Guardiola: "Imam prijatelje, ki jih čaka devet let zapora."

Foto: Epa pep guardiola
Trener Manchester City je pozval k mirni rešitvi političnega konflikta v Kataloniji.
Oglej si celoten članek

Pep Guardiola je pred sobotno premierligaško tekmo med Manchester Cityjem in Crystal Palacom spregovoril o napeti politični situaciji v njegovi domovini.

V Kataloniji namreč potekajo množični protesti zagovornikov neodvisnosti, ki nasprotujejo obsodbam nekaterih nekdanjih katalonskih voditeljev.

Barcelona Goreče ulice, prihaja še na tisoče protestnikov

Guardiola je javno obsodil odločitev španskega vrhovnega sodišča in se zavzel za mirno rešitev političnega konflikta, prepričan pa je, da bo potrebna pomoč mediatorja. Pri tem je apeliral na Evropo in celotno mednarodno skupnost.

Dejal je še, da so med obsojenci tudi njegovi dobri prijatelji.

Katalonija V spopadih s policijo poškodovanih več deset ljudi

"Sem zagovornik človekih pravic, kjerkoli se nahajama. Boriti se moramo proti rasizmu, diskriminaciji, seksizmu. To sem že večkrat povedal. Vedno bom branil človekove pravice," je uvodoma povedal Guardiola.

"Imam prijatelje, ki bodo v zaporu preživeli devet let zaradi volitev. Ker so druge pozivali, naj volijo. Po svetu je na milijone ljudi, ki so pripravljeni na miren način podpreti naše ljudi," je dodal trener angleškega prvaka.

Cerar: Ne smemo se vmešavati Katalonci na ulicah, spopad s policijo

"Evropa se mora vmešati in razrešiti ta konflikt. Katalonija lahko vedno računa name. Upam, da bo Evropa reagirala. Mednarodno skupnost pozivam, naj pomaga. Potrebujemo zunanjega mediatorja, ki nam bo pomagal, da bo stekli pogovori. Čeprav se zdi neverjetno, je prišlo do tako daleč."

Na kratko je komentiral tudi odločitev španske nogometne zveze, ki je zaradi napete situacije in nevarnosti izgredov odpovedala predvideni El Clásico med Real Madridom in Barcelono. "Če so se tako odločili, je to zato, ker jih očitno skrbi. Ne vem, kakšni so njihovi razlogi za odpoved," je dejal 48-letnik.

Pep Guardiola: "Le enega igralca ne bi nikoli prodal, niti za 500 milijonov"

Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Sodili so jim zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.

Foto: Epa Katalonija protesti  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.