Kriki mame deklice, ki se je družila z beograjskim strelcem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po včerajšnjem strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu polaganje cvetja pred šolo.
Oglej si celoten članek

Pred osnovno šolo Vladislav Ribnikar v središču Beograda, kjer je 13-letni učenec s pištolo včeraj ubil osem učencev in varnostnika, Beograjčani še naprej množično prižigajo sveče, puščajo darila in posvetila žrtvam, poročajo srbski mediji.

Med prisotnimi je glas povzdignila mama deklice, ki je bila - kot je povedala mama sama - blizu s 13-letnikom. Kljub temu je bila njena hči na spisku tistih, ki jih je deček načrtoval ubiti. Mama je pred šolo izpostavila, naj umaknejo napis, ki govori, naj starši govorijo s svojimi otroki. Izpostavila je, da je bil deležen pozornosti in tudi ljubezni. 

Po njeni reakciji pred šolo je mama za srbski portal Mondo povedala, da je njeno reakcijo izzvalo prepričanje, da bi morali z dečkom morilcem govoriti, da je bil žrtev nasilja in podobno. 

Povedala je, da sta se družila z njeno hčerko, da sta se videvala dva meseca. "Šla sem v sobo, vprašala, kaj se pogovarjata. Pripovedovala sta si lepe zgodbe. Se pravi, starši so se z njim ukvarjali. Ne obsojajte njih, ne obsojajte sistema. Do moje hčerke je bil dober, med drugim sta bila skupaj na letovanju v Franciji." 

Mama je izpostavila, da tuji mediji pišejo o njem kot o rojenem monstrumu, kot o psihopatu. "Poznam njegova starša, vrhunska intelektualca sta. Otroka smo skupaj čakali, ko sta se vračala iz Francije. Zame nista kriva!" 

Mama je zahtevala, da umaknejo transparent z napisom 'Pogovarjajte se z otroki'. "Bil je ljubljen, deklice so bile zaljubljene v njega. Umaknite napis! Z njim so se pogovarjali! Bil je razvajen, monstruozen otrok. Moja hčerka je bila na njegovem seznamu!" 

Foto: Profimedia Beograd. Polaganje rož pred šolo

Zahteve po ukrepih

Na protestu, ki ga je pred ministrstvom za izobraževanje pripravil sindikat Forum srednjih strokovnih šol, so medtem izpostavili, da je tragični dogodek na osnovni šoli opozoril na obupne razmere v šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu. Poudarili so, da želijo učitelji "urejen sistem, v katerem se bo vedelo, kdo kaj dela in v katerem se bo reagiralo že na prve znake nasilja".

Predstavnik foruma Milorad Antić je izpostavil, da zahtevajo individualno odgovornost vseh, ki se niso pravočasno odzvali in niso preprečili tragedije na osnovni šoli. Ponovil je zahteve po uresničitvi uredbe o povišanju plač učiteljev ter po vrnitvi ugleda in avtoritete učiteljskemu poklicu.

Napovedal je tudi, da bodo člani foruma v petek, ko se bo v državi začelo tridnevno žalovanje za žrtvami napada, tako kot člani drugih dveh sindikatov izobraževanja stavkali.

Narašča tudi pritisk javnosti, predvsem iz opozicije in nevladnega sektorja, za odstop ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove moralne odgovornosti za tragedijo.

Foto: Profimedia Beograd. Polaganje rož pred šolo Svet Nov napad v Beogradu; tokrat je napadlo dekle Saj ni res Video: Po srbskih šolah več primerov, kjer najstniki oponašajo ravnanje morilca Pokol v Beogradu Med žrtvami strelskega pohoda hči znanega trenerja 13-letni strelec Znanih vse več podrobnosti o pokolu: "Njegov oče je profesor in zdravnik!"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:48 5. Maj 2023.

    Krivi ste tudi mediji s svojim poneumljanjem in propagando...Spet boste imeli za več mesecev snovi za svoje lajne..

  • 21:02 4. Maj 2023.

    Spet bo grd Zahod!

  • 20:07 4. Maj 2023.

    Iz te tragedije prebivalci delajo realitij šov, mediji pa služijo! Nacionalna psihoza, bolano.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.