Američani v stanju pripravljenosti

Foto: Epa
Foto: Epa
Vse ameriške zvezne države v pripravljenosti zaradi možnih vnovičnih nasilnih izgredov.
Oglej si celoten članek

Posamezni pripadniki Nacionalne garde iz vse države so poslani v Washington, da bi pomagali pri vzpostavljanju reda ob morebitnih vnovičnih izgredih pred inavguracijo novega ameriškega predsednika Joa Bidna v sredo, poroča BBC. 

FBI je opozoril, da obstaja nevarnost oboroženih napadov pristašev Donalda Trumpa v glavnih mestih vseh 50 držav. 

V Washingtonu so že zaprli park, v katerem se nahaja spomenik Georgeu Washingtonu, vzdolž ulic so postavljene barikade. Bidnovi sodelavci so pozvali državljane, naj zaradi pandemije ne potujejo v glavno mesto, Bidnovo zaprisego naj spremljajo pred TV zaslonov. 

Množične proteste pričakujejo v sredo, pa tudi danes, že več dni jih napovedujejo na spletnih omrežjih, v skupinah, ki podpirajo Donalda Trumpa. V vseh zveznih državah sicer oblasti ne izdajajo dovoljenj za proteste. 

Guvernerji Marylanda, New Mexica in Utaha so razglasili izredne razmere. 

Foto: Epa ZDA

Washington Neverjetni, že kar strašljivi prizori iz ameriškega Kongresa

Posledice prejšnjih izgredov 

Medtem je predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi napovedala, da lahko člani ameriškega kongresa, ki so kakorkoli pomagali napadalcem na kongres, pričakujejo ne le sankcije znotraj kongresa, ampak tudi kazenski pregon.

"Če se izkaže, da je kdo pomagal vstaji in zločinu, potem se lahko sprejmejo kazenski ukrepi izven kongresa," je novinarjem dejala demokratka iz Kalifornije, ki se ji je nekajkrat zalomilo in je bila na robu solz, ko je opisovala divjanje 6. januarja v kongresu. Pri tem so nasilneži tudi širili antisemitizem in nestrpnost. Posebej je izpostavila možakarja, ki je nosil majico z napisom "Camp Auschwitz". V tem koncentracijskem nacističnem taborišču je med drugo svetovno vojno umrlo več kot milijon Judov.

Med vdorom v ameriški kongres je umrlo pet oseb. Med njimi nekdanja pripadnica zračnih sil ZDA, ki so jo med vdorom ustrelili kongresni policisti. Umrl je tudi kongresni policist.

Zvezni tožilci so v petek najprej sporočili, da imajo dokaze, da so se nekateri napadalci pripravljali na ugrabitve in umore, vendar so po posredovanju pravosodnega ministrstva v Washingtonu nenadoma to obtožbo umaknili. Tudi to bo sedaj kmalu predmet preiskave.

Foto: Twitter/prtscr Policist ZDA

zda Vse glasnejša opozorila, da inavguracija ne bo potekala mirno ZDA Srhljiv posnetek: Policista skoraj zmečkali med vrati

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.