Ozadje Putinove odločitve glede pripravljenosti jedrskega orožja

Foto: Epa
Foto: Epa
Putinovo naročilo za pripravljenost jedrskega orožja. Kaj pomeni ta odločitev?
Oglej si celoten članek

Kot smo poročali, ruski predsednik Vladimir Putin je danes zgodaj popoldne oredil stanje pripravljenosti jedrskih sil Ruske federacije. Kot razlog za to je navedel "agresivne izjave" držav članic Nata. Putin je že prej dal slutiti, da je pripravljen uporabiti jedrsko orožje. Med drugim je ob napadu na Ukrajino izjavil, da bo "kdorkoli bo skušal ustaviti rusko vojsko, občutil posledice, kakršne ni videl v svoji zgodovini". 

Tuji opazovalci so Putinove besede razumeli kot signal, da je pripravljen uporabiti tudi jedrsko orožje, če mu bodo zahodne sile stopile na pot. 

Najnovejšo vest glede ukaza za pripravljenost jedrskih sil je komentiral varnostni strokovnjak BBC-ja Gordon Corera. Če so jedrske sile v visoki stopnji pripravljenosti, to pomeni, da jih je lažje in hitreje moč uporabiti. "To pa hkrati vendarle ne pomeni, da jih Rusija v resnici namerava izkoristiti," izpostavlja Corera. 

Rusija ima največje skladišče jedrskega orožja na svetu, hkrati pa se vendarle dobro zaveda, da imajo tudi Natove države povsem dovolj svojega tovrstnega orožja, da bi v odgovor lahko povsem uničile Rusijo, če bi se Kremelj v resnici odločil za jedrski napad. Najverjetneje je namera Putina ta, da opozori države Nata, da ne stopijo čez "rdečo črto", kar je storil z omembo uporabe jedrskega orožja, sklene Corera. 

Foto: Epa Ukrajina, vojna, Kijev

Odgovor ZDA in Nata 

ZDA so danes v odzivu na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da dvigne pripravljenost jedrskih sil, sporočile, da si Putin "izmišljuje grožnje". 

"To je vzorec, ki smo ga videli pri predsedniku Putinu v tem konfliktu, in sicer da ustvarja grožnje, ki ne obstajajo, da bi upravičil nadaljnjo agresijo," je na vprašanje o sporočilu iz Moskve za televizijo ABC odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Zaradi Putinove odločitve pa je zaskrbljenost izrazil Stoltenberg, ki je v intervjuju za BBC dejal, da je ta napoved pokazala, kako resen je položaj zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

Vojna v Ukrajini Kijev gre na pogovore pogajanja Putin želi Zelenskega zvabiti v Belorusijo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 37

  • 13:12 11. Marec 2022.

    V Rusiji obstaja že od obdobja " hladne vojne" v primeru uničenja RFederacije program " roka pravice. Če se uniči …

  • 20:11 27. Februar 2022.

    Amerika dosega svoje. Nemci napovedali, da bodo vsako leto vložili v orožje 100 milijard. Verjetno ga ne bodo kupovali od …

  • 19:48 27. Februar 2022.

    NATO nima tu kaj iskat, na miruje, ker je naredil v preteklosti že preveč nepotrebne škode.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.