Šport > Nogomet
1122 ogledov

Guardiola: "Imam prijatelje, ki jih čaka devet let zapora."

pep guardiola Epa
Trener Manchester City je pozval k mirni rešitvi političnega konflikta v Kataloniji.

Pep Guardiola je pred sobotno premierligaško tekmo med Manchester Cityjem in Crystal Palacom spregovoril o napeti politični situaciji v njegovi domovini.

V Kataloniji namreč potekajo množični protesti zagovornikov neodvisnosti, ki nasprotujejo obsodbam nekaterih nekdanjih katalonskih voditeljev.

Barcelona protesti Barcelona Svet Goreče ulice, prihaja še na tisoče protestnikov

Guardiola je javno obsodil odločitev španskega vrhovnega sodišča in se zavzel za mirno rešitev političnega konflikta, prepričan pa je, da bo potrebna pomoč mediatorja. Pri tem je apeliral na Evropo in celotno mednarodno skupnost.

Dejal je še, da so med obsojenci tudi njegovi dobri prijatelji.

Katalonija protesti Katalonija Svet V spopadih s policijo poškodovanih več deset ljudi

"Sem zagovornik človekih pravic, kjerkoli se nahajama. Boriti se moramo proti rasizmu, diskriminaciji, seksizmu. To sem že večkrat povedal. Vedno bom branil človekove pravice," je uvodoma povedal Guardiola.

"Imam prijatelje, ki bodo v zaporu preživeli devet let zaradi volitev. Ker so druge pozivali, naj volijo. Po svetu je na milijone ljudi, ki so pripravljeni na miren način podpreti naše ljudi," je dodal trener angleškega prvaka.

Katalonija protesti Cerar: Ne smemo se vmešavati Svet Katalonci na ulicah, spopad s policijo

"Evropa se mora vmešati in razrešiti ta konflikt. Katalonija lahko vedno računa name. Upam, da bo Evropa reagirala. Mednarodno skupnost pozivam, naj pomaga. Potrebujemo zunanjega mediatorja, ki nam bo pomagal, da bo stekli pogovori. Čeprav se zdi neverjetno, je prišlo do tako daleč."

Na kratko je komentiral tudi odločitev španske nogometne zveze, ki je zaradi napete situacije in nevarnosti izgredov odpovedala predvideni El Clásico med Real Madridom in Barcelono. "Če so se tako odločili, je to zato, ker jih očitno skrbi. Ne vem, kakšni so njihovi razlogi za odpoved," je dejal 48-letnik.

Pep Guardiola Manchester City Pep Guardiola: Šport "Le enega igralca ne bi nikoli prodal, niti za 500 milijonov"

Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Sodili so jim zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.

Katalonija protesti | Avtor: Epa Epa
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.