Slovenski odgovor besnim Srbom: "Govorite, kar hočete"

Foto: Epa novak đoković
Izključitev prvega igralca sveta Novaka Đokovića je še vedno glavna tema v teniškem svetu.
Oglej si celoten članek

Novak Đoković je nezadržno korakal proti četrti zmagi na OP ZDA, skupno že 18. na grand slamih, nato pa si je privoščil neumnost, s katero se ni le izločil s turnirja, temveč tudi zapravil priložnost, da bi se po številu zmag na največjih turnirjih približal rivaloma Rafaelu Nadalu (19) in Rogerju Federerju (20).

Srb je po izgubljeni igri proti Pablu Carrenu Busti, s katero si je Španec tlakoval pot do prvega niza, žogico poslal naravnost v vrat linijske sodnice. Čeprav dejanje ni bilo namerno, je bizaren splet okoliščin botroval njegovi izključitvi.

Škandal v New Yorku Tako se je izgovarjal Đoković, potem ko je poškodoval sodnico

"Absolutno je bila to nespametna poteza Novaka Đokovića. Tudi sam se tega dobro zaveda, kar je nenazadnje zapisal tudi na družbenih omrežjih. Teniška pravila velevajo, da je to neposredna diskvalifikacija," je dogodek za naš portal pospremil dolgoletni teniški komentator in eden največjih slovenskih poznavalcev belega športa Peter Pevc.

"Imel je smolo, to je dejstvo. Če bi zadel deset centimetrov bolj levo ali desno, bi šla žogica mimo sodnice. Ali pa če bi bila sodnica pozorna in bi žogico ujela, potem bi  izpadlo tako kot pri Aljažu Bedenetu," je dodal Pevc.

Foto: Twitter

"Počutim se ..." Đokoviću odvzeli točke, ostal tudi brez denarne nagrade

Izključitev Đokovića je naletala na buren odziv srbskih medijev, kjer so novinarji v en glas zatrjevali, da se to ne bi zgodilo, če bi šlo za Rogerja Federerja.

Na udaru se je znašel tudi slovenski tenisač Aljaž Bedene, ki je na prejšnjem turnirju zadel snemalca, a jo je odnesel z opozorilom ni minimalno denarno kaznijo, za razliko od Srba, ki ga bo podoben incident stal več kot četrt milijona.

Huda polemika Srbi znoreli: In zakaj niste diskvalificirali Slovenca?

"Razlika med Novakom in Aljažem je v tem, da je Novak zadel uradno osebo. Resda nehote, a to ni pomembmo. Žogico je udaril zavestno. Žoga ni letela proti njemu, on jo je vzel iz žepa in udaril."

Peter Pevc

"Uradno bi tudi Aljaža morali diskvalificirati. V njegovem primeru je bil snemalec pripravljen, žogo je ujel, lepo sta se nasmejela in to je bilo to. Tudi Aljaž je bil kaznovan," je povedal Pevc in poudaril, da smo takšnega početja pri Đokoviću že vajeni.

Foto: Epa novak đoković "V karieri je velikokrat nabijal žogice, tokrat je imel pač smolo in zadel sodnika. Menim, da je bila diskvalifikacija edina pravilna odločitev, čeprav gre za grand slam. Vsem nam je žal, da se je to zgodilo na tako visokem nivoju, ampak tukaj je šlo za veliko naključje in vse je bilo po pravilih. To so morali narediti."

Dvojna merila?

"Ljudje se sprašujejo, kaj bi bilo, če bi se kaj takšnega zgodilo Rogerju Federerju ali Rafaelu Nadalu. Težko se ti kaj takšnega zgodi, če žogice ne nabiješ, česar onadva v življenju nista storila. Če že, potem sta jo nabila izven stadiona, kar je nekaj povsem drugega. Najbolj smešno pa je to, da se mu je to zgodilo na praznem stadionu."

Bržkone bi se razpletlo povsem drugače, če bi sodnica uspela reagirati. "Zagotovo ne bi bil izključen," meni Pevc. "Vprašanje je tudi, kaj bi se zgodilo, če bi jo zadel v nogo. Zadel jo je točno v vrat. Če nekoga zadaneš v vrat, to zaboli. Sodnica je gledala stran, udarec jo je šokiral. Če bi Kyrgios nekoga tako zadel, bi dobil doživljenjsko prepoved igranja."

Zanimivo je, da se je prav Kyrgios na spletu norčeval iz Đokovića ter uporabnike v spletni anketi spraševal, kakšna prepoved bi ga doletela. Večina sodelujočih je odgovorila, da vsaj 20 let.

Stare zamere Kyrgios pograbil priložnost za zbadanje Đokovića

"Ne gre za to, ali Đokovića marajo ali ne marajo, preprosto so morali tako reagirati. Srbski mediji lahko govorijo, kar hočejo, sodniki so ravnali korektno," pravi Pevc in dodaja: "Tudi pogovor pri mreži je bil čisto predolg. Tukaj ni kaj debatirati. Seveda je težko izločiti glavnega favorita, prvega igralca sveta, morda celo najboljšega v tej eri."

O izgubljeni priložnosti v troboju s Federerjem in Nadalom je težko govoriti, saj Đokovićev končni uspeh ni bil zagotovljen. "Bil je pred tem, da izgubi prvi niz proti Pablu Carrenu Busti. Igral je drugi zaporedni teden, lahko bi se zgodil kakšen spodrsljaj. Bil je prvi favorit turnirja, o tem ni dvoma, a vseeno še nekaj fantov igra dober tenis. Kaj bi bilo, če bi bilo, tega je pri tenisu ogromno," poudarja slovenski komentator.

Incident Đoković spregovoril o obtožbah na račun linijske sodnice

Dodatnih sankcij za Đokovića ne pričakuje. "Že tako so pretirane. Aljaž je dobil kazen 500 dolarjev, Đokoviću pa so odvzeli celotno nagrado v višini 250.000 dolarjev. Njemu to ne pomeni nič, toda diskvalifikacija bi morala biti kaznovana z določeno vsoto, ne z odvzemom celotne nagrade."

Foto: Epa Novak Đoković US Open diskvalifikacija

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:31 9. September 2020.

    Pravila so jasna,sicer se mi je zdelo,da je sodnica še malo dodatno zaigrala,kar pa ne spremeni situacije... .Tudi,če bi bila …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.