Svet
41430 ogledov

Vse glasnejša opozorila, da inavguracija ne bo potekala mirno

Protesti Kapitol Washington zasedba trump Epa
"Trump ali vojna. Danes. Tako preprosto je."

"Če ne znate streljati, se morate naučiti. ZDAJ". "Vdrli bomo v vladne stavbe, ubili policiste, ubili varnostnike, ubili zvezne uslužbence in agente ter zahtevali ponovno štetje glasov." "Trump ali vojna. Danes. Tako preprosto je."

To je le nekaj od številnih zapisov gorečih zagovornikov ameriškega predsednika v odhodu Donalda Trumpa. Že pred sredo, ko so vdrli v Kapitol, so bili opozorilni znaki jasni, poroča CNN. Na nasilnem protestu je sicer umrlo pet ljudi, med njimi tudi policist.  Čeprav se je do danes prah že nekoliko polegel, pa strokovnjaki opozarjajo, da se pozivi k nasilju le še krepijo. 

Policist ZDA ZDA Svet Srhljiv posnetek: Policista skoraj zmečkali med vrati

"Pričakujemo, da se bo nasilje še stopnjevalo"

"Opažamo, da se desničarski skrajneži trenutno počutijo zelo opogumljeni, neprenehoma klepetajo med seboj," je za CNN dejal Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige za boj proti obrekovanju, ki sledi sovražnim objavam na internetu. "V resnici pričakujemo, da se bo nasilje še stopnjevalo," je dodal. Kaos, ki je izbruhnil v sredo, je pretrgal vez med Trumpom, njegovimi privrženci in republikanskim vodstvom. 

Izgredniki so napadli policiste in vdrli v za Američane praktično sveto stavbo, kar se ni zgodilo od leta 1814, ko je vanjo vdrla britanska vojska. Trump jih je sicer kasneje prosil, naj bodo mirni in odidejo domov, obenem pa še enkrat ponovil, da so bile volitve ukradene.

Večina ostalih republikancev, vključno s podpredsednikom Mikom Penceom in vodjo večine senatov Mitchem McConnellom, je izgrednike ostro obsodila. A to je nanje očitno imelo le malo vpliva. "Trump bo 20. januarja prisegel za drugi mandat!," je v četrtek, dan po obleganju, dejal komentator spletnega foruma, ki je naklonjen Trumpu, thedonald.win. "Ne smemo pustiti, da zmagajo komunisti. Tudi če moramo Washington DC požgati do tal. Jutri spet zavzamemo DC in celotno domovino!!"

Varnostni pomisleki pred Bidnovo inavguracijo

John Scott-Railton, raziskovalec na Univerzi v Torontu, ki spremlja kibernetsko varnost, je za CNN povedal, da je "strašno zaskrbljen" zaradi inavguracije. "Medtem ko je bila širša javnost osupla nad tem, kar se je v sredo zgodilo v Kapitolu, se v številnih kotičkih interneta to, kar se je zgodilo, šteje za uspeh," je dejal za CNN.

V dneh in tednih pred napadom na Kapitol je bilo znakov, da bi protest lahko eskaliral v nasilje, na pretek. Advance Democracy, Inc., nepristranski nadzorni organ, je na družbenih omrežjih poudaril rdeče zastave. V šestih dneh pred dogodkom je bilo na primer 1480 objav iz računov, povezanih z mrežo QAnon, ki so se nanašali na dogodek in so vsebovali izraze nasilja. Na Parlerju so prav tako zasledili več objav, ki so pozivale k nasilju, vključno z izjavami, kot je "vojna se začne danes".

Ali Alexander, politični aktivist, ki je organiziral shode v podporo Trumpu, pro-Trumpove shode, je levico obtožil, da "nas skuša potisniti v vojno". Konec decembra je Alexander sledilcem na Periskopu povedal, da on in trije člani predstavniškega doma načrtujejo nekaj velikega. "To pa zato, da se ustvarita zagon in pritisk, da se tudi ostali kongresniki še odločijo, s kom bodo držali," je dejal Ali, čeprav ni pozval k nasilju.

Donald Trump Odločitev Svet Twitter utišal Trumpa. Za vedno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • cenili 00:40 11.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • jakec1575 20:57 10.januar 2021.

    dejte no, ne bit naivni. spustili so jih noter, da se jim koncno pokaze izhodna vrata. Da se cel svet zgraza. Vecinoma debilni protestniki so uspesno prebili vec barikad do zob oborozene policije. Pa kdo temu verjame? pajaci trumpovski so ...prikaži večo nasedli kot seating ducks. Pa ker so beli so z njimi malo v rokavicah delali. Ce bi bil BLM bi bilo na stotine mrtvih na stopnicah pred vhodom.

  • anica00 18:48 10.januar 2021.

    ZDA ne more zagotoviti varnost?