Svet
7375 ogledov

Video: Po srbskih šolah več primerov, kjer najstniki oponašajo ravnanje morilca

srbija
1/11
Profimedia
13-letnik iz Beograda: Še noben morilec ni tako mlad pokončal toliko ljudi. Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer na spontanem shodu poklonilo žrtvam napada.

13-letni Beograjčan je s pištolo ustrelil devet ljudi: sedem sošolk, enega sošolca in varnostnika. Iz bolnišnice, kjer se zdravijo ranjeni otroci in učiteljica, so sporočili, da jih je pet v stabilnem stanju, za življenje ene učenke se zdravniki še vedno borijo.

Vršilec dolžnosti direktorja otroške klinike v Tiršovi Siniša Dučić je danes zjutraj sporočil, da je deklica, ki so jo zaradi hude poškodbe glave v sredo operirali, v kritičnem stanju in na intenzivni negi. Poudaril je, da zdravniki delajo vse, da bi jo ohranili pri življenju, vendar je v smrtni nevarnosti.

Dva dečka, ki sta utrpela lažje poškodbe na nogah, pa sta stabilna in ju bodo predvidoma v prihodnjih dneh izpustili v domačo oskrbo, je povedal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktor kliničnega centra Milika Ašanin pa je danes za Tanjug povedal, da sta dva učenca in učiteljica, ki so jih v sredo operirali, popolnoma v redu ter "povsem stabilni in budni". En učenec, ki so ga v sredo skoraj cel dan operirali, pa je buden, vendar je še vedno v kritičnem stanju.

Morilec kazensko ne bo odgovarjal

Po informacijah srbskega predsednika Aleksandra Vučića je deček, osumljen zločina, na posebnem mestu, nameščen pa bo v posebnem delu klinike za nevropsihiatrijo.

Ker morilec še ni dopolnil 14 let, po veljavni zakonodaji ne more biti kazensko odgovoren.

srbija | Avtor:

Učenci oponašajo ravnanje morilca

Na družabnih omrežjih se je medtem pojavil posnetek iz ene srbskih šol, na katerem učenci pred začetkom pouka oponašajo včerajšnji morilski pohod v šoli "Vladislav Ribnikar" na Vračarju.

En primer kopiranja strašnega dogodka so srbske oblasti zabeležili že včeraj, kar je na tiskovni konferenci potrdil Vučić. Povedal, da je grozil študent v Vojvodini. "Takoj smo se odzvali, zaprli šolo, otroka peljali na pogovor. Seveda je šlo za popolnoma nesmiselno grožnjo," je dejal Vučić v nagovoru ob tragediji.

Na enem od družabnih omrežij se je danes pojavil posnetek otrok iz šole, ni povsem jasno ali gre za osnovno ali srednjo. Po starosti otrok bi lahko sklepali, da gre za srednjo šolo, ni pa znano, na kateri šoli je posnetek nastal. Na njem deček pred začetkom pouka seže v nahrbtnik iz njega povleče mobilni telefon, se pretvarja, da ima v roki pištolo in "strelja" po učilnici.

O podobnem incidentu poročajo tudi iz osnovne šole v Obrenovcu, kjer je deček po minuti molka izvlekel pištolo in z njo začel mahati po zraku. Na srečo je šlo le za plastično imitacijo. Učenca so prijavili policiji in socialnim službam, na razgovor so poklicali tudi starše.

Na ulice več tisoč Beograjčanov

Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer zbralo na Cvetnem trgu in se poklonilo žrtvam strelskega napada. Nato so spontano odšli pred ministrstvo za izobraževanje, kjer so stali v tišini, nekateri pa so pozivali k odstopu ministra za izobraževanje Branka Ružića.

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Na čelu kolone ljudi, ki se je odpravila proti ministrstvu, so bili učenci osnovne šole Vladislav Ribnikar, kjer se je zgodil napad. Portal Nove je poročal, da je bilo zborovanje spontano in da so ga vodili učenci omenjene šole, pred katero so Beograjčani prižgali tudi sveče za žrtve.

Na koncu zborovanja so srednješolci bližnje gimnazije pozvali, naj se danes ob 14. uri zberejo in poklonijo žrtvam.

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je bila med žrtvami napada tudi učenka francoske narodnosti, poroča hrvaški portal N1.

V državi so od petka razglasili tridnevno žalovanje, v beograjskih šolah pa so danes pouk začeli z minuto molka, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

srbija | Avtor:

Inštitut za duševno zdravje v Beogradu je medtem odprl dve telefonski liniji za podporo družinam žrtev, ki potrebujejo psihološko pomoč in podporo. Na inštitutu za transfuzijo krvi pa v vrsti za darovanje krvi še vedno čaka okoli sto državljanov, poroča srbski portal N1.

lo vse imetnike orožja, naj ga vestno hranijo zaklenjenega v sefih ali omarah, tako da je nedostopno nepooblaščenim osebam, zlasti otrokom. Prav tako je lastnike orožja pozvalo, naj preverijo, ali je orožje ločeno od streliva, ter naj dostop do sefov in omar, v katerih ga hranijo, preprečijo drugim osebam.

V sporočilu za javnost so še dodali, da bo ministrstvo v prihodnjem obdobju izvedlo vse ukrepe, da bi ugotovilo, ali lastniki hranijo orožje v skladu z veljavnimi predpisi. Lastnikom orožja, za katere bo ugotovljeno, da so orožje hranili malomarno, bodo orožje odvzeli in podali predlog za uvedbo postopka zaradi kršenja zakonov.

Srbski Blic je analiziral primere, podobne tistemu, ki se je včeraj pripetil v Beogradu. Novinarji so ugotovili, da na seznamu množičnih morilcev mlajših od 14 let ni nikogar, ki bi pokončal več kot tri ljudi. 

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Ocvirke 19:15 04.maj 2023.

    Včasih si jih ob prvih znakih čudnega obnašanja dobil okol kepe od učitelja/ice potem pa upal, da doma tega ne izvejo. Ti jih je še fater naložu. Za one res hude je bla poboljševalnica. Policaji pa pri vzgoji tud niso ...prikaži več poznal starostne meje. Danes se froca kdo dotakne...socijalna...psihologi...pa mamo sranja...

  • Friderik1950 14:17 04.maj 2023.

    Komentiram, da Beograd ni tako daleč. V vsakem primeru pa je kriva država. Po zakonu pošlješ otroka po varni poti v varno šolo, pa obstaja verjetnost, da je umorjen. Halo. Rešitev verjetno v povečani varnosti, če so otroci naše največje ...prikaži veččje bogastvo. Ne vem, včasih so obstajale poboljševalnice za take neubogljive primere, ker po mojem mnenju, če je čip v glavi okvarjen, se ga samo s pogovori ne da popraviti.

  • Pierre 13:06 04.maj 2023.

    Pa starši so tudi zatavali....prvi odgovorni za vzgojo!!!!!