Svet
1134 ogledov

Goreče ulice, prihaja še na tisoče protestnikov

Barcelona protesti Epa
V več katalonskih mestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

V Barceloni in drugih katalonskih mestih se je včeraj znova zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti obsodbi devetih nekdanjih vodilnih politikov v regiji. V več mestih so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so zažigali stvari. Poskušali so tudi vdreti v poslopje vlade v katalonski prestolnici.

Protestniki, med katerimi so bili številni deloma zamaskirani, so zažigali barikade in škatle ter policiste obmetavali z različnimi predmeti. Policisti v zaščitni opremi so poskušali z gumijevkami obdržati razmere pod nadzorom. V Barceloni je policija tudi s solzivcem posredovala proti množici, ki je skušala vdreti v vladno poslopje, poroča britanski BBC.

Barcelona protesti | Avtor: Epa Epa

V različnih mestih v Kataloniji, med drugim v Barceloni, Tarragoni in Lleidi, so skupno prijeli 25 ljudi. Aretacije so izvedli zaradi napadov na policiste ali ogrožanja javnega reda, navedbe policije povzemajo mediji. 75 ljudi je zaradi poškodb poiskalo zdravniško pomoč, poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Sprva mirnih protestov se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP samo v Barceloni udeležilo okrog 40.000 ljudi, iz Girone poročajo o 9000 protestnikih. V mesto naj bi se po nekaterih podatkih zgrinjalo še na tisoče ljudi, ki se nameravajo pridružiti protestom. Protestniki naj bi uporabljali aplikacijo, poimenovano Tsunami Democratic, ki jih usmerja na kraje protestov v katalonskih mestih, še piše BBC.

Katalonija protesti Katalonija Svet V spopadih s policijo poškodovanih več deset ljudi

Barcelona protesti | Avtor: Epa Epa

Katalonski protestniki so tako v torek že drugi dan zapored zasedli ulice mest, da bi protestirali proti ponedeljkovi obsodbi devetih nekdanjih politikov zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Sodišče jim je dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Katalonija protesti Cerar: Ne smemo se vmešavati Svet Katalonci na ulicah, spopad s policijo

Barcelona protesti | Avtor: Epa Epa

dezurni@urnal24.si

Komentarjev 5
  • moder 14:28 17.oktober 2019.

    Vse države samo teptajo in ropajo narod....

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 06:13 17.oktober 2019.

    Ko politiki zlorabijo Demokracijo za svoje udobje in privilegije se zgodi ulica.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:05 16.oktober 2019.

    Se pravi, kdor želi ljudem dobro, hitro v arest, kdor pa želi sistematsko nadziranje in usužnjevanje ljudi, pa ploskanje? Skrajni čas je že, da ta sistem propade, ker ne prinaša nič dobrega. Kasneje kot propade ta sistem, huje bo.