev dopolnilnega zavarovanja

Že dve leti beležijo izgubo

Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju je namreč Vzajemna že dve leti zapored zabeležila izgubo, že pred tem pa je vse višje odhodke za zdravstvene storitve uravnavala s preteklimi rezervami iz presežkov.

Poleg tega se je v zadnjih treh letih znesek doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nenehno povečeval, so navedli v zavarovalnici. Pri tem je visoka rast odhodkov za zdravstvene storitve posledica tako povišanja cen zdravstvenih storitev kot tudi povečanega obsega uveljavljanja zdravstvenih storitev.

Foto: Žurnal24 Vzajemna, ki jo vodi Dušan Kidrič, je tudi v pogodbi z družbo Inisis našla sume

Obenem Vzajemna beleži višje odhodke zaradi ukrepov vlade za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, prav tako finančne posledice za zdravstvo prinaša sporazum med vlado in sindikati. Gre za ukrepe, na katere zavarovalnice v zdravstvenem sistemu nimajo vpliva, so še pojasnili. Ob tem so v Vzajemni poudarili, da premije vseh ostalih dodatnih zdravstvenih in nezgodnih zavarovanj ostajajo nespremenjene.

Že pred njimi dražili 

Pred tem je decembra Adriatic Slovenica zvišala decembra lani. Pri njih premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po novem znaša 30,34 evra, z najvišjim možnim popoustom pa 29,43 evra. 

Slovenija Tudi Zavarovalnica Triglav draži dopolnilno zavarovanje

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 12:23 24. Marec 2018.

    To je verjetno tista reforma kokoške iz Cerarjeve jate ,ki je želela ukiniti dodatno zavarovanje . Slovenija zbudi se ,vsi …

  • 07:22 24. Marec 2018.

    To ste morali pričakovati. Takoj, ko povišajo penzije za enak znesek podražijo dodatno zdravstveno zavarovanje. Moji sosedi sem to rekel …

  • 22:18 23. Marec 2018.

    Čakte mal no, pa kaj se greste, a je ta lobi zavarovalnic in bank res prevzel državo? Provizije, takse, namišljeni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.