Svet
2313 ogledov

Američani v stanju pripravljenosti

Protesti Kapitol Washington zasedba trump Epa
Vse ameriške zvezne države v pripravljenosti zaradi možnih vnovičnih nasilnih izgredov.

Posamezni pripadniki Nacionalne garde iz vse države so poslani v Washington, da bi pomagali pri vzpostavljanju reda ob morebitnih vnovičnih izgredih pred inavguracijo novega ameriškega predsednika Joa Bidna v sredo, poroča BBC. 

FBI je opozoril, da obstaja nevarnost oboroženih napadov pristašev Donalda Trumpa v glavnih mestih vseh 50 držav. 

V Washingtonu so že zaprli park, v katerem se nahaja spomenik Georgeu Washingtonu, vzdolž ulic so postavljene barikade. Bidnovi sodelavci so pozvali državljane, naj zaradi pandemije ne potujejo v glavno mesto, Bidnovo zaprisego naj spremljajo pred TV zaslonov. 

Množične proteste pričakujejo v sredo, pa tudi danes, že več dni jih napovedujejo na spletnih omrežjih, v skupinah, ki podpirajo Donalda Trumpa. V vseh zveznih državah sicer oblasti ne izdajajo dovoljenj za proteste. 

Guvernerji Marylanda, New Mexica in Utaha so razglasili izredne razmere. 

ZDA | Avtor: Epa Epa

Kongres Washington nacionalna garda varovanje Washington Svet Neverjetni, že kar strašljivi prizori iz ameriškega Kongresa

Posledice prejšnjih izgredov 

Medtem je predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi napovedala, da lahko člani ameriškega kongresa, ki so kakorkoli pomagali napadalcem na kongres, pričakujejo ne le sankcije znotraj kongresa, ampak tudi kazenski pregon.

"Če se izkaže, da je kdo pomagal vstaji in zločinu, potem se lahko sprejmejo kazenski ukrepi izven kongresa," je novinarjem dejala demokratka iz Kalifornije, ki se ji je nekajkrat zalomilo in je bila na robu solz, ko je opisovala divjanje 6. januarja v kongresu. Pri tem so nasilneži tudi širili antisemitizem in nestrpnost. Posebej je izpostavila možakarja, ki je nosil majico z napisom "Camp Auschwitz". V tem koncentracijskem nacističnem taborišču je med drugo svetovno vojno umrlo več kot milijon Judov.

Med vdorom v ameriški kongres je umrlo pet oseb. Med njimi nekdanja pripadnica zračnih sil ZDA, ki so jo med vdorom ustrelili kongresni policisti. Umrl je tudi kongresni policist.

Zvezni tožilci so v petek najprej sporočili, da imajo dokaze, da so se nekateri napadalci pripravljali na ugrabitve in umore, vendar so po posredovanju pravosodnega ministrstva v Washingtonu nenadoma to obtožbo umaknili. Tudi to bo sedaj kmalu predmet preiskave.

Policist ZDA | Avtor: Twitter/prtscr Twitter/prtscr

Protesti Kapitol Washington zasedba trump zda Svet Vse glasnejša opozorila, da inavguracija ne bo potekala mirno Policist ZDA ZDA Svet Srhljiv posnetek: Policista skoraj zmečkali med vrati

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.