Tako izgleda zadnja etapa, ki še loči Rogliča od vpisa v zgodovino

Foto: Epa
Foto: Epa
Rogliča do zmage na Vuelti loči le še 106 kilometrov.
Oglej si celoten članek

Pred kolesarji je zadnje dejanje dirke po Španiji. Po 106,6 kilometra dolgi etapi s ciljem v Madridu bo Primož Roglič slavil največjo zmago kariere in enega največjih dosežkov v zgodovini slovenskega športa. Tadej Pogačar bo končal na tretjem mestu in v beli majici najboljšega mladega kolesarja.

Vuelta Na prizorišču Realovih proslav bosta kraljevala Slovenca

Devetindvajsetletni Kisovčan bo tretjemu mestu na letošnji dirki po Italiji dodal zgodovinsko prvo skupno zmago na tritedenskih dirkah, ob tem pa je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Dvajsetletni Komendčan je ob debiju na tritedenskih dirkah dobil tri etape, vse zelo zahtevne, končno tretje mesto in belo majico pa si je prikolesaril v soboto z izvrstnim napadom na zadnji razgibani etapi španske pentlje.

Foto: Epa Tadej Pogačar Vuelta

Oba Slovenca morata seveda priti do cilja današnje etape, ki se bo začela ob 17.10 in končala okrog 20. ure, da bosta lahko uradno proslavila velika dosežka. Trasa je povsem ravninska, namenjena je sprinterjem. Zmagovalne stopničke jima lahko odnese le kakšen nepredviden dogodek.

Odmevi Roglič še ne slavi, Pogačar se še ne zaveda

Tradicionalna poslednja etapa Dirke po Španiji bo sicer kolesarje popeljala od Fuenlabrade do Madrida, kjer se bo zaključila s 5,8 kilometrov dolgim krogom po španski prestolnici, kjer se bodo najverjetneje za zmago udarili najboljši sprinterji letošnje dirke.

Foto: Cyclingstage 21 etapa Vuelta

Popolnoma raven krog po centru Madrida bodo kolesarji odvozili desetkrat, preden bo najverjetneje zmagovalca odločil sprint glavnine. Na ulicah Madrida so v zadnjih letih zmagovali Elia Viviani (2018), Matteo Trentin (2017), Magnus Cort Nielsen (2016), John Degenkolb (2015, 2012), Michael Matthews (2013), Peter Sagan (2011) ter Tyler Farrar (2010).

Ciljna črta Vuelte je kot ponavadi na znamenitem trgu Plaza de Cibeles, kjer bodo prvi trije kolesarji nagrajeni z 10, 6 in 4 bonusnimi sekundami, ki pa prav tako kot 3, 2 in 1 sekunda na vmesnem sprintu po 60,2 kilometrih ne bi smele igrati pomembne vloge v skupnem seštevku.

Razburil Legendarni kolesar brani Movistar, Rogliča je označil za amaterja

Poslednja etapa bo tako nagradila vse sprinterje, ki so se uspeli prebiti preko zahtevnih španskih gora ter mnogih kilometrov vzpenjanja. Za nagrado jih čaka še poslednja možnost, da se udarijo za etapno zmago na eni zmed treh najznamenitejših kolesarskih dirk.

Foto: Profimedia Sam Bennett

Za prvega favorita tako velja najhitrejši sprinter na letošnji Vuelti, Irec Sam Bennett, ki je z lahkoto dobil prvo pravo sprintersko bitko v tretji etapi, a je nato v naslednji moral priznati premoč mlademu Nizozemcu Fabio Jakobsenu. Irski prvak se je nato odkupil z novo zmago v 14. etapi, poslednji ki jo je odločil sprint glavnine.

Ne drži! Pri Movistarju so se opravičili, vendar ...

"Vedno isti bedaki!" Rogličev veliki tekmec napadel Valverdeja: "Kakšnega prvaka to imamo!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.