16675 ogledov

Nov napad v Beogradu; tokrat je napadlo dekle

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu Profimedia
Beograd se po včerajšnjem strelskem pohodu dijaka sooča s težkimi trenutki.

V zasebni gimnaziji Ruđer Bošković v Beogradu je danes nekdanja učenka z nožem napadla 15-letnega učenca in profesorico, ki mu je stopila v bran. K sreči oba napadena nista hudo poškodovana, dekle ju je z nožem porezalo po rokah. 

Očividci so dekle obvladali, policija jo je nato odpeljala. Kot poročajo srbski mediji, gre za učenko, ki se je pred nekj meseci iz šole izpisala. Šolo so po napadu evakuirali, policija opravlja ogled. 

Na družabnih omrežjih se je medtem pojavil posnetek iz ene srbskih šol, na katerem učenci pred začetkom pouka oponašajo včerajšnji morilski pohod v šoli "Vladislav Ribnikar" na Vračarju.

Pritiski po včerajšnjem napadu 

Po smrtonosnem napadu v osnovni šoli v Beogradu, kjer je 13-letni učenec s pištolo včeraj ubil osem učencev in varnostnika, so medtem danes na protestu pred ministrstvom za izobraževanje učitelji od vlade zahtevali ukrepe in individualno odgovornost. 

Pred osnovno šolo, kjer je prišlo do napada, medtem danes Beograjčani še naprej množično prižigajo sveče, puščajo darila in posvetila žrtvam, poročajo srbski mediji.

Narašča tudi pritisk javnosti, predvsem iz opozicije in nevladnega sektorja, za odstop ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove moralne odgovornosti za tragedijo.

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu | Avtor: Profimedia Profimedia

Odgovori vlade 

Srbska vlada je sprejela več ukrepov, ki jih je v sredo po napadu napovedal predsednik Vučić. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je predlagala dveletni moratorij na izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Pravosodnemu ministrstvu je naložila, da pripravi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnim osebam dostop do orožja in jih učijo njegove uporabe. Predlagala mu je tudi, da preuči možnost za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Ministrstvo za izobraževanje in zdravje pa morata v mesecu dni pripraviti predpise za uvedbo obveznih testov za narkotike v srednjih šolah in zadnja dva letnika v osnovnih šolah.

Vlada je tudi odločila, da bo v desetih dneh vzpostavila svet za preprečevanje vrstniškega nasilja in delovno skupino za varnost otrok na internetu. Ta bo preučila uvedbo prepovedi dostopa do spletnih strani z nasveti za izvedbo umorov ter nabavo mamil in strelnega orožja.

srbija Saj ni res Svet Video: Po srbskih šolah več primerov, kjer najstniki oponašajo ravnanje morilca Kobiljski Pokol v Beogradu Šport Med žrtvami strelskega pohoda hči znanega trenerja streljanje srbija 13-letni strelec Svet Znanih vse več podrobnosti o pokolu: "Njegov oče je profesor in zdravnik!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 20:26 04.maj 2023.

    Zakaj mislite ,da ima samo Srbija problem s strelskimi obračuni ,ki pretresajo svet ? Tudi v Sloveniji so v mediju pozivali k orožju in še do danes ni bila izrečena kazen . https://www.24ur.com/novice/slovenija/poziv-k-orozju-na-strankarski-televiziji.html

  • Ocvirke 19:12 04.maj 2023.

    Včasih si jih ob prvih znakih čudnega obnašanja dobil okol kepe od učitelja/ice potem pa upal, da doma tega ne izvejo. Ti jih je še fater naložu. Za one res hude je bla poboljševalnica. Danes se froca kdo dotakne...socijalna...psihologi...pa mamo sranja...

  • Kmodri 18:03 04.maj 2023.

    Srbski narod ima hudo družbeno psihopatologijo!