Zdaj tudi uradno: Nove okužbe podrle vse rekorde

Foto: UKC LJ
Foto: UKC LJ
Število aktivnih primerov v Sloveniji zelo hitro raste.
Oglej si celoten članek

V torek je bilo ob 4902 opravljenih testih potrjenih kar 707 primerov novih okužb z virusom Sars-CoV-2, kar je najvišja številka do sedaj. To pomeni, da je bilo pozitivnih kar 14,42 odstotka testov. 

"Včeraj je bilo opravljenih 4902 testov, kar je največ doslej. To je dober podatek, ki kaže, da lahko testiramo več," je na tiskovni konferenci dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Potrjenih je bilo 707 novih okužb. Še bolj kot številka je zaskrbljujoč odstotek pozitivnih testov."

Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb, 35 od njih intenzivno nego, žal sta dve osebi umrli. 

"Žal današnji podatki kažejo, da so razmere resne. Virus se ne le širi, ampak se širi hitreje. Razmere zahtevajo ukrepe," je poudaril Kacin in pojasnil, da se je včeraj sestala vlada v ožji sestavi s strokovno skupino. Danes popoldan bo na Brdu pri Kranju potekala seja vlade, na kateri bodo odločali o novih ukrepih.

Covid-19 O teh ukrepih bo vlada odločala še danes: V šolah novosti že v ponedeljek

Zdravje IJS: Do nedelje bi lahko presegli kriterije za rdeč seznam

O več okužbah poročajo iz domov starejših občanov. Iz doma starejših občanov v Loki pri Zidanem mostu poročajo o okužbi pri 37 stanovalcev in pri 15 zaposlenih. V domu bodo izvedli dodatna testiranja in pričakujejo porast okuženih. Nove okužbe so tudi v domu starejših v Rakičanu, od kjer poročajo o devetih novih okužbah, skupaj pa imajo potrjene okužbe pri 11 zaposlenih in 27 stanovalcih. Okužbe se širijo tudi v domu starejših v Tržiču in Kranju. Po regijah je najbolj resno stanje trenutno na Gorenjskem, sledi ji Koroška.

Štirinajstdnevna incidenca v Sloveniji se je v enem dnevu dvignila s 179 na 202,75, kolikor znaša sedaj. K sreči je število smrtnih primerov na 100.000 prebivalcev v Sloveniji nizko.

Zdravje V URI Soča okužen zaposleni, zaprli oddelek z zelo zahtevnimi pacienti

Razmere po Evropi vse bolj zaostrene

"Epidemija v Evropi strahovito narašča," je dejal Kacin. Iz podatkov je namreč jasno, da nobena država v Evropi ni več zelene barve, prevladuje temno rdeča barva. Razmere se malenkostno umirjajo v Španiji, Estoniji in na Danskem. To so za zdaj edine tri države, pri katerih se število okužb ne dviguje strmo navzgor.

Članice EU so se po besedah Kacina včeraj dogovorile, da mora biti vsako omejevanje gibanja sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. "Karantena in opravljen test sta bila določena kot ukrepa, ki se jih lahko države poslužijo za državljane, ko se vračajo iz t. i. ne-varnih držav," je razložil Kacin. "Sklenjeno je bilo, da je treba ukrepe sprejeti 48 ur prej in jih napovedati 24 ur naprej. Celotna unija bo imela enoten koronski semafor."

Tiskovka 1. 10

Štirinajstdnevna incidenca v Italiji hitro raste, trenutno znaša 80,48. V Lombardiji imajo še relativno ugodno sliko (59,68), razmere so nekoliko slabše v deželi Veneto (86,76), medtem ko je 14-dnevna incidenca v Furlaniji Julijski krajini 70,29.

Na Hrvaškem imajo v tem trenutku incidenco 104,48, brez vključenih podatkov za včerajšnji dan, ko so zabeležili več kot 700 novih okužb.

Slovenija Te regije bi lahko bile prve na udaru novih ukrepov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 18:24 14. Oktober 2020.

    Me ne gane, uradno ali neuradno. WHO mafija dela na polno in ostala elitna svetovna bankirska golazen.

  • 14:58 14. Oktober 2020.

    najbolj bedno je da testi odkrijejo vse vrste korona virusov kolikor jih je kdaj bilo potem pa te laznivci lazejo …

  • 12:58 14. Oktober 2020.

    Visoko izobrazeni infektologi Potrc ,Ribicka in Werner so ze sklicali tiskovno konferenco ? Se bodo komu opravicili ???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.