Slovenija
9708 ogledov

Z majem se draži dopolnilno zdravstveno zavarovanje

vzajemna Boštjan Tacol
Z majem so bo podražila premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vzajemna bo z majem premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uskladila z rastjo stroškov za zdravstvene storitve. Premija bo po novem znašala 30,12 evra oz. z najvišjim zakonsko dovoljenim popustom 29,22 evra. V Vzajemni so podražitev utemeljili z lansko izgubo in povišanjem cen zdravstvenih storitev.

Usklajene premije bodo prvič obračunali v aprilu, saj se premije plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

Kot so sporočili iz Vzajemne, so namreč lani po prvih nerevidiranih rezultatih zabeležili več kot pet milijonov evrov izgube pri teh zavarovanjih, ministrstvo za zdravje pa je z letošnjim letom povišalo cene zdravstvenih storitev za pet odstotkov.

Zdravnik Druga podražitev letos Slovenija Nova podražitev dopolnilnega zavarovanja

Že dve leti beležijo izgubo

Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju je namreč Vzajemna že dve leti zapored zabeležila izgubo, že pred tem pa je vse višje odhodke za zdravstvene storitve uravnavala s preteklimi rezervami iz presežkov.

Poleg tega se je v zadnjih treh letih znesek doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nenehno povečeval, so navedli v zavarovalnici. Pri tem je visoka rast odhodkov za zdravstvene storitve posledica tako povišanja cen zdravstvenih storitev kot tudi povečanega obsega uveljavljanja zdravstvenih storitev.

Vzajemna, ki jo vodi Dušan Kidrič, je tudi v pogodbi z družbo Inisis našla sume | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obenem Vzajemna beleži višje odhodke zaradi ukrepov vlade za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, prav tako finančne posledice za zdravstvo prinaša sporazum med vlado in sindikati. Gre za ukrepe, na katere zavarovalnice v zdravstvenem sistemu nimajo vpliva, so še pojasnili. Ob tem so v Vzajemni poudarili, da premije vseh ostalih dodatnih zdravstvenih in nezgodnih zavarovanj ostajajo nespremenjene.

Že pred njimi dražili 

Pred tem je decembra Adriatic Slovenica zvišala decembra lani. Pri njih premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po novem znaša 30,34 evra, z najvišjim možnim popoustom pa 29,43 evra. 

slovenija 01.06.2010 nova poloznica, placilni nalog, foto: Bostjan Tacol Slovenija Tudi Zavarovalnica Triglav draži dopolnilno zavarovanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Avatar Leon
  Leon 12:23 24.marec 2018.

  To je verjetno tista reforma kokoške iz Cerarjeve jate ,ki je želela ukiniti dodatno zavarovanje . Slovenija zbudi se ,vsi na ulice in jih nagnat v rudnike .

 • leonardo 07:22 24.marec 2018.

  To ste morali pričakovati. Takoj, ko povišajo penzije za enak znesek podražijo dodatno zdravstveno zavarovanje. Moji sosedi sem to rekel že pri prvi uskladitvi. TO SE JE ZGODILO DO SEDAJ VSAKOKRAT!

 • jozicamurn 22:18 23.marec 2018.

  Čakte mal no, pa kaj se greste, a je ta lobi zavarovalnic in bank res prevzel državo? Provizije, takse, namišljeni procenti in dvigovanje cen položnic na nikakršni podlagi in čisto zato, da se ovčke strižejo. Z veseljem moj mož in ...prikaži več jaz povemo naslednje: GNIDE PEDERSKE PARLAMENTARNE EU-pizdunske drogeraške, naredte kaj za NAROD, ne pa da dopuščate ropanje ljudstva. Če smo že v EU, se zgledujte po boljših EU državah, ki nekaj naredijo za svoje ljudi. Komaj čakam, da se kakšnega ustreli za primer.

Sorodne novice